Planen: Han vill få nya klubben att bli som IFK

David Moberg Karlsson genomgår en stentuff försäsong med långa dagar på Sparta Prags träningsanläggning. Han har kommit till en annan miljö än den som råder i IFK. "Jag ska försöka implementera det vi hade i Norrköping", säger "DMK".

14 januari 2019 11:20

LÄS MER: Så går IFK vidare utan sin anfallare.

I snart två veckor har David Moberg Karlsson vistats i Prag. Under den första tiden har han bott på hotell med sin flickvän och son, men en lägenhet är på gång i dagarna.

En efter en faller bitarna på plats för den nya tillvaron.

David kan redan konstatera en sak han visste om från sina tidigare vändor utomlands i Sunderland, Kilmarnock och Nordsjälland.

– Det är ingen jättesammanhållning här. Många spelar bara för sig själva känns det som. Vi har många fantastiskt duktiga spelare i truppen, och laget skulle kunna prestera klart bättre om vi jobbade som ett lag och fick ihop en stark grupp, säger Moberg Karlsson.

– Ta en sån sak som att om en ung kille gör ett misstag under en träning. I stället för att klaga på honom, så kan man pusha och förklara vad han kan göra annorlunda till nästa gång. Det skulle kunna lyfta en ung, lovande spelare till skyarna.

LÄS MER: DMK: "Varit en fantastisk tid".

Den trivsamma atmosfären i IFK Norrköping är välkänd. Nu hoppas Moberg Karlsson kunna påbörja att uppnå samma stämning i Sparta Prag.

– Jag ska försöka implememtera det vi hade i Norrköping. Det som IFK, med "Ante" i spetsen, hade byggt upp var otroligt bra. Vi stöttade varandra i alla lägen och hade riktigt roligt tillsammans. Det är en stor förklaring till IFK:s framgångar.

David Moberg Karlsson var kapten i sin debut för Sparta Prag när lagen träningsspelade mot tyska Cottbus och vann med 2–0.

– Vi gick i tunneln på väg ut till matchen när de satte på bindeln på mig. Jag tänkte: "Va? Ska jag vara kapten?. Men det är ett kvitto på att jag har förtroende från ledningen. Och i dagarna har klubben sålt sin tidigare lagkapten, säger Mariestadssonen.

– Men jag tror väl inte att jag kommer vara kapten när serien startar igen. Däremot har jag haft ett bra snack med ledningen om att försöka ändra kulturen i laget, att få till en bättre sammanhållning. De gillar nog mig för mitt tänk kring det där. Sparta har mycket att vinna på det.

"DMK" hymlar inte om att en stor anledning till att han lämnade Sverige är för att lönekuvertet är större.

– Om inte skatterna och lönerna varit som de är i Sverige, då hade jag aldrig lämnat. Jag hade kunnat spela i Norrköping karriären ut. Men en spelarkarriär är kort, jag vill ta chanserna jag får att tjäna bra med pengar medan jag kan, säger han.

Försäsongen i Sverige är lång, det finns gott om tid att komma i form. Under Tjeckiens vinteruppehåll är det annorlunda.

Det har David Moberg Karlsson fått erfara.

– Min kropp är sådär, säger han och skrattar.

– Jag kom hit. Vi skulle börja med att värma upp. Uppvärmningen var löpning i 48 minuter i en park på asfalt. Efter det sa dem att de skulle döda oss de kommande två veckorna – och ett tag trodde jag verkligen att jag skulle dö. Det är tufft, men det är bara att bita i. De flesta dagarna har jag varit på träningsanläggningen från åtta på morgonen till sju på kvällen. Det blir skönt när ligan är igång, då har vi ett pass om dagen och jag kan umgås mer med min son och flickvän.

I IFK Norrköping var David Moberg Karlssons kvalitéer välkända och han hade en snudd på cementerad plats i startelvan 2018.

I Sparta Prag måste han bevisa sig själv.

– Det är kul på ett sätt. Förr om åren hade jag någon konstig tanke att alla tänkte att "fan, vad dålig David är" om jag var bänkad. Det var ju så klart bara nonsens, alla har fokus på de som är på planen. Jag accepterar om jag blir bänkad nu, då gäller det bara att jobba ännu hårdare och kämpa sig in i laget. Man är inte dålig bara för att man blir bänkad, säger 24-åringen.

– Men jag sonderade terrängen ordentligt innan jag valde klubb den här gången. Jag fick en bra känsla kring Sparta och allt de lovade har stämt hittills. Det finns inte riktigt någon som har mina egenskaper i laget som ytter – min offensiv är definitivt slagkraftig här. Och jag kommer nog att få en liknande roll som i IFK. Visst, jag kommer givetvis att göra ett ordentligt hemjobb när det krävs. Men jag kommer inte att slita som en gris defensivt, jag måste ha energi till det offensiva när möjligheter dyker upp. Det är i offensiven jag har mina kvalitéer och det vet Sparta om.

Sparta Prag är en storklubb med överlägset flest titlar i den tjeckiska ligan (elva sedan starten 1993/1994). Femteplatsen som klubben för tillfället ligger på är ingen belåten med.

På långa vägar.

– Det märks tydligt att det här är en storklubb. Jag var med om det lite i IFK Göteborg där det inte gick så bra och det blev lite ångest. Sparta avslutade med två raka förluster innan uppehåller och det är inte acceptabelt nånstans. Det har varit en den ledsna miner. Kraven är högre än i Norrköping, säger David Moberg Karlsson som pangade in tio allsvenska mål för "Peking" i fjol.

Han fortsätter:

– Men klubben har ett lite nytt tänk nu. Det är lite av en revolution på gång. De satsar på mer tjecker och färre utlänningar. Och de gillar mig som svensk med den mentaliteten jag har, att jag verkligen försöker lära mig tjeckiska. Jag ser fram emot när serien drar igång och hoppas att vi kan göra en stark vårsäsong.

Hur går det med tjeckiskan?

– Helt okej ändå. Grejen är bara att jag måste höra varje ord 20 gånger innan jag lär mig det. Det är ett svårt språk, väldigt olikt svenskan. När jag säger svenska ord till de tjeckiska spelarna så tycker de att det är det sjukaste de har hört.

Sparta Prags nästa träningsmatch spelas på onsdag. Då står Loko Vltavín för motståndet. Tjeckiska ligan startar igen 10 februari då Sparta ställs mot BohemiansPraha 1905.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis