Galen match där Hästen föll på straffar

Det svängde fram och tillbaka och gick till straffar. Ett tredje mål av exhästen Villiam Haag bidrog till Almtunas tvåpoängare.

Villiam Haag fick måljubla mot sitt gamla lag.

Ishockey2019-10-25 21:31

Ett Vita Hästen i en negativ spiral öppnade stenhårt i Gränbyhallen. Gästerna parkerade i Almtunazonen i inledningen och Filip Cruseman fick nätkänning, men från utsidan.

När 0–1 hängde i luften blev det istället mål åt andra hållet. Från ingenstans kom Calle Åsell fri och vispade in första målet bakom Viktor Kokman.

Men det var helt klart Vita Hästens period och man vann också skotten med 10–3. Joakim Hälleström fick ett öppet läge innan Linus Andersson, vem annars, dunkade in kvitteringen.

Nya lånet från LHC, 19-årige backen Adam Ginning, fick göra sin första match direkt.  Han placerades tillsammans med Arvid Aronsson och stod för resolut och fysiskt spel. Han fick också göra en "riktig" presentation genom att bli den första som fick sätta sig i utvisningsbåset.

I den andra perioden klev två före detta Vita Hästen-spelare fram för Almtuna. William Wiå vinklade över pucken till Villiam Haag som klippte till direkt i krysset. Snyggt men snopet för Hästen.

Gästerna trampade luft där ett tag när Almtuna höjde trycket.

Erik Borg åkte på en utvisning och Haag satte kvällens andra mål.

Men Hästen kom tillbaka. Christopher Fish drog på en fräsare i kryssribban innan Filip Cruseman tryckte in sitt fjärde Hästen-mål i höst fram till 3–2.

Det var inte nog med det. Upphämtningen fullbordades när Anton Johansson sköt ett välplacerat, men inte alltför hårt, skott som damp in förbi en skymd Daniel Rosengren.

Det som började så tungt slutade ändå på plus.

Vita Hästen fortsatte att pumpa på även i tredje perioden men fick det jobbigt när Ginning åkte på sin andra utvisning. Dock skapade man ändå två superchanser genom Jesper Samuelsson och Arvid Aronsson som kom helt fri.

Men: släkten är som bekant värst. Den tredje exhästen i Almtuna, Tobias Liljendahl, snappade upp en retur och la in 4–3.

Hästen fick ett gyllene läge att kvittera i powerplay. Det var skott på skott från Linus Andersson och Jesper Samuelsson men över, utanför och mitt på.

4–4 kom ändå iden här svängiga tillställningen när István Bartalis snirklade in kvällens åttonde mål.

Vita Hästen kändes hetare inför slutminuterna men matchen gick till en förlängning. Som inte bjöd på så mycket öppna lägen, för ovanlighetens skull. Men Kokman fick i alla fall rädda Liljendahls friläge.

Liljendahl följde upp med ytterligare en rökare i kryssribban innan det hela gick till straffar.

Linus Andersson satte Vita Hästens första men därefter missade både Oliver Nordberg och Joakim Hälleström.

Almtuna gjorde mål genom Villiam Haag (igen) och Alexander Bjurström och fick därmed med sig två poäng från den galna och svängiga matchen.

LHC-lånet Adam Ginning (nummer 6) kastades in direkt i spel.
Matchfakta

ALMTUNA–VITA HÄSTEN 5–4 (1–1, 2–2, 1–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (5.58) Calle Åsell, 1–1 (13.58) Linus Andersson.

Andra perioden: 2–1 (24.45) Villiam Haag, 3–1 (28.29) Villiam Haag, 3–2 (33.44) Filip Cruseman, 3–3 (35.25) Anton Johansson.

Tredje perioden: 4–3 (49.14) Tobias Liljendahl, 4–4 (55.30) István Bartalis.

Straffar, vinnande mål: Alexander Bjurström, Almtuna

Skott: 21–31 (3–10, 14–10, 6–10, 2–1).

Publik: 1258.