Så bra är IFK:s fotbollsakademi i år

IFK Norrköpings fotbollsakademi får fyra av fem stjärnor för sin verksamhet. "Vi ligger i topp på i princip alla områden", säger akademichefen Tony Martinsson.

1 mars 2019 17:00

Förra året fick IFK maximala fem stjärnor i den så kallade certifieringen av verksamheten. Där har man tappat en den här säsongen.

Fyra av fem ligger klubben på nu för sin verksamhet i de yngre åldrarna.

– Kraven har höjts och man behöver nu 2 500 poäng i certifieringen istället för 2 000 som tidigare och vissa kriterier har tillkommit. Bland annat har det tillkommit poäng för gruppspel i Europa vilket ger massvis med poäng. Ser man på vår poängskörd så har vi ökat från förra året och står oss fortsatt väldigt starkt, förklarar Tony Martinsson till klubbens hemsida.

Framför allt kan IFK:s tapp från fem till fyra ledas till en specifik orsak.

Martinsson säger:

– En sak som vi tappat på är poängen man får för spelare som fostrats hos oss och nu spelar i A-lag i allsvenskan, superettan eller ute i Europa. Det räcker att man spelar någon minut i seriespel för att få poäng och då har vi till exempel blivit av med ganska mycket poäng för David Mitov Nilsson som olyckligt var skadad under förra säsongen samtidigt som Isak Pettersson presterade på topp. Med poäng för David så hade vi fortsatt haft fem stjärnor.

Framtiden ser fortsatt bra ut, enligt Tony Martinsson som ser en stark utveckling på de egna produkterna.

– Vi ligger i topp på i princip alla områden. Det som ger mest poäng är att producera spelare och vi har många spännande spelare och lag i verksamheten. Självklart har det blivit svårare att få fram spelare i takt med att A-laget blivit bättre och bättre men det är bara en morot för oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson