IFK startar upp för en hektisk sommar

IFK matchar igång direkt efter ledigheten. "Vi ska komma upp i det antal löpmeter som vi vill", säger managern Jens Gustafsson inför fredagens träningsmatch mot Katrineholm.

13 juni 2019 12:48

Efter segern mot AFC Eskilstuna drog A-truppen på en tio dagar lång semester. På torsdagen var de flesta åter på Östgötaporten när laget startade upp igen. Med yo-yo-test och lite tuffare upplägg inledningsvis.

– Normalt sett när vi kommer tillbaka efter en längre ledighet, typ vinterledigheten, så kör vi tufft länge. Nu har vi inte varit borta så länge, men vi ska ändå säkerställa en viss fysisk nivå. Vilket vi är helt trygga med, ska jag säga. Sedan gäller det att komma igång med fotbollsspelandet igen och få tillbaka timingen och sådana saker. Och tänket hur vi ska agera kollektivt framför allt. Det lär väl ta någon dag, säger Jens Gustafsson.

Landslagsmännen har fått lite extra ledigt fram till nästa vecka. Det handlar om Simon Skrabb (Finland), Lars Krogh Gerson (Luxemburg) samt även Sead Haksabanovic som kallades in till Montenegros landslag och var med i EM-kvalet mot Kosovo och Tjeckien.

Där satt han dock på bänken i båda matcherna och fick inte komma in.

Dessutom har Gudmundur Thórarinsson fått lite längre ledigt.

– Han är den som egentligen varit hemifrån längst. Han hade även en januariturné med Island så nu är det tid för honom att vara hemma en stund. Han ansluter också nästa vecka, säger Jens Gustafsson.

Även David Mitov Nilsson saknades på träningen.

– Det var mer en försiktighetsåtgärd.

Dessutom är Egzon Binaku fortsatt på skadelistan efter fotskadan han drog på sig på en träning före uppehållet.

– Det har gått förhållandevis bra för honom men det kommer att ta en stund till innan han är tillbaka.

Hur långt är en stund?

– Det kan jag inte svara på.

IFK inleder direkt efter vilan med en match mot division 4-laget Katrineholms SK på Backavallen. Det är en del i klubbens 100-årsfirande.

Hur kommer ni matcha där?

– Vi har inte riktigt bestämt det än, men en del av den här komma-igång-perioden som jag beskrev är att komma ut på hela planen. Det är inte ofta man gör det i träningsveckan så då är det viktigt att vi får det här matchtillfället. Och då ska vi göra det vi alltid gör, ge vårt allra yttersta och sedan värderar vi inte motstånd. Vi ska komma upp i det antalet löpmeter som vi vill och se till att vi agerar som vi vill också. Det blir det som blir morgondagens stora grej, svarar Gustafsson som inte kan säga exakt vilken trupp man kommer att åka med.

Troligen en mix av A-truppen och yngre spelare.

Innan allsvenskan återstartar med matchen mot AIK på Friends Arena ska laget även hinna med ett läger nästa vecka i Falkenberg. Där ska man även på onsdag träningsspela mot Falkenbergs FF.

Det blir ett bra allsvenskt test?

– Det blir det ju, men vi har främst värderat underlag litegrann den här gången och att vi vill hålla hela vägen från Falkenbergslägret och in i AIK-matchen på samma underlag, gräs då. Vi har bedömt det som viktigt.

Under de lägerdagarna sker även lottningen till kvalspelet i Europa League, men Jens Gustafsson kommer inte närvara på lottningen.

– Nej, jag åker inte ner, det är mitt i lägret. Det är andra som följer den på plats.

Vad kommer att krävas av er i sommar med tanke på satsningen på två fronter, allsvenskan och Europa?

– Att vi håller en hög standard i vårt sätt att leva. Egentligen behöver alla spelare och ledare leva sitt liv för lagets bästa under den tid som kommer. Det kommer, förhoppningsvis, vara en utmanande period för då vet vi att vi också har gjort bra resultat. Det är det vi planerar för.

Handlar det om att varva startelvor mycket för att klara det också?

– Det är svårt att säga exakt i detta nu, men vi har byggt en trupp som ska kunna hantera den här delen. Sedan tror jag att oavsett hur man bygger truppen så är den här matchningen tuff för vilket lag som helst i Europa. De resurserna har inte vi att vi kan göra det fullt ut, men vi är bättre förberedda den här gången än de tidigare gångerna.

Hur ser det ut inför transferfönstret, tror du att det kommer att hända mycket?

– Det har funnits perioder där vi har försvagat laget när vi gått in i den här typen av tävlingar och det har vi inte för avsikt att göra nu. Sedan är det omöjligt att sia om vart det tar vägen, jag har försökt någon gång men det är inte lönt. Än så länge är det relativt lugnt på alla fronter, även ute i Europa. Det är Real Madrid som börjar nu, när de har börjat komma igång så fortsätter det neråt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson