Hemligheten bakom målvaktssuccén

En ny poängräddande parad. Isak Petterssons spel börjar ge eko på allvar. ”Han skulle klara av en bättre miljö”, säger målvaktstränaren Maths Elfvendal.

8 juli 2019 16:00

Årets målvakt i allsvenskan 2018 vägrar att tappa sin fina form.

När Isak Pettersson blixtdök ned och parerade Häcken-inhopparen Kwame Kizitos nick på stopptid räddade IFK-keepern inte bara bollen och segern åt ”Peking”.

Listan på matchavgörande aktioner från 22-åringen växte ytterligare.

Maths Elfvendal som jobbat nära med Pettersson sedan flytten från Halmstad hyllar målvaktens utveckling och spel.

– Det som utmärker Isak nu är att klarar av att prestera under lång tid. Han blev bättre och bättre ganska snabbt och har fortsatt hålla en hög nivå. Det är det svåra – någonstans kan alla målvakter sticka ut och vara bra men säg under en period på tio matcher är det några som halkar i väg och som inte klarar av att hålla den högstanivån. Isak har visat sedan han kom att han klarar av att prestera på en väldigt hög nivå, menar Maths Elfvendal.

Är han bättre än någonsin?

– Vi jobbar kontinuerligt med alla våra målvakter för att ta nya steg och bli bättre. Mer detaljer, förfina rörelsemönstret. Vi pratar mycket om positionsspel. Hur de ska stå för att så snabbt som möjligt få ut alla delar av spelet offensivt och defensivt.

När en oprövad Isak Pettersson kastades in i cupen vintern 2018 så var det ingen övertygande start.

Örebros sena 2–2-mål gick över målvakten och innebar att IFK var utslaget.

– Isak säger själv att det var bra att det hände. ”Bra att jag fick en tydlig bild”. Det kommer jag aldrig glömma, sedan dess har han inte gjort det misstaget heller. Det visar styrka att kunna gå vidare och göra något bra av det.

Det känns inte som han haft en enda dipp efter det?

– Han har inte blivit längre sedan Örebro då det pratades om att han var för kort. Den som är intressant med den diskussionen är att man inte pratar om räckvidd utan längd, fortsätter Elfvendal.

Vad menar du?

– Gemene man pratar om en kort målvakt. Det man gör är att man plussar på en decimeter när man är som mest utsträckt, men det fungerar inte så utan det handlar om hur snabbt man rör sig och kan ta sig till en viss punkt. Alla som är någorlunda långa kan nå upp till ribban och rädda. Det innebär att vi har en räckvidd, men det handlar oftast om kortast tid att nå dit.

– Explosivitet och positionsspel. Börjar du i fel position har du halvmeter längre till dit du ska. Har du inte ett effektivt rörelsemönster får du ta en omväg dit.

Intrycket är att Isak är sjukt vältränad, han ser ut som en OS-gymnast i kroppen

– Han har jättebra fysik. Det ser man med blotta ögat. Men vi jobbar på samma sätt med alla målvakter, oavsett om du är 1,97 så vill du dit snabbare. Precis som den målvakt som är 1,81. Det är olika positionsspel beroende på vilken räckvidd du har. Vi spelar med parametrar hela tiden på träning för att optimera avståndet.

Var står du i den här diskussionen om längden på en målvakt?

– Det beror på vilken nivå vi pratar om. Den här tycker jag är föråldrad och har ingen relevans egentligen. Pickford och Navas är världsmålvakter och inte mycket längre än Isak. Sedan finns de som är 1,98 som Courtois. Det handlar om att maximera förutsättningarna. Hos målvakterna och alla spelare.

Och det har ni lyckats med vad gäller Isak?

– Han presterar på ett bra sätt. Mitov gör det bra. ”Julle” (Julius Lindgren) gör det också bra i division 1. Gustav (Jansson) kommer hit och är nyttig. Det är en grupp som gör varandra bättre.

Är Isak redo för nästa steg?

– Han skulle klara av en bättre miljö. Sedan utvecklas han fortfarande. Det är alltid svårt. Det finns ingen stress på det sättet. Isak är i den absoluta toppen av allsvenskan och det är klart att det finns ett intresse, säger Maths Elfvendal.

Isak Pettersson

Född: 6 juni 1997.

Klubbar: Genevad/Veinge IF, Halmstads BK, Östers IF (lån), IFK Norrköping.

Kontrakt med IFK: 31/12 2020.

Statistik 2019: 15 matcher, 17 insläppta, 57 räddningar, 77,03 i räddningsprocent.

Antal nollor: Fem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung