PODD: "Inga problem att vara kortare"

På en säsong har flytten till Norrköping gjort Isak Pettersson till en av allsvenskans bästa målvakter. "Jag trivs superbra och är väldigt nöjd", säger han.

6 oktober 2018 10:30

Att komma till IFK och ta upp kampen med David Mitov Nilsson mellan stolparna kunde ha setts som en tuff uppgift. Men Isak Pettersson var inte rädd för steget från Halmstad och när Mitov haft skadeproblem har Pettersson klivit fram.

21 år men redan har han vuxit in i rollen och nu har han tagit platsen som nummer ett.

I det nya avsnittet av Vita Stjärnan-podden är Pettersson gäst och det blir mycket fokus på just målvaktsspelet – såklart.

Själv säger Pettersson så här om steget till IFK:

– Jag gillar konkurrens. Jag visste att det skulle bli tuffare än jag tidigare varit med om i min "lilla" karriär, det lilla jag varit med om. Det skulle bli något nytt, jag ville ta chansen. Jag såg det som en jättebra möjlighet att komma hit, ett lag som jag tycker passar min spelstil.

Som målvakt, vad är det främst du ser i spelstilen som passar dig?

– Mycket offensiv fotboll. En backlinje som vill spela sig ur situationer utan att vara dum och när det krävs använda mig i uppspelsfasen. Jag trivs bra med det. Vi litar på varandra på ett bra sätt.

Om man spetsar till det kan man tänka lite korkat att som målvakt är det bäst att bara dynga iväg bollen.

– Så tänker ni lite äldre, haha. Det är klart att det beror på hur man ser det. Alla ser fotboll på olika vis. Om jag kan träffa vår ytterback eller vår forward på bröstet kanske sju av tio gånger – eller tio av tio i den bästa av världar – med ett uppspel, är det mycket bättre än att vi ska hamna i duell mot starka mittbackar och tappa den. Kan man utan att vara dum spela sig ur situationer med klokhet ser jag det som att man ska göra det.

Du har tränat mycket på spelet med fötterna?

– Ja, eftersom jag var utespelare fram tills jag var 16. Inte bara, men jag rullade på alla positoner i Genevad/Veinge IF som är min moderklubb. Både i A- och B-lag var jag målvakt och utespelare. När jag kom till Halmstad för fem år sedan valde jag att bara vara målvakt. De ville det också, jag var lite bättre på det. Med tiden jag tränat på att vara utespelare ... då tränar man med fötterna. Samtidigt ska det inte väga över, du ska fortfarande ta skotten främst.

Isak Pettersson hyllar målvaktstränaren Maths Elfvendal och berättar mycket om hur man jobbar med positionsspelet för att hamna rätt.

– Oftast har man sin trygghet och sedan kommer det in nya saker, jag tycker det är bra grejer, men det är inte alltid man vågar plocka fram dem i match. Men jag tycker jag gjort det bra. Lyssnat, tagit till mig och gjort det på planen.

Vad har Maths lagt till i ditt spel?

– Var ska man börja? Vi pratar otroligt mycket om position. Beroende på hur skytten är, hur han står och kommer till bollen.

Två gånger har han blivit "lurad", Haris Radetinac i Djurgården och Felix Hörberg i Trelleborg har båda gjort mål från kanten på bollar som sett ut som inlägg och seglat in vid första stolpen.

Otur?

Svårt att värja sig mot?

Eller tabbar?

Egentligen följde du direktiven om positionen?

– Nej, men huvuduppgiften är ändå att bollen inte ska gå in vid första stolpen. Det har jag ansvar för. Men man vill samtidigt kunna täcka så mycket som möjligt framför sig. Om man summerar säsongen har många mål gjorts i ytan mellan målvakt och backlinje och kan man försöka ta bort sådana inspel har man reducerat många mål. I de två tillfällena skulle jag stått någon decimeter, eller ett par, närmare stolpen. Men det lär man sig av.

1,81 meter lång är Isak Pettersson en relativt kort elitmålvakt. Det har han fått höra ibland, men han har inga problem med att svara på frågan om det.

– Jag är egentligen inte så trött på den, jag kan gärna prata om det. Jag känner mig trygg i det och har inga problem med att jag är lite kortare än de andra i allsvenskan. Det får man kompensera på andra saker, snabbhet och explosivitet. Det jag har lite mindre av får jag kompensera på annat vis. Det är ofta, eller hela tiden, något som jag underhåller på gymmet och i träning. Tappar jag explosivitet och spänst är det inget bra. Det vill jag inte.

Trots sin starka säsong har Isak Pettersson inte slagit sig in i U21-landslaget än. Han fick hoppa in under en samling men annars har det varit Oscar Linnér och Pontus Dahlberg där.

Isak Pettersson tänker inte så mycket det.

– Inte någonting egentligen. Klart jag tycker det gått bra det här året, men det är inget jag går runt och tänker på, jag tänker bara att är man tillräckligt bra så kommer man få vara med i landslaget. Och då har jag uppenbarligen inte varit tillräckligt bra än. Det säger jag utan att pika på något vis, de har två bra målvakter med Pontus och Oscar som gör det jättebra och då får jag göra det ännu bättre.

Poddsnacket handlar även om IFK:s säsong, Maths Elfvendals betydelse, hans häftigaste matcher i år, IFK-fansens betydelse och mycket mer.

På slutet av poddavsnittet blir det även lite ishockeyfokus med snack om Vita Hästens säsong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson