Efter ekonomisk kris och utmattning – nu vågar Jensen drömma igen

Vita Hästens klubbdirektör Fredrik Jensen lovade sig själv att aldrig jobba för en klubb igen efter den tuffa tiden 2012-2017.
Efter broderns cancerbesked ändrade han sig – och vill nu leda en mer välmående föreningen uppåt i seriesystemet.

"Förut tyckte jag om att sticka ut hakan och tycka och tänka om alla. Där har jag lugnat ner mig lite. Däremot så kan jag ärligt säga att jag gillar att ha lite strålkastarljus på mig", säger Vita Hästens klubbdirektör Fredrik Jensen.

"Förut tyckte jag om att sticka ut hakan och tycka och tänka om alla. Där har jag lugnat ner mig lite. Däremot så kan jag ärligt säga att jag gillar att ha lite strålkastarljus på mig", säger Vita Hästens klubbdirektör Fredrik Jensen.

Foto: Rebecca Candevi

Ishockey2025-02-27 20:00

Mellan åren 2012 och 2017 var Fredrik Jensen, 49, senast i Vita Hästen i rollen som vd. Han var med och tog laget upp till hockeyallsvenskan och jobbade hårt bakom kulisserna för att få föreningen i rätt riktning. Samtidigt var det en svår tid då klubben kämpade med ekonomin – något som också gick ut över Jensens privatliv. 

– Det var några riktigt tuffa år där jag hamnade i en utmattningsdepression och fick gå och prata med kurator, berättar han. 

Vad var det som gjorde att du hamnade där? 

– Dels var det situationen vi var i med ekonomin där vi var nära på att gå i konkurs ett par gånger, dels var det att som gammal hockeyspelare så tror man att lösningen när man misslyckats med något är att jobba hårdare. Då trodde jag att jobba hårdare betydde att jobba fler timmar. Jag började sova dåligt och när man sovit i två-tre timmar per natt i ett par månader blir man fucked up i huvudet. Då börjar du få dåliga tankar och så blir det en negativ spiral. 

undefined
År 2015, när denna bild togs, hade Fredrik Jensen haft ett tufft år bakom sig i Vita Hästen. Både privat och jobbmässigt. "Jag mådde riktigt dåligt och när jag tittar tillbaka på gamla bilder tycker jag att jag ser ut som ett spöke", säger han.

Han lyckades återhämta sig relativt bra efter den jobbiga tiden 2014 och var ändå kvar i föreningen till början på 2017. Nu har han en helt annan inställning och inser vikten av att ha en bra balans mellan jobbet och privatlivet. 

– Där vill jag aldrig hamna igen. Nu svarar jag inte på mejl efter klockan åtta på kvällen, jag gör andra saker också och umgås med min familj. När jag slutade hos Vita Hästen 2017 lovade jag mig själv att aldrig mer ta ett jobb i en idrottsförening. Men nu sitter jag här igen, säger han och skrattar till. 

Anledningen till att 49-åringen valde att ta klivet tillbaka kommer ifrån att hans bror under våren 2023 fick beskedet att han hade en hjärntumör. En tung smäll för broderna och alla i hans närhet. 

Det blev också en väckarklocka för Fredrik Jensen. 

– Jag jobbade på ett e-handelsföretag som jag inte tyckte var så himla kul egentligen. Då tänkte jag att man borde göra något roligt med livet i stället. Och jag tycker det här är kul. Sen behöver man inte jobba ihjäl sig för det, säger han och tystnar i några sekunder innan han fortsätter:

– Nu är han hyfsat okej. Han har opererat bort tumören, fick strålning och kommer överleva. Men innan man fick beskedet visste man inte om han skulle överleva eller vara död inom ett halvår. Då börjar man fundera och inser att livet kan vara över i morgon. 

Tiderna har förändrats. 

Både Fredrik Jensen och Vita Hästen är på bättre platser. Ekonomiskt är läget betydligt bättre för föreningen även om det alltid är en utmaning att försöka avancera i seriesystemet. 

– Det ekonomiska läget går upp och ner i alla klubbar. Man kan ha otur, konjunkturen påverkar och det kan gå dåligt sportsligt som gör att publiken inte kommer. Det viktiga i det hela är att ha kontroll. Går det dåligt ska man veta hur dåligt det går och går det bra ska man veta hur bra det går. Det är nyckeln. 

undefined
Vi satte en målsättning förra året om att vi ska vara i SHL om tio år. Det kan tyckas vara kaxigt. Men det hjälper oss med att varje dag fundera på vad vi ska göra för att ens ha möjligheten att vara där om tio år", säger Vita Hästens klubbdirektör Fredrik Jensen.

