Mitovs ovana sits: "Det är första gången"

David Mitov Nilsson står i ett nytt läge. "Det är första gången jag sitter med utgående kontrakt och inte vet vad som händer i januari", säger han.

David Mitov Nilssons framtid är oklar. Kontraktet med Sundsvall går ut och frågan är var han spelar nästa säsong.

David Mitov Nilssons framtid är oklar. Kontraktet med Sundsvall går ut och frågan är var han spelar nästa säsong.

Foto: PÄR OLERT/Bildbyrån

Fotboll2019-11-19 16:00

IFK:s guldmålvakt från 2015 hade några skadefyllda år och under tiden slog sig Isak Pettersson in som klubbens förstemålvakt. 

I somras flyttade Mitov norrut för att få speltid. I Gif Sundsvall har han haft en bra tid, förutom att laget åkte ur allsvenskan. Nu går kontraktet ut och vad som händer till nästa säsong?

Det vet han inte.

– Det är en bra fråga. Det är väldigt oklart. Det finns en möjlighet att fortsätta i Sundsvall och det finns möjligheter i andra klubbar också. Målet för min egen del är att spela så högt som möjligt, säger den 28-årige målvakten. 

En ny situation för dig att inte veta vad som händer till nästa säsong?

– Det är första gången jag sitter med utgående kontrakt och inte vet vad som händer i januari. Men det finns alternativ och det är fortfarande tidigt än. Det är november än.

"Giffarna" tränar november ut innan truppen får semester. David Mitov Nilsson trivs bra i klubben men frågan är om en fortsättning blir aktuell i superettan.

– Jag har varit ärlig mot Sundsvall att allsvenskan lockar mer än superettan. Men jag stänger inga dörrar just nu. 

Hur ser du på tiden där uppe i höst?

– Det viktigaste för mig har varit att få spela matcher igen och få visa att jag håller. Jag tycker att jag varit på en bra nivå med tanke på att jag egentligen var borta från fotbollen i ett och ett halvt år. Sedan var det sportsligt riktigt tråkigt att vi åkte ur. Vi borde ha kunnat lösa det utan att ens behöva kvala, säger Mitov Nilsson och fortsätter:

– Vi vann mot Kalmar och vände mot Sirius och hade 3–0 mot Norrköping (i paus i 4–4-matchen). Vi hade bra go och självförtroende men så kom ett par plumpar mot AFC och Helsingborg där vi var bättre men inte fick in bollen. Jag har inte varit med i en klubb som åkt ur tidigare, det är aldrig roligt att åka ur en serie. 

En snabb återkomst till IFK Norrköping verkar mindre trolig för David Mitov Nilsson just nu. Isak Pettersson har ett år kvar på kontraktet men klubben vill förlänga det. Bakom honom är det mer oklart. Det är frågetecken för framtiden för både Andreas Vaikla och Gustav Jansson.

– Jag har inte hört något därifrån så jag antar att det inte är aktuellt från deras sida. IFK kommer alltid att vara ett alternativ för mig. Sedan är det min personliga situation och så länge Isak är där är det ingen mening för mig. Enligt mitt tycke, och uppenbarligen andras också, är han allsvenskans bästa målvakt. Det är jättekul med hans utveckling, speciellt när man sett den när vi tränat ihop. Han har en hög lägstanivå, säger Mitov Nilsson som vill komma någonstans där han kan få mycket speltid.

Precis som det varit i Sundsvall i höst.

Karta: NP3 Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!