NKIK – pigg 90-åring för flera generationer

NKIK firar 90 år den här helgen. "Den här klubben har varit mitt liv", säger Marianne Andersson, 84, och nu äldsta medlemmen.

Flera generationer i NKIK. Marianne Andersson och Solla Pettersson bakom Alice Pettersson, Tyra Björklund och Knut Wåhlin.

Flera generationer i NKIK. Marianne Andersson och Solla Pettersson bakom Alice Pettersson, Tyra Björklund och Knut Wåhlin.

Foto: Christer Gustafson

Handboll2019-12-01 08:00

Sporthallen var full med aktiviteter, från de yngsta till dagens A-lagsspelare och äldre medlemmar. Inne i kansliet hängde tröjorna från alla tider i taket och foton och klippböcker låg framme för att man skulle kunna ta del av klubbens historia.

Norrköpings Kvinnliga IK (NKIK) bildades den 15 oktober 1929 och firade under lördagen. Med tårta, tipspromenad, fest och mycket mer.

– Jag kom med i styrelsen i somras och tänkte att vi måste ha ett jubileum. Vi fick styra upp det lite snabbt och det blev en bra uppslutning så det är roligt, säger Thea Wåhlin medan de yngsta i bollekskolan håller på och avsluta dagens aktiviteter på Sporthallens golv.

Ordföranden Susanne Kyndel beskriver en klubb som mår bra och inte plågas av ålderskrämpor, 90 år till trots.

– Vi har rekryterat på skolorna i närområdet, det är 48 "småttingar" som börjat nu. Det är en mycket pigg förening, där vi jobbar med barnkonventionen som grund. Vi vill gärna lyfta handbollen i kommunen igen och kanske så att den kliver in på idrottsschemat igen som det var förr med skolhandbollen. Vi jobbar även med integrationsprojekt för att alla ska kunna inkluderas och hitta till handbollen, säger hon.

Bland de som var med och firade i Sporthallen fanns både den äldre generationen och de allra yngsta. Marianne Andersson, 84, är klubbens idag äldsta medlem. Hon och Solla Pettersson, 82, fanns på läktaren när de yngsta spelade nere på golvet.

– Den här klubben har varit mitt liv. Den har betytt mycket för mig. Jag var 17 år när jag började här och på den tiden fanns det ingen verksamhet för ungdomar. Det var A- och B-lag och friidrotten, säger Marianne Andersson som spelade handboll på många olika positioner.

Solla Pettersson var målvakt i klubben som nu hunnit bli 90 år gammal. På plats under firandet i helgen var även hedersordföranden Rolf Björklund. Arne Westerdahl (mångårig ledare) och Lasse Gustafsson (också ledare och speaker i många år) prisades som nya hedersmedlemmar.

NKIK:s historia

Bildad: Den 15 oktober 1929 där gymnastikdirektören Martha Lundgren var föreningens första ordförande.

Sporter: Idag är det handboll som gäller, där A-laget spelar med ett ungt lag i division 2. Tidigare har man även bedrivit friidrott, bandy, orientering, gång, skidor och gymnastik bland annat.

Meriter: Klubbens första SM-guld kom 1963 när Majken Åberg vann SM i slungboll. Hon vann därefter fler SM-guld. I början på 40-talet var NKIK:s främsta sektion friidrotten, där man under tre år var Sveriges bästa klubb på damsidan. På handbollssidan var man i SM-final i utehandboll 1948 med Ann Marie Fredriksson som stjärnan i laget. 1959 gjorde NKIK debut i allsvenskan. 

Cuper: Klubben drog igång Östgöta Cup i handboll som ett tag var Europas största endagstävling. 1977 spelade 304 lag.

Fler klubbar: År 2000 beslutades att godkänna att HFN:s dam- och flicklag skulle ansluta till NKIK

Klubbens yngsta i handbollsskolan.
Klubbens yngsta i handbollsskolan.
Karta: Sporthallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!