Sedan Vita Hästen AB gick i konkurs i maj 2023 har ett hårt jobb lagts ner. För att föreningen ska ha kontroll över ekonomin framåt görs bokslut varje månad och ekonomiska prognoser presenteras titt som tätt till styrelsen. Likviditeten bevakas också mer eller mindre dagligen. 

– Det är ett jävla jobb, men det är den kontrollen man behöver ha. Ser man att det går dåligt behöver man vidta åtgärder som ibland kan vara ganska smärtsamma. Då kan man inte stoppa huvudet i sanden. Målsättningen övertid är att bygga en så pass stabil verksamhet att man kan ha några dåliga år men ändå bedriva en sund verksamhet. Annars måste man skala ner och dra ner på kostnaderna så fort det går dåligt och då börjar man också tumma på kvaliteten. 

Vad är den stora skillnaden mellan år 2012 och 2025? 

– Vi har en sundare ekonomi. Vi hade ett utgångsläge där föreningen överlevde konkursen men var ganska illa däran också. Den hade ungefär 2,5 miljoner kronor i skulder i början av sommaren 2023. Det är ganska mycket för en förening som är ganska liten i omsättning mätt. De skulderna har vi rensat undan och nu mår föreningen bättre ekonomiskt. Då kan man också fundera på hur man ska utveckla föreningen och jobba framåt. Jag behöver inte dagligen tänka på hur jag ska rädda den här föreningens liv utan snarare fokusera på hur vi ska vara livskraftiga övertid. 

undefined
Himmelstalundshallen är en gammal arena som också behöver rustas upp. "Vi har en god dialog med kommunen men sen finns det en ekonomisk verklighet för dem också. De förbättrar ytskikt och gör vad de kan med sin underhållsbudget. Sen är det klart att jag alltid önskar mer", säger Fredrik Jensen.

Herrlaget står nu inför ett division 1-kval och chansen finns att föreningen till 2025/2026 har avancerat. Det är en serie som många förknippar med kris då flera klubbar fått dra sig ur den under de senaste åren på grund av ekonomin. Klubbar som Sundsvalls Hockey och Troja/Ljungby är de senaste i raden som kämpar för att klara ekonomin och med det elitlicensen. 

Serieförslaget inför nästa säsong är att ha två serier i hockeyettan i stället för fyra. Tanken är att det ska vara två raka serier med 20 lag i varje med dubbelmöten. Dock är det inte resorna som är det stora problemet ekonomiskt enligt Jensen. 

– För vår del kommer inte resorna kosta mer i division 1 då vi i division 2 fått åka till Göteborg flera gånger. Desto längre resorna är ju mer kostar det. Spelar vi i någon slags söderserie nästa år kommer vi behöva åka ner till Skåne men samtidigt ha lag som Mjölby, Tranås och Västervik som motståndare. Det blir några längre resor men samtidigt flera kortare. 

Det som däremot kommer kosta om herrlaget fortsatt vill vara offensiva i tabellen högre upp i seriesystemet är spelartruppen. 

I dagsläget har Vita Hästen spelartruppen ett värde på drygt 1,5 miljon enligt klubbdirektören. För att vara konkurrenskraftig i den övre delen av hockeyettan krävs ett värde på drygt tre miljoner, menar han. 

Samtidigt sitter de anställda i föreningen på flera stolar. Till exempel är Jesper Samuelsson spelare, sportchef och säljare – vilket blir mer och mer ohållbart ju högre upp i seriesystemet klubben kommer. 

– Vi behöver öka våra intäkter med tre miljoner totalt. Det är klart att vi bygger på oss en större kostym. I dag omsätter vi runt 13 miljoner och för att vara konkurrenskraftiga i ettan behöver vi få upp den omsättningen till 16 miljoner. Vi kommer behöva öka publikintäkterna lite, vilket jag tror vi kommer göra. Även om det inte är Djurgården vi möter så tror jag att Troja/Ljungby och Karlskrona är mer spännande lag än Kungälv och Nittorp. Vi kommer behöva öka sponsorintäkterna med 1,5-2 miljoner, vilket inte är orealistiskt. Det är görbart med den planen vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!