Friska fläktar i Hästen

Riley Armstrong och Adam Schmidt ska ge Vita Hästen nordamerikanskt sting i allsvenskan. – Norrköping känns som hemma på många sätt. Det är bekvämt, tycker de.

Ishockey, Norrköping2014-08-05 02:00

Riley är ”veteranen” från Kanada som spelet i NHL och Adam är ”rookien” från USA som klivit på sitt första år som proffs.

Båda är i Himmelstalundshallen för att lyfta Hästens offensiv.

29-årige centern Riley Armstrong har testat de större rinkarna tidigare, från Finland, Tyskland och Ryssland.

– Jag ser den större isen som en fördel. Man får en extra stund på sig, motspelarna kommer inte på dig lika snabbt, tycker Riley på läktaren efter träningspasset.

– Hockeyn hemma är mer direkt, upp och ned hela tiden, förklarar Adam.

På några få dagar har de kommit tillrätta i nya hemstaden och slås av hur mycket som är som hemma.

– Menyn på engelska på restaurangen. Perfekt. Killarna i laget pratar bra engelska, säger Riley som är nygift och har frun Amber och dottern Peyton med sig.

– Jag har lärt mig ett par ord på svenska och kommer ihåg några nya namn varje dag. Vi får se vad det blir av det här. Jag kanske stannar tio år eller bara en säsong, fyller 23-årige Adam på med.

Det jobbigaste med miljöbytet har varit tidsomställningen, värmeböljan och att fläktarna är slutsålda.

– Min kropp är inte gjord för det här. Jag kan inte sova, jag vaknar fyra på morgnarna, berättar Riley om att skifta mellan sommarhettan och svalkan på isen.

Nästa vecka kommer kanadensaren Justin Donati och fullbordar den nordamerikanska trion.

– Jo, vi ska försöka ge laget fart framåt. Jag älskar att göra mål, vem gör väl inte det? Med över 400 AHL-matcher har jag en del erfarenhet och för första gången är jag äldst i laget. Det har jag aldrig varit förut, säger Riley med ett skratt.

De är väl medvetna om att de kommit till ett nyuppflyttat lag som experterna tippar i botten av allsvenskan.

– Vi är ”under dogs”, med 15 nya spelare och nya coacher, alla tror vi blir sist. Vi kommer till rent bord och har ingen press på oss, säger Adam.

Riley gillar utmaningen. Den påminner honom om när han som 19-åring var en av 20 nya juniorspelare som blev plockade till Everett Silvertips i Western Hockey League.

– Vi var absolut inga stjärnor, men lyckades tillsammans. Det behöver inte vara någon nackdel att vara många nya.

De är öppna och entusiastiska. Båda säger sig vara imponerade av laget de kommit till.

– Det var till Sverige jag ville komma. Här finns näst bästa ligan. Svenska spelare är mycket bra. Jag har spelat med Douglas Murray och Mikael Backlund, tycker Riley.

Vad försöker ni hitta på isen för att komma i form?

– Självförtroendet. Hockey är till 90 procent att förbereda sig mentalt. Just nu är min känsla riktigt låg, men den kommer, säger Riley.

– Det är bara att göra jobbet, jag vet vad jag kan, tycker Adam.

På tal om grunderna kommer Riley in på sin bakgrund som konståkare.

– Min mamma var tränare. Jag tävlade en del och kan fortfarande hoppa och göra dubbelaxlar, berättar den skäggprydde centern från Saskatoon i Kanada.

På torsdag tar han sina första skär i Vita Hästens matchdress, borta mot Oskarshamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!