Det blir en rolig säsong igen för Hästens supportrar

1 658 åskådare på läktarna, en seger som borde ha varit större och en Jimmy Andersson som återigen gör mål i Himmelstalundshallen. Det blir en rolig säsong igen för Hästen-supportrarna – men det finns ett frågetecken att lyfta fram.

Victor Lindman

Victor Lindman

Foto: Magnus Andersson

Ishockey2024-10-02 21:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny säsong, ny serienivå och gott om nya spelare i laget.

Men samma stora favoritskap och fina publiktillströmning till stolarna i "Himpa".

Det sistnämnda var det allra viktigaste beskedet för Vita Hästen den här onsdagskvällen. Det smått sensationella intresset från fjolårssäsongen har bibehållits över sommaren.

Knappt 1 700 åskådare kan jämföras med 113, 125, 267 och 223 som var övriga publiksiffror den här omgången.

Suget gör att Vita Hästen kan fortsätta rida på framgångsvågen och hypen lär inte avta ju längre in på säsongen vi kommer och de allt viktigare matcherna som kommer på köpet.

Vita Hästen har lämnat gärdsgårdsserien division 3 och huserar numera i hockeytvåan. Det är ingen nivå som ger skrämselhicka, men skräpgäng som Wettern och Linköping Mighty Ravens är ett minne blott.

Det tackar samtliga för, men räkna inte med annat än att Hästen kommer att plöja fram som en ångvält. Det är först i alltvåan och vidare kvalspel uppåt man kommer att ställas ordentligt på prov även om det kan dyka upp någon förlust eller två i grundserien.

Victor Lindman är om möjligt ännu elegantare där ute, Jesper Samuelsson liksom svävar runt och domderar och Gustaf Gardell spelar på ett sätt som gör att man undrar: Hur mäktade han med att inte få tacklas på det sättet under sina år i Borgia?

Bland nyförvärven sticker Daniel Fahlström (seriens bästa keeper), Albin Ivarsson-Hamberg och Jimmy Andersson ut. Den tidigare Nyköpingsduon är överkvalificerade för division 2 och Jimmy Andersson behöver ingen närmare presentation.

Hemmapremiären mot Vänersborg var en match som Vita Hästen borde ha vunnit med större siffror. Spelövertaget var enormt och så kommer det fortsätta vara flera gånger. Utmaningen för nye tränaren Johan Hellström blir att hålla koncentrationen uppe i 60 minuter bland sina adepter. Mot Vänersborg bjöds gästerna på ett par lägen – där ett resulterade i mål – på grund av Hästen-slarv.

Vad gäller målvakts- och forwardssidan har Vita Hästen det mer än bra beställt. Det är på backsidan det går att lyfta ett varningens finger. Hästen kommer att föra majoriteten av matcherna den här säsongen, men när det börjar dra ihop sig efter nyår räknar jag med att man har plockat in en eller två nya spelare till de bakre leden för att stabilisera.

Man är inte i hockeytvåan för att stanna.

Matchfakta

Vita Hästen–Vänersborg 4–1

Första perioden: 1–0, 10:00, Jimmy Andersson (Isak Ekelund), 2–0, 15:00, Anton Kellman (Alexander Skoglund).

Andra perioden: 2–1, 10:05, Marcus Carlsson (Viktor Fransson), 3–1, 10:50, Hugo Andersson (Albin Ivarsson-Hamberg).

Tredje perioden: 4–1, 18:44, Gustaf Gardell, mål i tom kasse.

Skott: 41–18.

Utvisningar: Hästen: 4x2 minuter, Vänersborg: 3x2 minuter.

Publik: 1 658.