Dannes driv ska sporra Vita Hästen

Dan Björkman finns alltid där. När det stormat, före, efter och under säsonger har kanslichefen oförtrutet jobbat vidare. I framtiden som Hästens nya klubbchef.

På ny position. Dan Björkman går från att ha varit kanslichef till att bli Vita Hästens nya klubbchef.

På ny position. Dan Björkman går från att ha varit kanslichef till att bli Vita Hästens nya klubbchef.

Foto: Ulf Stråhle

Ishockey2019-09-27 18:30

34-åringen har själv spelat sig genom Vita Hästen från ungdomsspelare till senior, tills dess han slutade våren 2012. Nu tillhör han den generation av gamla Hästenspelare som har sina egna barn med i klubbens ungdomslag.

– Grabben är åtta år och jag är givetvis glad att han har valt ishockey. Det vore väl naivt att tro att han inte skulle ha påverkats. Men självklart är det hans val som gäller om han vill idrotta i framtiden.

Klart att med en pappa som nybliven klubbchef blir det mycket ishockey under dygnets 24 timmar. Inget direkt 9 till 5-jobb med fasta raster. Björkman har förutom studierna till personalledare i HR-branschen (Human Resources) jobbat i bemanningsföretag under några år.

– Det var nyttigt och jag lärde mig mycket. Det var ändå kul att komma tillbaka till Hästen. Den kick och den energi som det ger att jobba med idrott, i det här fallet ishockey, är svår att hitta om du en gång levt med den. Jag brinner gärna för något. Jag behövde något mer än att bara gå till jobbet, säger den nye klubbchefen som gärna driver på processerna utan några yviga gester.

Det var stormigt i fjol. Mellan supporterklubbar, styrelse och fans samtidigt som juridiska tvister med tidigare anställda låg och jäste. Det kulmen på några sportsligt tunga år för Hästen. Nu har det mesta av det jobbats bort. Med nye tränaren Tony Zabel och Niklas Czarnecki finns förhoppningar om något mer. 

– På kort sikt handlar det om att höja och etablera intresset för Hästen. Säsongen som var blev sportsligt tung men det var bra att vi klarade oss kvar. Redan nu märker vi av ett större intresse, mer folk och stämning och att det pratas ganska positivt om oss, säger han och fortsätter:

– Men vi behöver bli bättre när det gäller att ta hand om publiken och det lokala näringslivet också. Vi kan inte lägga oss ned och dö bara för att det gått lite tungt utan jobbar med det vi kan påverka. Med en stark organisation och en vettig spelartrupp kan vi ta kliv framåt. Det långsiktiga målet är att utveckla Hästen som organisation, säger Björkman.

Han var en oöm spelare som stod upp på isen när det hettade till. Inställningen och ledaregenskaperna sitter kvar i ryggmärgen.

– Jag har tagit med mycket från det i det civila jobbet också.

Björkman ser ingen dramatisk skillnad i vardagen i att gå från kanslichef till klubbchef. Jobbet ska ändå bli gjort, i med som i motgång.

– Min vardag är sig ganska lik. Alla vi som jobbar med Hästen är vana vid att lägga mycket tid och engagemang i det vi gör. Samtidigt är det jäkligt kul och stimulerande, säger lagkaptenen från 2012.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!