Thern: "Vi kan hålla huvudet högt"

Simon Thern hyllade Arnór Sigurdsson redan i början av säsongen. På tisdagen hoppade han in mot Real Madrid. "Jag vet inte om CSKA ska anställa mig som scout", säger Thern med ett skratt.

3 oktober 2018 17:00

IFK Norrköping laddar om efter 1–1 mot Sirius där avståndet upp till AIK i guldposition ökade med två poäng.

Det skiljer åtta nu.

Sex matcher kvar.

För Simon Thern och övriga var det förstås en besvikelse att man tappade mark, men samtidigt är laget på väg att göra en stark säsong ändå.

– Hade vi sagt inför säsongen att vi med sex matcher kvar skulle ligga tvåa med tre poängs marginal och fem ner till fyran så hade vi nog tagit det. På det sättet har vi gjort det jättebra. Sedan gäller det att hålla hela vägen in i mål, säger Thern efter onsdagens pass på Östgötaporten.

LÄS MER: Therns sjuka hyllning till lagkompisen

Det är givet att AIK har ett rejält grepp om SM-guldet som det ser ut nu.

– Vi får försöka vinna alla matcher vi har kvar. Självfallet ska det oerhört mycket till om AIK ska tappa det nu. Men det finns mycket annat att spela för också som är viktigt. Både för att kunna locka spelare och få spelare att stanna. Att spela i Europa ger en extra krydda, jag har varit med på sådana resor och vet att det är oerhört utvecklande, säger Thern som inte ser det som några problem att tagga till för att behålla Europaplatsen.

– Vi var tippade åtta eller något på upptaktsträffen. Jag googlade det faktiskt häromdagen för att jag ville se vad både journalister och tränarna tippade oss och då var det åtta–nia någonting.

Det har ni överträffat.

– Det har vi om inte annat gjort.

Vad i spelet är det främst som gör att ni är en bit efter AIK som du ser det?

– Jag tycker att vi gjort för lite mål. Sedan tycker jag även att den säsong som AIK gör är extrem. Den jämnheten som de har haft har kanske inte vi haft. De har varit bättre mot de lagen de ska vara bättre än, medan vi har tappat några poäng mot de lagen. Klart att man kan gräma sig, Trelleborg har tagit fyra av sina 13 poäng mot oss. Det är inte så roligt. Men vi är de enda som vunnit mot AIK så det är mycket åt andra hållet också. Vi kan hålla huvudet högt de sista matcherna.

LÄS MER: Avslöjar: Backen tränar med IFK

Precis som de senaste säsongerna har IFK sålt flera spelare under sommaren, inte minst jätteaffären när Arnór Sigurdsson lämnade för ryska CSKA Moskva för en rekordsumma.

IFK har aldrig sålt en spelare för större belopp.

Under tisdagen hoppade Sigurdsson in för sin nya klubb i Champions League mot Real Madrid. Det kan gå fort ibland men Simon Thern är inte direkt överraskad.

– Det var inte så länge sedan jag stod med er efter hans första inhopp mot BP och sa att jag var helt övertygad om att han skulle gå långt. Jag vet inte om CSKA ska anställa mig som scout i framtiden, de kanske ska fundera på det om inte annat, haha. Jag skrev till Arnór igår, om man kollar på hans inhopp så rörde han inte bollen så många gånger men de gånger han gjorde det var klass på allt han gjorde, säger Thern.

– Det finns mycket fotboll i honom. Får han undvika skador kommer han flyga ytterligare. Det är jag ganska övertygad om.

En sporre också att se att steget härifrån och dit inte är så väldigt långt?

– Jag har spelat på en högre nivå än det här, många tror att skillnaden är så extremt stor men det är den inte. Kommer man in i en ny miljö och får lite förtroende växer man. Nu är de flesta av oss inte 19 längre, men det är klart att man har som mål att spela på så hög nivå som möjligt, svarar Thern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson