Därför kan inte IFK kontraktera stortalangen

En annan talangfull ungtupp som IFK Norrköping är oerhört intresserat av är Ishaq Abdulrazaq. Till skillnad från islänningarna kan han inte skriva ett kontrakt med klubben ännu.

8 december 2018 08:00

Den kortfattade anledningen: 16-åringen är från Afrika.

Tidigare fanns det problem med att minderåriga afrikaner skickades till Europa i hopp från annat håll att det skulle tjänas pengar på dem.

Sporten ringde upp Göran Blomgren, på avdelningen för spelarövergångar på svenska fotbollsförbundet som fick förklara mer ingående:

– Det är en Fifa-regel som har funnits i ett par år. Grundregeln är att om man är under 18, så får man inte byta nationsförbund, sedan finns det undantag, säger Göran Blomgren.

Ett undantag är om föräldrarna till spelaren flyttar till det nya landet. Ett annat är om man bor precis vid landsgränsen, Haparanda och Torneå är ett bra exempel.

– Det tredje undantaget är om övergången sker inom EU/EES. Om man är mellan 16 och 18 kan man då få flytta utan föräldrarna. Men då ska allt vara ordnat och dokumenterat vad gäller skolutbildningen och den fotbollsmässiga utbildningen. Man måste även spela med en klubb på högsta nationella nivån, säger Göran Blomgren.

Island är inte med i EU. Däremot är de med i EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet). EES-avtalet ger medborgare i Island, Liechtenstein och Norge vissa av de rättigheter som EU-medborgare har, till exempel rätten till fri rörlighet enligt rörlighetsdirektivet, de får dock inte rösta i val till Europaparlamentet.

Är det året man fyller 16 år eller måste man ha fyllt det för att kunna få dispensen?

– Man måste vara 16 år fyllda. Först då kan den internationella övergången genomföras i så fall.

Isak Bergmann Jóhannesson är endast 15 nu och blir 16 år 23 mars. Det är därmed först då hans kontrakt kan börja gälla. Oliver Stefánsson är redan 16 år.

Ishaq Abdulrazaq, som har varit och tränat med IFK vid ett par tillfällen, har uttryckt tydliga önskemål om att få spela för IFK Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis