Vaikla inför nya "omöjliga uppdraget"

Ett välkänt ansikte är tillbaka i IFK-målet. "Nu vill jag bara komma in och bli så bra som möjligt", säger Andreas Vaikla.

6 augusti 2019 07:00

LÄS MER: Sema: "Det är nu jag har min bästa tid"

Den 22-årige estländaren (från Kanada) fick en oväntad huvudroll under sin första sejour i IFK Norrköping. När guldmålvakten David Mitov Nilsson bröt benet vårsäsongen 2016 fick Vaikla hoppa in och få sina första seniormatcher i karriären.

Han skötte det med den äran och hann spela 13 allsvenska matcher, plus Champions League-kvalet mot Rosenborg, innan han lämnade Norrköping.

Men efter en säsong som ordinarie i åländska IFK Mariehamn 2017, och en och en halv säsong utan speltid i norska Kristiansund, är han alltså tillbaka. Det är Andreas Vaikla som ska fylla upp målvaktsluckan efter Mitov Nilssons flytt till Sundsvall.

– Det är kul att se grabbarna igen och vara tillbaka och jobba med Maths (Elfvendal) Han har haft en viktig roll i min karriär, säger Vaikla om IFK:s målvaktstränare.

Han suckar lätt över den uteblivna speltiden i Norge.

– När jag kom dit var det 50/50 vem som skulle stå. Det blev den andra målvakten (Sean McDermott) och han gjorde en otrolig säsong. Han skulle försvinna inför det här året men tre veckor innan fönstret stängde kom han tillbaka. Då var det ganska klart vem som skulle vara förstemålvakt och då ville jag bara bort i nästa fönster, säger Vaikla som fick nöja sig med U21-matcher i Norge.

Det lär inte bli lättare i allsvenskan. Andreas Vaikla ska försöka sno speltid från den stekhete Isak Pettersson.

– Han var bäst i Sverige förra året. Det är bra konkurrens men oavsett det är det bra att lära från honom och Maths. Nu vill jag bara komma in och bli så bra som möjligt. Det är ett bra läge för mig att utvecklas också, konstaterar Vaikla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh