Därför försenas stora IFK-projekten

Arbetet med detaljplanerna försenar IFK Norrköpings projekt. Hörnet på Östgötaporten kan vara färdigbyggt 2019 och det är oklart när den planerade domen kan byggas på Himmelstalund.

23 maj 2017 21:40

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt berättar att ett intensivt arbete pågår.

När det gäller hörnet på arenan som gapat tomt i många år är man inne i detaljplanearbete.

– Huvudspåret är att bygga en större sporthall åt kommunen och i samband med det bygget ska också läktaren byggas. Kommunen har ju ett stort behov av lokaler. Vi skissar med arkitekter på olika lösningar. En detaljplan kan vinna laga kraft tidigast nästa sommar, då kan man tidigast börja bygga hösten 2018 och vara färdigställt under andra hälften av 2019, berättar Peter Hunt i telefon från Estland.

– Alla är intresserade. Vi skulle få bättre utnyttjande av restauranger, träningshallar och omklädningsrum. Det blir mer aktivitet där uppe och vi kan bygga igen hörnet med en läktarenhet.

Hur en ny hall ska finansieras diskuteras.

I den detaljplanen för kvarteret Supportern samordnas även bebyggelsen av Berget och av tidigare Södra planen.

Om det, som tidigare planerat, ska bli möjligt för publiken att röra sig runt hela arenan, ovanför läktarna, är oklart.

– Det är ju nackdelar med att inte sektionera in anläggningen också. Det är på gott och ont, men igenbyggt ska det bli med loge och läktardel.

"Skulle köra på direkt"

Även IFK:s etablering på Himmelstalund är en detaljplanefråga.

Det var tänkt att en dome eller tältkupol, med fullplansmått och plats för 1 000 åskådare, skulle börja byggas nu i sommar. Även den får vänta.

– Någon på kommunen har antytt att gällande detaljplan för området inte tillåter en dome och att detaljplanen måste ändras. Det kan ta tid och det får man ha respekt för. Jag vet inte om vi kan få tillfälliga bygglov. Men skulle vi ha fritt fram, då skulle vi köra på direkt, i höst i varje fall, säger Hunt.

Det diskuteras om vilka gräsplaner IFK ska ansvara för när IFK med sin ungdomsverksamhet ska återväcka fotbollens tidigare "Mekka" i Norrköping.

– Det finns ett stort behov av inomhushallar för en massa föreningar på pojk- och flicksidan.

Det första alternativet med Bollspelaren föll på sträckningen av Ostlänken. Något alternativ till Himmelstalund finns inte.

Ersättarna rekryterade

På föreningens personalsida är man på väg att bemanna vakanserna efter den trio som nyligen sa upp sig. Ekonomichef Ann-Sofie Littås, säkerhetsansvariga Eva Åberg och verksamhetschefen för konferens och restaurang, Åsa Stenmark.

– De positionerna är i praktiken tillsatta. Vi kommer att informera inom en snar framtid, såväl säkerhetsansvarig, marknadschefsposition och ekonomichef för koncernen, säger Peter Hunt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson -

Ämnen du kan följa