Hunt: "Guldet är kört"

Peter Hunt lägger alla tankar på SM-guld åt sidan. "Men jag tycker inte det är en missräkning", säger ordföranden om IFK-säsongen.

29 maj 2019 18:00

19 matcher och 57 poäng kvar att spela. Tolv pinnar upp till ettan Malmö FF och en match mindre spelad.

Peter Hunt ser inte hur IFK Norrköping ska kunna blanda sig i kampen om Lennart Johanssons pokal.

– Att vi ska vara med i någon guldstrid kan vi glömma. Det är uteslutet enligt mitt sätt att se det, sedan har vi en målsättning att ändå sikta på andra-tredjeplatsen och försöka ta oss ut i Europa. Det lever fortfarande. Så känns det. Man måste vara realist i det här också. Några guldaspiranter är vi definitivt inte i det här läget, säger IFK-ordföranden.

Med nyförvärv som Christoffer Nyman, Egzon Binaku, Rasmus Lauritsen och Kevin Àlvarez till den trupp som slutade tvåa 2018 piskades förväntningarna upp.

Tabellen visar en åttondeplats efter en dryg tredjedel av allsvenskan.

Bara två förluster men ett envist kryssande, sex oavgjorda matcher, har gjort att Kamraterna tappat mark.

– Personligen har jag aldrig uttryckt att vi skulle vara en guldfavorit. Tittar man på resurser och tittar man på spelartrupp, jämför med flera andra lag och Malmö i synnerhet, tycker jag det varit en väldig upphaussning av våra möjligheter här. Det vore orättvist mot laget och ledningen att kräva guld. Det är mer externa tankar kring det här, ni journalister och andra intressenter runt om, supportrar och vidare. Det blir en spiral att man bygger upp det hela, menar Peter Hunt.

Och fortsätter:

– Jag är inte besviken över huvud taget. Det finns möjligheter att bygga vidare på det här. Vi är en ung trupp ska man veta. Det sätter sig inte med 19-20-åringar rätt upp och ned. Samtidigt ser vi andra lag som värvat med de nya tv-avtalen nästa år. "Äh, vi kommer ändå få mer pengar nästa år". Vi har varit mer försiktiga och jobbat utifrån den kassa och ekonomi vi har. Jag känner mig över tid trygg i det här. Det kommer säkert bli bättre.

Sju poäng på de tre senaste matcherna med ett nytt spelsätt som fått positiv effekt talar för att IFK Norrköping är på gång – men Peter Hunt ser inte hur någon ska kunna hota Malmö från att springa hem guldet.

– Nu vann de igen med ett nödrop (2–1 mot Sundsvall) men de spelar så bra. Det blir ett sådant tryck, det känns som lagen inte klarar att stå emot på slutet. Jag tror Malmö kommer ta hem det här ganska så enkelt så får vi andra slåss om platserna bakom.

Storaffären med försäljningen av Arnór Sigurdsson till CSKA stack ut under en transfersommar där även Jón Gudni Fjóluson, Linus Wahlqvist och Eric Smith såldes till utlandet.

Med ett transferfönster som snart öppnas är Peter Hunts budskap solklart.

– Vi försöker göra allt för att kunna behålla vår trupp. Inte minst nu när vi går in i Europaspel. Den här bredden och spetsen kommer behövas. Vi kommer inte rea bort några spelare i sommar. Den saken är klar men vi vet av tidigare fönster att skulle det bli ett konkret intresse och pengarna är de rätta så är det nästan omöjligt att tacka nej för någon part. Osvuret är bäst men vi har ingen som helst anledning att gå ut och marknadsföra våra spelare till försäljning i sommar, säger Hunt.

Följer ni hur det går för Arnór Sigurdsson?

– Det gör vi ju. För det första är det roligt att det går så bra för honom. En fantastisk resa som du antyder, misstänker jag, så har vi ju incitament och se att han går vidare ur en ekonomisk synvinkel utan att gå in på några belopp men det kan bli en god affär för IFK Norrköping framöver beroende på vad som händer men han är 20 år och vi ska inte ha för stora förhoppningar men han har ju färgat, svarar IFK-ordföranden.

Om ett par veckor lottas Europa Leagues första kvalomgång.

Peter Hunt vågar tro på en bättre internationell lycka än vid de två senaste försöken som gav respass mot Rosenborg i Champions League-kvalet 2016 och en strafförlust mot Trakai från Litauen för två år sedan.

– Jag vill inte sätta den pressen men vi ska absolut göra det bättre än förra svängen vi var ute. Det har vi tagit lärdom av men vi vet hur tufft det kan vara för svenska lag ute i Europa men överleva ett par omgångar till skulle vara skojigt, inte minst för spelarna och känna att IFK Norrköping räcker en bit, säger Peter Hunt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung