IFK-målvaktens sjuka siffror: "Häftigt"

Nio nollor på tio matcher är ganska svårslaget. "För tillfället funkar det väldigt bra", säger IFK-målvakten Isak Pettersson.

Isak Pettersson har haft en häftig höst i IFK-tröjan.

Isak Pettersson har haft en häftig höst i IFK-tröjan.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Fotboll2019-09-30 19:30

Han är på väg mot ett nytt succéår i allsvenskan. 2018 innebar ett häftigt genombrott med flera priser. 2019 är på väg att bli ganska bra – det också.

Om Isak Pettersson svävar iväg? 

Knappast.

– Jag gör bara mitt bästa och ser hur långt det räcker. Men jag har skitkul. Och har man kul så går det oftast bra också, säger han efter måndagens träningspass.

Dagen innan höll han sin nionde nolla på de senaste tio matcherna. 2–0 mot Falkenberg var en ny stabil insats av målvakten som bara släppt in ett enda mål på 900 minuter (plus tillägg) allsvensk fotboll nu.

Det är ändå anmärkningsvärda siffror.

– Det är det absolut. Det är häftigt. Det är klart att vi är glada över det och glada över att det har gått bra för laget både framåt och bakåt. Vi har vunnit mycket. Oavsett vilka som spelar så har vi en stabilitet och grund att stå på som är väldigt bra.

Går det att peka på någon enskild förklaring till det?

– Det är väl ett samarbete som man bygger upp över tid, det tar lite tid med en ny backlinje. Nu är vi otroligt stabila, det flyter bara på och vi har en bra kemi. Vi kommunicerar mycket och hjälper varandra för att kunna förhindra målchanser och förhindra avslut. För tillfället funkar det väldigt bra, svarar Isak Pettersson.

Ditt spel då, känner du att tagit ytterligare steg framåt jämfört med förra året?

– Det tycker jag, jag jobbar hela tiden med att utvecklas och vill bli bättre hela tiden. Absolut ser jag saker som går framåt när det gäller att ha den perfekta positionen, att röra sig så bra som möjligt mot bollen och så vidare. Jag lär mig saker hela tiden, är i bra form och har jäkligt roligt.

Att utvecklas på fotbollsplanen är hela tiden en process, inte minst som målvakt, där det gäller att jobba med detaljerna. 

Har ni ändrat något i ditt spel specifikt inför den här säsongen eller har ni mest byggt vidare på det ni gjorde ifjol?

– Det är lite både och. Vissa saker upptäcker man i en matchsituation och så tar man med sig det in i träningen. Vi har våra grunder och positioner utifrån var avsluten kommer från och var bollen är. Så mest bygger vi vidare för man kan aldrig lära sig tillräckligt. Men sedan har Maths (Elfvendal, målvaktstränaren) hela tiden nya idéer och nya saker som vi jobbar med på träningen också.

Hur mycket grämer du dig över det insläppta målet mot Malmö, du hade haft tio raka och slagit det allsvenska rekordet i så fall (de sex raka dessförinnan var däremot klubbrekord)?

– Det hade varit häftigt, men det kan man inte gräma sig över. Malmö är ju faktiskt ganska bra, haha.

Du börjar nämnas mer och mer i samband med landslaget, hur ser du på det?

– När jag är tillräckligt bra kommer jag att vara med i landslaget. Om den dagen kommer så kommer jag att vara redo. Det är inget jag går och funderar på.

Något intresse från utländska klubbar nu när det gått bra här?

– Inte så direkt. Det är inget jag vill prata om riktigt, men det är ganska lugnt. 

Du har ett år kvar på kontraktet, skulle du till och med kunna tänka dig att förlänga det?

– Absolut. Jag trivs superbra och är nöjd med Maths som målvaktstränare, Jens (Gustafsson) som tränare och alla i laget. Jag tar det som det kommer lite.

På lördag spelar IFK sista matchen innan höstens landslagsuppehåll, borta mot Sundsvall. 

I andra lagets mål: David Mitov Nilsson. Förre IFK-målvakten som lämnade i somras för att få speltid i den allsvenska klubben i norr.

Hur kommer det bli att mötas?

– Det kommer att kännas skitkonstigt. Och jag tycker det ska bli så roligt. Jag tror att han tycker att det är ännu konstigare, haha. Han är en fantastisk kille och en fantastisk målvakt så det ser vi alla fram emot. Jag har försökt följa honom och tycker att det gått bra för honom där. Jag har sagt det hela tiden, han förtjänar verkligen att få spela. Jag är så glad att det går bra för honom, det är en kille man unnar all framgång.

En knuten näve för en stark höst för Isak Pettersson.
En knuten näve för en stark höst för Isak Pettersson.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!