Bomben: NHL-busen klar för östgötskt amatörlag: "En chock"

Han har spelat 695 matcher i NHL. Nu, 14 år efter sin sista NHL-match, har Georges Laraque plötsligt presenterats som IK Östervikings senaste nyförvärv.

Andreas Tinglöfs IK Österviking erbjuder lite andra förutsättningar än de lag som Georges Laraque representerade under sin tid i NHL.

Andreas Tinglöfs IK Österviking erbjuder lite andra förutsättningar än de lag som Georges Laraque representerade under sin tid i NHL.

Foto: Montage

Ishockey2024-06-07 18:32

Under torsdagskvällen lade Söderköpingslaget IK Österviking ut en minst sagt ögonbrynshöjande nyhet på sin Facebooksida.

I en video presenterades den 47-åriga kanadensaren Georges Laraque, med klubbar som Edmonton Oilers och Pittsburgh Penguins på CV:t, som ett nyförvärv inför säsongen 2024/25.

undefined
Under sin aktiva karriär gjorde den 191 centimeter långe Laraque sig känd som en av ligans bästa "enforcers", tack vare sina hårda tacklingar och många slagsmål.

Hur har Österviking, ett lag som inte är med i seriesystemet och förra säsongen bara spelade en enda träningsmatch, lyckats med detta?

Enligt Andreas Tinglöf, spelande sportchef, tränare, och eldsjäl i föreningen, föddes idén när han satt och scrollade i telefonen på jobbet, och fick upp ett gammalt klipp.

– På vinst och förlust skickade jag iväg ett meddelande till honom på Instagram, där jag inte trodde att jag skulle få någon respons. Men han svarade efter bara tre timmar, säger han.

Förslaget som Tinglöf lade fram, var att Laraque skulle vara med som ett sorts affischnamn för att ge klubben publicitet, när de i början av 2025 hoppas kunna anordna "Winter Classic" för andra året i rad på Vikingavallens konstfrusna utomhusrink.

Svaret han fick tillbaka, föreslog en betydligt större roll.

– Han skrev bara: "Do you want me to play?", säger Tinglöf glatt.

Hur reagerade du då?

– Det var en chock, såklart. Först kändes det lite svårt att lösa, men när jag förklarade Winter Classic för honom, sa han att han kommer, och att han vill spela.

undefined
Det här är inte första gången kanadensaren spelar i Sverige. Under NHLs "lockout-säsong" 2004/05, spelade Laraque för AIK, och hjälpte dem ta klivet upp från division 1.

Det är fortfarande en del kvar att lösa rent logistiskt innan allt klaffar, men sportchefen ser inga problem i det. Finansieringen för kanadensarens flyg och logi står sponsorer för.

I nuläget finns det inget datum satt för kommande års Winter Classic. Mycket hänger på när de kan hitta ett motstånd som kan och vill möta dem i denna uppvisningsmatch. Förra året stod rekreationslaget MB Hockey från Stockholm för motståndet.

– En del spelar ju seriespel, vilket gör det svårt att få ner dem till "Sörping". Men jag skulle kunna tänka mig att det blir i slutet av januari eller början av februari när isen fortfarande är pålitlig.

Vad hoppas ni få ut av att Laraque kommer hit?

– Först och främst att han lockar publik. Sen tror jag även att han kommer vara bra. Han spelar fortfarande hockey regelbundet för välgörenhet och annat, och har man nästan 700 matcher i NHL spelar det ingen roll att man är 47 år gammal. Han kommer nog få göra lite fler mål här än han är van vid, säger Tinglöf med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!