Avslöjar: Backen tränar med IFK

Han har gjort flera U21-landskamper och varit proffs. Nu tränar Joseph Baffo med IFK. "Han är utan klubb nu och vi vill gärna se honom i träning", säger managern Jens Gustafsson.

2 oktober 2018 13:10

Den snart 26-årige försvararen var klubbkamrat med Christoffer Nyman i Eintracht Braunschweig både när laget kvalade upp till Bundesliga och när man säsongen efter åkte ur och ner i tredjeligan.

I somras gick kontraktet ut och Joseph Baffo har varit klubblös sedan dess.

På tisdagen gjorde han sin första träning med IFK, efteråt hänvisade han vänligt alla frågor till IFK-managern Jens Gustafsson.

– Baffo och jag hade en tid tillsammans i Halmstad och han har sitt ursprung i Värnamo, vi har ju någon till därifrån här. Han har även varit i Helsingborg och så Halmstad innan dess då. Samt en sväng i Braunschweig där vi också har lite kontakter, säger Gustafsson om besöket på träningen.

Baffo har haft en tuff knäskada men är tillbaka från den och på jakt efter en ny klubb.

– Han hade ett sistaår i Braunschweig där han rehabiliterade sig tillbaka från en korsbandsskada vilken han blev frisk från i början av sommaren. Nu är han utan klubb och vi vill gärna se honom i träning och han vill hålla igång själv också. Då tyckte vi att det var ett ganska bra tillfälle nu. Det är ömsesidigt att vi vill att han ska vara här, säger Jens Gustafsson.

Men det kan bli aktuellt med mer än så?

– Det återstår att se, det vet vi inte men vi följer även vad som händer med den befintliga truppen.

Jens Gustafsson ville inte kalla det för provspel, men Baffo ska till att börja med vara hos IFK under den här veckan.

– Det är svårt att säga att han är provspelare när han varit ute i proffslivet och spelat den typen av matcher som han har gjort. Men när vi också är en numerär i träning som inte är full passade det ganska bra.

Joseph Baffo var med i det U21-landslag som vann EM-guld 2015. Han har gjort 17 U21-landskamper totalt samt även flera på U17- och U19-nivå. Han har även varit utlånad till norska Vålerengen under en kort period 2013.

Om det blir en fortsättning i IFK framöver återstår att se, men han kommer vara på Östgötaporten den här veckan i alla fall när IFK är tillbaka i träning efter den tuffa förra veckan med tre matcher.

Slitet?

Det tyckte inte Jens Gustafsson att det såg ut som.

– Det är en sak vad de säger och en sak vad de gör. Vad de gör är en av de bättre träningarna på flera år. Vi hade förväntat oss mer slitna spelare med tanke på den tuffa matchningen, säger Gustafsson som bara hade Lars Krogh Gerson vid sidan av träningen.

En försiktighetsåtgärd dock på grund av lite ljumskproblem.

Det ska inte vara någon fara med det.

Efter 1–1 på Studenternas mot Sirius samtidigt som AIK vann dagen efter är det nu åtta poäng upp till serieledaren.

– Vi förstod att det skulle bli en ganska svår match. Jag har ett väldigt stort ansvar kring hur vi uppträdde i första halvleken där jag inte tycker vi agerade som vi vill. Jag hade programmerat lite fel där, vilket är till stor del mitt ansvar. Sedan tycker jag vi rättar upp det i andra och med lite marginaler hade vi kunnat gå segrande ur det, konstaterar Jens Gustafsson om senaste matchen.

Något snack om toppstriden och eventuella effekter av det vill han dock i vanlig ordning inte gå in på.

– Det får vi se, vi får låta framtiden vara där den är.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson