IFK-betygen: Han hade bäst snitt

Han är hyllad för sin debutsäsong i IFK. Här kommer nästa bekräftelse på Isak Petterssons starka 2018. "Jag skulle vilja dela det med 20 personer till", säger han.

13 november 2018 20:00

Vem har varit IFK:s viktigaste spelare i år? Vem har varit bäst? Det finns säkert flera kandidater, men när det kommer till Sportens bedömningar under den nyss avslutade säsongen är det i alla fall en som sticker ut.

Isak Pettersson har genomgående kunnat kvittera ut höga betyg – och även om Alexander Fransson kom in starkt under andra halvan på säsongen är det den unge målvakten som har högst snitt till slut.

7,20 räcker för att ta hem Spårvagnsligan 2018 (hela finns i faktarutan nedan).

Vad säger du själv om din säsong?

– Det har gått så snabbt, det känns som att det inte alls var länge sedan vi mötte BP i våras och nu är det semester. Det har varit det roligaste året hittills i min fotbollskarriär, säger Isak Pettersson över en fika på stan.

Han kom från Halmstad för att konkurrera med bland andra David Mitov Nilsson men när Mitov blev skadad igen fick Pettersson chansen. Och tog den. Han har svarat för tio nollor och en hel rad matchavgörande räddningar.

Du beskrev det som din roligaste säsong, är det också din bästa?

– Ja, det tror jag att det varit. Jag var nöjd förra året också, men har utvecklats ännu mer det här året. Det är bara att jobba på och fortsätta vara ödmjuk, då brukar det gå bra.

Du verkar verkligen vara så jordnära och ödmjuk.

– Jo, men folk brukar beskriva mig som det. Någon sa att jag var väldigt lik "Ante" (Andreas Johansson) och det är väl den finaste komplimangen man kan få. Jag brukar inte slå mig för bröstet utan är väldigt tacksam för det jag har.

Vad är förklaringen till att det gått så bra för dig i år?

– Det är svårt att peka på en sak. Jag har fått en jättebra tränare i Maths (Elfvendal). Han har jobbat stenhårt med mig. Jag gick in med inställningen att han skulle få forma mig, även när det kändes obekvämt att han ville ändra på något så skulle jag göra så. Sedan handlar det om spelarna runt mig också. Vi har ett kroppsspråk och en attityd mot varandra, det är aldrig något tjafs ute på planen och jag trivs väldigt bra med det.

Du kastades in ganska snabbt i början av säsongen och fick testa allt nytt som Maths kom med i skarpt läge. Var inte det tufft?

– Det började i cupmatchen mot Örebro där det kom två skott som jag stod lite för långt fram på. Efteråt sa Maths att om jag hade tagit de skotten hade det varit svårare att lära sig för då hade jag ändå lyckats. Nu släppte jag in de två och då är det lättare att gå tillbaka. På nästa träning och match började vi fila och när man tar skotten efter det går det snabbt.

Det finns flera bevis på att 2018 varit ett starkt år för Isak Pettersson. Han blev nyligen nominerad som en av tre målvakter till Allsvenskans stora pris (vinnaren utses på måndag) och nu vinner han Spårvagnsligan.

– Det är jättekul, men inget jag gjort ensam. Jag skulle vilja dela det med 20 personer till. Men jag blir stolt och glad förstås.

Jag antar att du har många höjdpunkter under året, men finns det någon speciell du tänker på?

– Om jag tittar tillbaka på säsongen är det alla gånger vi firat och kramat om varandra efter att vi vunnit. Matchen mot Göteborg när vi vände på slutet, när "Daja" (Daniel Sjölund) avgjorde mot Örebro. Sådana matcher kommer jag minnas resten av livet. Sedan är det klart att det är kul att göra räddningar och vissa tänker man på mer, som mot Göteborg borta, men det jag kommer minnas är glädjen och stämningen i laget.

Det är väldigt typiskt dig att säga så.

– Det är sådan jag är. Jag måste vara ärlig. Jag tycker det är det roligaste.

Vad har fansen runt IFK betytt?

– Hur mycket som helst. För mig och för oss. Jag känner ett enormt stöd från alla bakom mig på Curvan och hela arenan. Jag känner ibland att det inte kan bli mål, att vi gör det tillsammans och att vi är så starka när jag har dem i ryggen. De sjunger i med- och motgång, det säger lite om vilka fans de är. Jag får gåshud när jag tänker på det.

En av Isak Petterssons styrkor är just att leva i nuet. Han svävar inte iväg när det går bra.

Vad ser du framför dig om du ändå tittar en bit fram?

– Mitt favoritlag är Real Madrid, men det är inte det jag tänker på. Det är en dröm bara att spela här, så är det för mig. Jag funkar så. Om jag börjar tänka på vad som händer om ett eller två år tappar jag det som är här och då blir det inte bra. Jag kan inte göra på något annat sätt.

Har det gett eko att du gjort en så bra säsong, är det klubbar som hört av sig till din agent?

– Du kan nog gissa vad jag svarar, haha. Jag har inte hört något och jag har inte frågat heller. Jag kommer vara kvar, jag har inga planer på något. Det hade nästan varit arrogant att titta sig runt efter en bra säsong. Man måste visa mer, både för IFK och för fansen.

Ni blev tvåa, finns det någon besvikelse kvar att det inte räckte hela vägen?

– Direkt efter matchen (mot Häcken) kände man lite "fan också". Men det var inte mot Häcken vi förlorade guldet, det var lite sämre prestationer mot de lagen längre ner i tabellen. Det är en lärdom att ta med oss. Men ett tag efter matchen gladdes man över vad vi åstadkommit istället, svarar 2018 års vinnare av Spårvagnsligan.

Slutställning

Så här slutade årets IFK-betygsättning/Spårvagnsligan:

1) Isak Pettersson 216 spårvagnar - 30 matcher - Snitt: 7,20.

2) Alexander Fransson 127 spårvagnar - 18 matcher - Snitt: 7,06.

3) Andreas Johansson 205 spårvagnar - 30 matcher - Snitt: 6,83.

4) Simon Thern 190 spårvagnar - 28 matcher - Snitt: 6,79.

5) Gudmundur Thórarinsson 192 spårvagnar - 29 matcher - Snitt: 6,62.

6) David Moberg Karlsson 190 spårvagnar - 29 matcher - Snitt: 6,55.

7) Lars Krogh Gerson 104 spårvagnar - 17 matcher - Snitt: 6,12.

Ian Smith 104 spårvagnar - 17 matcher - Snitt: 6,12.

9) Filip Dagerstål 120 spårvagnar - 20 matcher - Snitt: 6,00.

10) Simon Skrabb 119 spårvagnar - 20 matcher - Snitt: 5,95.

11) Kalle Holmberg 122 spårvagnar - 23 matcher - Snitt: 5,30.

Följande spelare har spelat mindre än hälften av matcherna, vilket krävs:

Henrik Castegren 42 spårvagnar - 6 matcher - Snitt: 7,00.

Jón Gudni Fjóluson 81 spårvagnar - 13 matcher - Snitt: 6,23.

Eric Smith 54 spårvagnar - 9 matcher - Snitt: 6,00.

Kasper Larsen 42 spårvagnar - 7 matcher - Snitt: 6,00.

Arnór Sigurdsson 69 spårvagnar - 12 matcher - Snitt: 5,75.

Linus Wahlqvist 66 spårvagnar - 12 matcher - Snitt: 5,50.

Jordan Larsson 75 spårvagnar - 14 matcher - Snitt: 5,36.

Daniel Sjölund 4 spårvagnar - 1 match - Snitt: 4,00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson