Gustafsson vill se ett tåligare IFK

IFK ska bli tåligare. På flera sätt. "Vi har inte tränat tuffare än vi gjorde idag dagen före en match någonsin", säger managern Jens Gustafsson.

4 februari 2019 07:00

Från att matcha mot Elfsborg på en vinterskrudad Östgötaporten till att komma ner till Portugals vårkänsla och direkt möta internationellt motstånd.

På måndagen ställs IFK mot österrikiska liganian SV Mattersburg i sin första match i Atlantic Cup.

Vad Jens Gustafsson vill se?

Det här:

– Att vi följer upp en till stora delar ganska bra insats mot Elfsborg även om jag tycker vi hade marginalerna me oss i första halvleken. Att vi jobbar som ett lag och ställer upp på den fysiska matchbild som man kan förutse att det här kommer att bli.

Gustafsson säger det vid sidlinjen på träningsplanen medan merparten av truppen just avslutar dagens andra pass på lägret.

Det har varit en intensiv dag med dubbla träningar i högt tempo.

Och Jens Gustafsson pratar om just den biten. Att laget ska bli tåligare, som han kallar det.

– Vi har inte tränat tuffare än vi gjorde idag dagen före en match någonsin. Och det är en del i att vi tror på att spelarna ska bli tåligare i tuff träning och på så sätt kunna hantera även tätare matcher i framtiden, säger han.

Den här veckan får laget också gå från det invanda konstgräset till naturgräs – en bra matta men ändå annorlunda.

– Det var sämre där vi var ifjol. Men det är underlag som vi vill ha för att utvecklas som lag. Vi behöver bli tåligare även iatt saker inte flyter som det gör på konstgräs. Det handlar ofta om att bollen inte riktigt går som man tänkt sig, fastnar och så vidare, motståndarna kommer närmare en och det blir en mer fysisk fotboll.

Måndagens match kommer att spelas på Estadio Algarve, efter lite turer fram och tillbaka. Den stora arenan i Faro där även Sverige spelade EM 2004.

Truppen är till stora delar tillgänglig. Men det finns några undantag.

Gudmundur Thórarinsson gjorde sin första träning under söndagen efter sin skadeperiod. Han är inte riktigt redo för match än.

Och hemma är skadade Carl Björk samt Simon Thern som blev pappa för ett par dagar sedan.

– Vi har valt att han ska vara hemma och ta hand om familjen nu. Sedan får vi följa utvecklingen och se om och när han ansluter.

Har du någon startelva klar inför mötet med Mattersburg?

– Den kommer under morgondagen, men utöver det jag sagt kommer alla med i truppen på ett eller annat sätt. Vårt mål är att så många som möjligt ska spela så mycket som möjligt. Vi har match ganska snabbt inpå igen (Farense på onsdag) och denna kommer snabbt inpå den förra.

I år befinner sig IFK på läger dagarna efter att det internationella transferfönstret stängt på de flesta håll.

Det blir lugnare för dig och så kan du koncentrera dig mer på hur er trupp ska se ut här?

– Det har varit ganska lugnt. Det var lite innan årskiftet, men annars har det varit lugnt. Vi är så tillfreds med den trupp vi förfogar över som det är nu, sedan funderar vi kring att förutsäga vad som komma skall och hur det kan utvecklas längre fram. Men som jag sagt; vi har gott om tid.

Den danska tidningen Vejle Amts Folkeblad skriver att Vejles danske mittback Rasmus Lauritsen, 22, är på väg till en svensk klubb, men inte vilken. Det har skapat rykten även om IFK. Samtidigt som webbplatsen football24 i Ryssland skriver att isländske mittbacken Eidur Aron Sigurbjörnsson ska vara aktuell för "Peking".

Jens Gustafsson säger dock:

– Okej. Det är ingenting jag vet något om.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson