Gemensam satsning för ny ishall i Norrköping

Isen räcker inte till i Norrköping. Det är tre föreningar överens om. Nu vill man hitta en lösning som är bra för alla inblandade.

Idrott, Norrköping2015-01-17 02:00

Brist på istider har varit ett ständigt återkommande ämne för flera idrottsklubbar de senaste åren. I går kväll samlades representanter för Vita Hästen, Norrköpings Konståkningsklubb och bandyklubben Borgia för en gemensam diskussion om läget. Även moderaterna fanns med i form av Sylvia Nilsson, ledamot i kultur- och fritidsnämnden och fullmäktige. Hon vill driva på i den här frågan.

– Vi har för lite isyta i förhållande till hur många invånare vi har i Norrköping. Moderaterna har tagit den här fighten ganska länge. I och med den nya mandatperioden tar vi ett nytt steg för att få så stor samsyn som möjligt bland de berörda föreningarna, säger Sylvia i samband med kvällsmötet.

Att det behövs mer is för idrottarna är alla överens om. ”Bygga ishall efter behov”, står det på arbetsmaterialet. Frågorna är hur, var och när. Det ska den här processen ge svar på, är förhoppningen.

– Det är alltid tuffa prioriteringar att göra. Vi vill komma fram till hur vi får ut mest till bäst pris. Vi ska ha ett antal möten med föreningarna framöver för att enas om vad som behövs. En jättestor hall med tre olika träningsplaner eller en enda isyta i hallen? Tak över befintlig anläggning? Och hur ska vi göra det enklast med omklädningsrum och såna saker? funderar Sylvia som understryker att det rör sig om en längre process – inget lär stå klart närmaste året.

Hon påpekar att bristen på is gör att ett antal barn och ungdomar hamnar utanför föreningslivet. Det kan både Vita Hästen och konståkningsklubben berätta om.

– I dagens läge räcker inte tiderna till. Vi har barn som vill börja hos oss, men som vi inte har plats för. Samtidigt vill vi utveckla oss och även bli en elitförening. Rent krasst behövs en träningshall till, vi är inte ute efter värsta arenan, säger Linda Månsson, ordförande i NKK, en klubb med 63 tävlingsåkare och 177 unga i skridskoskolan.

– Våra verksamheter begränsas, vi kan inte ta emot alla ungdomar som vill börja hos oss, och kan därmed inte bygga för framtiden. Det brinner verkligen med att lösa den här frågan. För oss är det ett problem både som elitklubb och med den kraftigt växande ungdomsdelen. Sen behövs det generellt ett lyft för hela Himmelstalundsområdet, säger Mikael Bönnemark från Hästens styrelse.

Även Borgia, med drygt 200 aktiva, ser ett ökande intresse från Norrköpings yngre invånare.

– Försäsongerna är vårt stora problem då det är för trångt i hallarna. Vi behöver tak över planen på Himmelstalund, säger styrelsens Magnus Johansson.

För ett antal år sen blev det nej till det från kommunen.

– Nu hoppas vi på ett positivt svar, med fler och fler ungdomar behövs det verkligen, säger Magnus.

Om några veckor kommer Tommy Boustedt, Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare, till Norrköping för att bilda sig en uppfattning om läget och bolla tankar och idéer på lämpliga lösningar med klubbarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!