Gustafsson: "Lösningen ligger sällan där"

En lek med siffror? Eller avgörande utgångspositioner? "Det har betydelse men lösningen ligger sällan där", säger IFK-managern Jens Gustafsson om debatten om spelsystem.

1 maj 2019 14:21

Vad är egentligen rätt väg framåt? Hur ska IFK optimera sitt spel med den spelartrupp man har idag? Den aldrig sinande strömmen av åsikter är förstås ett tecken på att allsvenskan, IFK och fotbollen berör.

AIK ändrade nyligen sitt sätt att spela och det såg inte direkt klockrent ut mot IFK Göteborg senast. IFK Norrköping spelade fjolåret med 3–4–3 men har i år gått över till 3–5–2 som utgångspunkt.

Jens Gustafsson tycker att tryggheten börjar komma mer och mer i det. Men ser samtidigt egentligen andra saker som är viktigare för just den känslan i spelet.

IFK-managern säger:

– Jag tror att den typen av utgångspositioner, som vi pratar om på fotbollsspråk, är sådant man lär känna mer och mer, men vi jobbar för att inte tryggheten ska ligga där utan i andra saker. Hur vi fattar beslut i olika delar av planen. Vi tror att vi kommer att behöva förändra utgångspositioner genom säsongen i olika matcher, olika matchbilder och mot olika motstånd. Det är en del i fotbollen idag, att varken supportrar, spelare eller tränare ska vara alltför säkra på att saker förblir som de alltid har varit.

Blir det för mycket fokus på de här sifferkombinationerna?

– Absolut. Det blir alltför stora saker kring det. Sedan har det betydelse, men lösningen ligger sällan där.

Det handlar inte om 3–5–2, 4–4–2 eller 4–3–3 i första hand då?

– Som jag sa så har det betydelse, men vi vill arbeta för att den betydelsen ska bli mindre och mindre och att principen hur vi agerar i olika situationer ska bli överordnad. Jag sa redan i början på säsongen att vi kommer inte starta säsongen på ett sätt att spela och sedan avslutar på samma sätt för då har vi inte följt utvecklingen.

Allt handlar om spelarmaterialet och hur Jens Gustafsson och ledarstaben ser att den kan användas på bästa sätt. 3–4–3 ifjol fick exempelvis ut väldigt mycket av en spelare som David Moberg Karlsson, men nu är inte han kvar längre.

Där har 3–5–2 blivit sättet att spela i år, än så länge.

Det kan bli andra utgångspositioner framöver?

– Kortsiktigt ser vi inte någon lösning i de sakerna eller att vi skulle ha haft bättre resultat på något annat sätt. Vi jobbar med det vi kan påverka i spelet. Sedan sitter vi hela tiden och funderar på om vi kan göra så här eller så här. Har vi spelare som kan utöva sina bästa egenskaper på andra positioner och så vidare? Vi utvärderar hela tiden och funderar på konsekvenser.

Det blir 3-5-2 mot Elfsborg i alla fall?

– Det får vi se.

IFK drog igång träningsfokuset inför Elfsborg på måndag i ett ihärdigt duggregn över Östgötaporten. Med ett bra skadeläge där det egentligen bara är en spelare som är på skadelistan nu.

– Alla är egentligen helt friska utom Pontus Almqvist som har en bit kvar innan han är på planen. Annars bedömer vi att alla är så nära att vara uttagningsbara som de kan vara. Framför allt har vi haft lite bekymmer med träningskontinuiteten hos vissa och det ser vi att vi kan förbättra den här veckan.

Simon Thern körde hela passet idag.

– Han är lite försiktig men att han är på planen är ett framsteg. Och "Totte" (Christoffer Nyman) känner sig bra och det är ett framsteg. Många fick 90 minuter igår i U21-matchen också.

Efter sex omgångar i allsvenskan har IFK sju poäng. Det har bara blivit en seger så här långt, å andra sidan bara en förlust också.

– Vi skulle velat ha fler poäng. Jag tror att ganska många resonerar så. Vi har identifierat några saker som vi måste förbättra under den kommande perioden. En del av det är att vi vill ha kraft och möjligheter att kontrollera matchbilderna i slutet på matcherna. Det tycker jag inte riktigt vi åstadkommit hittills. Vi har släppt in sena mål också, men också att motståndarna varit bättre än vi i slutdelen av matcherna.

Har ni identifierat någon orsak?

– Det är en del orsaker men det vill jag inte gå in på alltför mycket. Vi vet hur vi ska gå till väga för att det inte ska bli så mer. Vi känner oss ganska trygga i det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson