Två topplag – med helt olika strategier: "Positiv överraskning"

Ettan och tvåan i tabellen – men på pappret är Vita Hästen och Hanhals varandras motsatser.
– De har en annan verklighet än vad vi har, säger klubbdirektören Fredrik Jensen.
– Vi får se i slutändan vilka som hade mest rätt, svarar HIF:s sportchef Fredrik Johansson.

Vita Hästen börjar hitta allt mer rätt efter förra månadens turbulens.

Vita Hästen börjar hitta allt mer rätt efter förra månadens turbulens.

Foto: Magnus Andersson

Ishockey2025-02-11 05:00

Nyheten i korthet

  • Två topplag i Alltvåan, Hanhals och Vita Hästen, har olika strategier för lagbygget. Hanhals satsar på unga spelare medan Vita Hästen har en äldre trupp med mer rutin.
  • Klubbdirektören för Vita Hästen, Fredrik Jensen, menar att Hanhals har en annan verklighet och att de bygger sitt lag kring unga spelare eftersom de inte har möjlighet att göra på något annat sätt.
  • Hanhals sportchef, Fredrik Johansson, värderar inte Vita Hästens strategi och menar att de tror på sin egen strategi. Hanhals har byggt upp en stark ungdomsverksamhet som gett en positiv tillväxt i seniorlaget.

Alltvåan har efter de senaste matcherna vuxit ut till ett tvålagsrace mellan ettan Hanhals och tvåan Vita Hästen. Två poäng skiljer inför toppmötet i Himmelstalundshallen på onsdag, som sänds via NT.se

Och det är två klubbar vars lagbyggen är varandras motsatser.

Hästen har en snittålder på drygt 27 år med rutin från såväl SHL som hockeyettan. Hanhals trupp snittar 22 år och rymmer en klart mindre erfarenhetsbank – men resultatmässigt har Kungsbackalaget gått bäst i serien med fyra omgångar kvar.

– De har en annan verklighet än vad vi har. Hanhals har byggt kring unga spelare över längre tid och jag tror inte de har möjlighet att bygga på något annat sätt. Om de kunnat rent ekonomiskt tror jag också de hade velat krydda sitt lag med några rutinerade spelare, säger Vita Hästens klubbdirektör Fredrik Jensen inför sexpoängsmatchen.

Östgötarna har nio spelare som är 30 år eller äldre, för att jämföra med Hanhals två. Men klubbens sportchef, Fredrik Johansson, lägger ingen större värdering i det.

– Jag fick förmånen för några år sedan att gå upp i ettan med Hanhals, därifrån har jag tagit med mig betydelsen av kontinuitet. Vi har haft samma kärna i tre år nu och grundpelaren är anknytningen till närområdet. Det gör att gruppen lättare går ihop och förenklar även processen för de nya killarna. Är du tillräckligt skicklig ska du få möjligheten, säger han.

Hur ser ni som konkurrent på Vita Hästens strategi?

– Vi lägger absolut ingen värdering i hur de bygger sin trupp. Att de har mycket rutin från allsvenskan beror säkert på att de spelade där för ett par år sedan. De tror på sin strategi, vi tror på vår – sen får vi se i slutändan vilka som hade mest rätt. 

Hanhals IF har med åren byggt upp en stark ungdomsverksamhet, vilket gett en positiv tillväxt i seniorlaget. I årets trupp består nio spelare av egna produkter – kontra Hästens sju.

– Per poäng har de säkerligen en mindre spelarkostnad än vad vi har, men det tycker jag inte är något konstigt heller. Jag tror inte vi hade kunnat bygga som Hanhals, och vice versa, säger Fredrik Jensen och utvecklar:

– I Göteborg har du ett helt annat upptagningsområde jämfört med Östergötland. Det kan bland annat vara flera som tillhört Frölundas juniorled, men som sedan behövt leta sig vidare och då hamnat i Hanhals. Det är lättare för dem, likt Stockholmslagen, att fylla lagen med alla tillgängliga spelare. Du behöver inte heller speciellt stor spelarbudget för det. Vill du spela hockey i Göteborg, men inte platsar i Frölunda, är det något av division 2-lagen som gäller. 

undefined
Fredrik Jensen: "Vi hade gärna gett fler chansen, men för oss är det viktigare att gå upp en division och då gäller det att vara tillräckligt bra."

När Vita Hästen gjorde sitt omtag i trean förra säsongen dividerade ledningen om att fylla på underifrån, men beslutade sig tidigt för att bygga på rutin som omgående skulle ta klivet upp.

– J20-laget hade precis trillat ner i den lägsta serien som gjorde att många juniorer försvann, vi hade därför inte så många att flytta upp. Nu har vi bara sex spelare i hela klubben som är i J20-åldern. Vi hade gärna gett fler chansen, men för oss är det viktigare att gå upp en division och då gäller det att vara tillräckligt bra.

– Sen vore det jättebra om vi hade juniorer som kunde fylla på kontinuerligt, men det blir ganska krasst att man måste hålla en viss nivå för att spela. Det är svårt att ta plats i första- och andrafemman och då får du mindre istid – med ett större defensivt ansvar. 

Spelare som varit stjärnor i J20, som plötsligt får acceptera en begränsad roll?

 – Precis. Det finns många spelare som öser in mål och poäng i SHL-klubbarnas J20-lag, men det är få som kliver in och dominerar i SHL. I så fall är du en supertalang som rankas högt i NHL-draften – och det har vi inga, svarar Jensen och fortsätter:

– Jag är faktiskt positivt överraskad av nivån i division 2. Jag tror den är minst lika bra som ettan i Norrland. Exempelvis Hanhals har många duktiga spelare som platsar i division 1, det är jag helt övertygad om.

Någon gång behöver ni föryngra er ålderstigna trupp, blir inte det tuffare ju högre upp ni spelar?

– Det är svårt att locka talangfulla spelare till tvåan. Vi har exempelvis fått nej från många spelare vars agenter påstår att det inte ser bra ut på cv:t att spela i tvåan, och därför väljer spel i ettan. Oavsett hur stor pengapung vi hade haft är det inte bara att värva in. Går vi upp i ettan tror jag det blir lättare att värva in talangfulla spelare som inte riktigt platsar i hockeyallsvenskan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!