Övertidsdrama bakom IFK-segern

Först dubbel målskytt – sen utvisad. Mycket kretsade runt Jordan Larsson när IFK Norrköping vann med 4–3 (2–1) mot nykomlingen Falkenberg. En back avgjorde på övertid.

19 april 2019 18:14

LÄS MER: Så var matchen minut för minut

Många hade nog förväntat sig en anstormning av hemmalaget i början, men så blev det inte. IFK fick inte igång sitt kortpassningsspel, det slarvades en del och Falkenberg kunde sticka upp vid ett par tillfällen. Isak Pettersson hade att göra, och gjorde det bra trots solen rakt i ögonen. Hemmaspelarna såg inte helt fokuserade ut.

Först efter en kvart kom första riktiga IFK-chansen, när Jordan Larsson fick friläge efter fint förarbete av Alexander Fransson och Christoffer Nyman, men målvakten Hampus Nilsson kom ut perfekt och lyckades avvärja Larssons avslut.

Nyman, som haft skadeproblem och tvingades kliva av senast mot Kalmar, kunde inte spela länge nu heller. I 23:e minuten tvingades han halta av, igen. Kalle Holmberg ersatte på topp. Med facit i hand borde nog IFK ha valt att inte starta med "Totte". Hans skadelista börjar bli lång nu.

IFK tog över mer och mer, och i 37:e minuten gav det utdelning. Inbytte Kalle Holmberg sköt och kunde jubla över sitt första mål för säsongen. Den hemmaglädjen blev kortvarig. Mindre än tre minuter senare var det kvitterat efter en rörig situation i straffområdet där hemmaspelaren Kasper Larsen var sist på bollen. Självmål till 1–1.

Jordan Larsson höll sig dock framme ytterligare några minuter senare, en behärskad yttersida såg till att IFK åter var i ledning. Påpassligt av anfallaren som var den klart bäste i hemmalaget under första halvleken.

2–1 stod sig fram till paus. En halvlek som knappast IFK var helt nöjt med, det var lite ängsligt långa stunder men ändå var man i ledning med en boll.

Andra halvlek började med nya defensiva bekymmer för hemmalaget. Simon Thern passade helt galet, Lars Krogh Gerson kom fel in i nästa situation och det räckte för att gästerna skulle kvittera en andra gång.

IFK:s försvarsspel har inte imponerat i den allsvenska inledningen, AIK-matchen undantagen. Här har manager Jens Gustafsson ett och annat att fundera på.

Han kan å andra sidan sova lugnt när det gäller Jordan Larssons form. Målkalaset fortsatte nämligen och återigen var det Jordans påpasslighet. Therns stolpskott följdes av lite flipper innan bollen nådde 21-åringen, och i den målform han är i skickade han givetvis in ledningsmålet bakom Hampus Nilsson. 3–2 i minut 54.

Det var öppna spjäll åt båda håll. Jordan Larsson hamnade ännu en gång i hetluften, men nu på ett mindre lyckat sätt när han sparkade bort bollen efter avblåsning. Då han redan hade ett gult kort sen tidigare blev det nu det röda med 18 minuter kvar. En helt onödig utvisning att dra på sig i det läget.

Falkenberg tryckte givetvis på med en man mer, och fick utdelning i 87:e minuten när inhopparen Edi Sylisufaj smällde in 3–3 bakom en chanslös Isak Pettersson.

Det var inte slut där, trots en man mindre orkade hemmalaget med en chans till. I tredje tilläggsminuten kom bortamålvakten alldeles fel ut på Gudmundur Thórarinssons frispark, och Kasper Larsen kunde nicka in segerbollen i tomt mål. Stort jubel bland de drygt 7 000 åskådarna.

IFK tog första segern för säsongen, men det satt hårt åt. Otroligt hårt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander