Czarnecki: "Det har hänt mycket i gruppen"

Niklas Czarnecki gillar det han ser av gruppens utveckling i Vita Hästen – och hur man ställer krav på varandra. "Det är ett tydligare klimat nu", säger han.

Niklas Czarnecki är nöjd med hur Vita Hästens spelartrupp som grupp har utvecklats på slutet.

Niklas Czarnecki är nöjd med hur Vita Hästens spelartrupp som grupp har utvecklats på slutet.

Foto: Christer Gustafson

Ishockey2019-11-28 15:00

Det är givetvis enklare att jobba i medgång. Niklas Czarnecki har varit med om båda delarna under sin tränarkarriär, just nu upplever han och Vita Hästen en positiv trend.

Sex raka segrar imponerar.

– Det är en härlig känsla och ett härligt go. Det blir ringar på vattnet som ger självförtroende och så vidare, säger lagets assisterande tränare.

 Efter en träning för ett par veckor sedan vände sig just Czarnecki till Sportens reportrar på plats med orden; "vi har något på gång". Det visade sig helt rätt.

Du kände det redan då?

– Absolut. Det kom tydligt till mig, de som känner mig vet att det inte är något jag bara uttrycker om jag inte menar det. Det var min känsla och en klar uppfattning som jag hade. Det har hänt mycket i gruppen som gör att vi vinner. Vi har utvecklat spelet också men gruppen har utvecklats mer skulle jag säga.

Är det den stora förklaringen?

– Ja, det är tydligare där inne, säger Czarnecki och blickar mot omklädningsrummet. Tydligare roller och ett tydligare klimat i hur vi pratar med varandra och ställer krav på varandra.

Känner man när det där börjar komma i en grupp?

– Ja, det är ett stötande och blötande hela tiden. Det här att sätta trycket på varandra och inte släppa någon över bron, som jag brukar säga. Det gäller alla, hela tiden, varje dag, konstant. Då skapar det också ett mottryck när du trycker så hårt från ledarskapet. Den processen har tagit x antal månader och gör att även inifrån gruppen kommer andra som också vill agera ledare.

Vad har den här gruppen för styrkor som gör att ni är där ni är idag?

– Framför allt att de är lyhörda, trots att de har prövats av oss under en längre tid. De tar åt sig av feedbacken, lyssnar och förstår. De vill lära sig och de vill utbilda sig.

Senast Vita Hästen var riktigt bra över en längre tid resultatmässigt stod du också i båset (första året i hockeyallsvenskan 20142015), finns det skillnader och likheter nu jämfört med då?

– Likheterna är att till dags dato hade vi haft samma prövningar i gruppen då också. Vi hade ett ledarskap i gruppen som inte var tydligt nog från de man kallar för ledande spelare. Det är samma typ av process som varit nu också.

Då hade ni det hårda jobbet ändå, men nu har ni ett annat spel också?

– Då var vi ett försvarande lag, vi var noggranna och konsekventa i vårt försvarsspel, men vi var inte lika bra med pucken som det här laget är. Så ja, spelet har utvecklats om man vill göra den jämförelsen.

Nu har Vita Hästen sex raka segrar inför fredagskvällens bortamatch mot Västerås. En svit man förstås gärna vill förlänga.

– Vi blir påminda om att vi har sex raka hela tiden. Du ställer frågan nu också, men jag vill att vi bara ska kunna gå vidare och nollställa. Det är en konst, men för mig är bara Västerås imorgon (fredag) intressant. Det ger en större chans att vinna där om vi är nollställda. Glädjen och den positiva energin vi känner finns ändå.

Är det svårare att nollställa i medgång än i motgång?

– Det här trycket som jag pratade om tidigare är svårare att hantera, att inte tumma på någonting trots att det går bra. Gör man inte det kommer direkt dåliga vanor istället för bra vanor och ett mindre bra beteende sprider sig snabbare än ett bra beteende, konstigt nog. 

I truppen är Christopher Fish fortfarande borta. Prognosen säger spel på söndag (Tingsryd). Czarnecki och huvudtränaren Tony Zabel har samma trupp att tillgå.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!