"Dags att ge honom bindeln"

Så blev den sämst bevarade hemligheten verklighet. IFK får hem ett gigantiskt klubbhjärta – och den nye lagkaptenen i Christoffer Nyman?

8 januari 2019 10:43

LÄS MER:Han blir det offensiva svaret

Minns ni succédebuten och målet mot Väsby? Minns ni målet i Ängelholm som sköt upp IFK i allsvenskan?

Christoffer Nymans historia i den vitblå dressen är en annorlunda men äkta kärlekssaga. Han som i så mycket personifierat klubben – från bollkalle, stått i klacken till de outtröttliga stegen på planen.

Och den är inte slut än.

Redan i somras började det sippra ut att IFK försökte få hem Nyman från det proffsliv i Tyskland som blivit alltmer tufft. Den nu 26-årige anfallaren inledde tiden i Eintracht Braunschweig starkt. Han blev snabbt omtyckt även där och klubben kvalade sig sånär upp till Bundesliga samtidigt som Nyman blev en del av förbundskapten Janne Anderssons blågula landslag.

Sedan började problemen.

Laget följde upp med att åka ur 2.Bundesliga och fallet har fortsatt även i tredjeligan. För Nyman har tillvaron samtidigt i mångt och mycket handlat om rehab och skador.

Han fick inte ens chansen på VM-spel i somras och har plågats av flera bakslag.

Nu är Nyman frisk och han som redan som aktiv spelare har fått ge namn åt en läktarsektion på sin nygamla hemmaarena är tillbaka i den vitblå dressen.

Svårt att se en bättre värvning med Peking-ögon än den om man tittar på alla plan.

Vad Christoffer Nyman betyder utanför planen för klubben behöver det knappast skrivas mer om. IFK får även hem en spelare som hel och frisk hade en plats i det svenska landslaget.

En spelare som, med tanke på att managern Jens Gustafsson pratar sig varm för löpningar, löpningar och återigen ännu fler löpningar, står för just det man vill ha. Nyman har alltid haft den uppoffrande spelstilen.

Efter succédebuten och åren i superettan fick han ändå slita för sin plats när laget tog klivet upp i allsvenskan.

Det gick inte smärtfritt hela vägen.

Men Nyman borrade ner huvudet, slet och kom ut på andra sidan med både sin löpförmåga kvar och även som en vass avslutare. Det enda man ska ha i åtanke när han nu kommer hem är att han inte spelat kontinuerligt på ganska länge på grund av skadorna – och att det kan ta ett tag för honom att hitta sin form och kapacitet igen.

Att hitta självförtroendet efter den tunga perioden.

Där är väl frågetecknen just nu.

Hur mycket har den här perioden tärt på anfallaren? Hur lång tid tar det att hitta tillbaka igen?

Men om han når dit med tryggheten på hemmaplan får IFK inte bara hem ett klubbhjärta. Man får hem en allsvensk anfallare av toppklass också.

Och sin nya lagkapten? Andreas Johansson lämnar ett stort tomrum efter sig på många sätt när han nu flyttat hem till Halmstad. Det finns några spelare om budet att axla den rollen.

Flera som skulle klara det – men ingen självklar.

Lars Krogh Gerson? Skulle funka, frågan är om han är given på planen i varje match?

Simon Thern? Vore kul med tanke på hans sköna frispråkighet, men hur länge blir han kvar med tanke på att ambitionerna säkert är att hitta ut i Europa igen?

Alexander Fransson? Är också ett bra namn, men lite samma sak där. Han har redan varit nära AEK Athen under den här vintern.

Nej, sätt bindeln på Christoffer Nyman. En tydligare person för det IFK står för idag, och har stått för de senaste åren, är svårt att hitta. En spelare som kommer gå i täten med sitt sätt att vara, kanske mer än med hög röst och en stor verbal plats.

Det passar å andra sidan in i den väg IFK valt de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson