"Ska kanske inte räkna bort oss riktigt än"

Var det inte avgjort tidigare så blev det absolut via en kanon från distans. "Skönt att få dunka dit en boll på det sättet", sa Alexander Fransson.

Alexander Fransson pangade på för sitt snyggaste allsvenska mål hittills när han satte matchens tredje före pausen.

Alexander Fransson pangade på för sitt snyggaste allsvenska mål hittills när han satte matchens tredje före pausen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2019-09-26 22:01

4–0 på tavlan och ännu en stensäker hemmaseger för IFK Norrköping som är allsvenskans formstarkaste lag på hemmaplan just nu.

Segrarna på Östgötaporten staplas på hög. Den mot jumbon AFC Eskilstuna var en av de allra säkraste och skickade även upp laget på femte plats i tabellen.

– Jag tycker vi satte takten på matchen direkt när domaren blåste och fick ganska direkt 1–0. Sedan tryckte vi ner Eskilstuna ganska rejält, summerade lagkaptenen Alexander Fransson torsdagens vinst.

Det var givetvis en match där IFK var stora favoriter redan före avspark, men man levde också upp till det genom att göra processen kort.

Hur är det att spela sådana matcher?

– Det är klart att det är svårt, man får inte glömma bort att de krigar för sin överlevnad. Det är absolut inte någon enkel match men jag tycker att vi gjorde det bra idag, svarade Fransson som var nöjd med IFK:s formtopp.

Inte minst hemma där IFK är riktigt bra just nu.

– Det har vi varit i många år egentligen. De senaste matcherna har vi en grym statistik, jag vet inte varför men det flyter på. Vi jobbar hårt på träningarna och har vässat till försvarsspelet väldigt bra. Vi vet att vi är starka här när vi har våra supportrar i ryggen.

Efter att Sead Haksabanovic gjort första målet tidigt följde Lars Krogh Gerson upp från straffpunkten för 2–0. Sedan kom matchens vackraste fullträff från Fransson själv precis före pausvilan. En kanon från dryga 30 minuter.

– Det var nog mitt snyggaste i alla fall.  Det var skönt att få dunka dit en boll på det sättet. Jag hade några lägen i början också där jag spelade istället, men till slut fick jag skottläget igen och då tänkte jag att jag skjuter istället. Jag kände knappt träffen men det kändes ändå att den skulle gå in.

Efter pausen följde lagkaptenen upp med sitt andra mål och IFK:s fjärde när segern spikades definitivt. Och IFK fortsätter skugga topplagen i jakten på en ännu bättre placering än den femteplats som laget är uppe på nu.

Hur högt upp kan det bära?

Fransson:

– Vi vill klättra så mycket som möjligt. Vi går in med inställningen att ta en match i taget och nu är det fokus på Falkenberg på söndag. Man ska kanske inte räkna bort oss riktigt än, men det är många poäng upp.

– Alla ska möta alla i toppen så det kan hända grejer. Jag hoppas att vi kan göra vårat i de sista matcherna. 

Managern Jens Gustafsson var också nöjd med ytterligare en stabil trepoängare in på kontot. Även om det var en match där IFK på förhand nästan hade allt att förlora med tanke på förväntningarna.

Nu blev det aldrig någon fara av det.

– Som helhet en jättebra match av oss. Första halvleken var väldigt, väldigt bra. Jag är extra glad för de unga spelarna som fick möjlighet att komma in och bygga på sig erfarenhet, sa Gustafsson om inhopparna Manasse Kusu, Pontus Almqvist och debutanten Isak Bergmann Johannesson.

– Jag fattar en del kortsiktiga beslut för att vinna matchen, det ska jag erkänna, men för IFK Norrköping är det otroligt viktigt att de unga spelarna får möjlighet att komma in. Dels för att det ger en framtidstro för spelare i vår ungdomsfotboll och dels för att det är vårt sätt att konkurrera med klubbar med starkare ekonomiska muskler än vi har. De här tre har jobbat stentufft en längre tid som gjort att de förtjänat det.

Inför matchen bytte Gustafsson in Henrik Castegren istället för Kasper Larsen i startelvan. Den sistnämnde har haft lite skvanker i veckan.

– Kasper har tränat lite sparsamt efter matchen mot Örebro. Med tanke på den korta tiden vi har inför matchen mot Falkenberg bedömde vi att det här var rätt. Det var en anledning. En annan var att "Henka" definitivt var värd att få spela, han har gjort de bra i de matcher han fått chansen och varit strålande på varje träning.

Alexander Fransson satte två viktiga mål.
Alexander Fransson satte två viktiga mål.
Matchfakta

IFK NorrköpingAFC Eskilstuna 40 (30)

Målen: 1–0 (7) Sead Haksabanovic, 2–0 (38) Lars Krogh Gerson (straff), 3–0 (41) Alexander Fransson, 4–0 (80) Alexander Fransson.

Varningar: Soya Takahashi och Jesper Björkman, AFC.

Domare: Kristoffer Karlsson.

Publik: 5 444.

Avslut: 27–6. 

Avslut på mål: 8–2.

Hörnor: 9–2.

Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!