Han ska hitta guldkornen till IFK

IFK tar ett steg till mot storklubbarna. Möt den anställde scouten som ska fylla luckorna i framtiden. Problemet? ”IFK är för jäkligt bra om jag ska vara ärlig”.

21 juni 2017 20:00

52-årige Stig Torbjörnsen står och småpratar med manager Jens Gustafsson under det soliga träningspasset. De har veckan tillsammans för att lära känna varandra. Stig ska skaffa sig djupare kunskap om spelartruppen idag och vilka behov som kommer styra i framtiden.

Att klubbar har egna kontrakterade scouter är inget ovanligt i Europa, men ganska nytt för allsvenskan.

– Jag läste att det var 120 scouter bara på Sveriges U21-landskamp mot Polen häromdagen. Scouting är viktigt, tycker jag i alla fall.

– Göteborg, Malmö, Rosenborg har anställda som mig. FC Köpenhamn har tre heltidsanställda. Groningen som är en liten klubb i Europa har också tre heltidsanställda som sysslar med det jag gör. Heerenveen har fyra. Det är så man jobbar i Europa. Det är nytt för Norrköping men det är inte nytt för Skandinavien och fotbollen, säger den vältalige norrmannen som är tydlig på ett ärligt och rakt sätt.

Stig, som inte vill bli förknippad med yrkestiteln agent, har lång erfarenhet av branschen.

Han spelade själv fotboll som ”jättetaggad junior”. Hade ett tryckeri samtidigt som han var fotbollstränare på fritiden, sedan tog idrotten över. Idag är han kontrakterad av IFK Norrköping.

– Det är inte så att jag är någon frilansare. Jag är ingen agent, det vill jag betona. Jag har hållit på med det här i 20 år, tio år i Rosenborg men slutade där för två år sedan. Nu har jag Viborg i Danmark och Udinese i Italien, berättar han.

Han påstår sig ha en bank med spelare som skulle kunna vara aktuella för IFK.

– Intressant att följa dem på plats. Jag har spelare i mitt huvud som kan platsa redan i sommar, hade jag börjat på noll skulle det bli svårt att få in någon ny spelare under fönstret som kommer. Men eftersom jag har haft det här som jobb under så lång tid, har jag många att ta av alla redan. Sedan är det en annan femma om Jens tycker likadant.

Vad tycker du om IFK så här långt?

– De är för jäkligt bra om jag ska vara ärlig. Jag såg matcherna mot Rosenborg för ett år sedan. Sedan var jag här och såg IFK mot Halmstad. Har också sett Häcken borta och lite matcher på teven. När du slår Malmö borta, toppar ligan med lite sämre målskillnad. Vann SM-guld för två år sedan och var trea i fjol, kvalar till Europa League. Då är du ganska bra. Dessutom spelar IFK en väldigt fin fotboll. Passningsskickligt, snabbt och bra på att skydda bollen. Spelarna är i en väldigt bra ålder. Så det är ett intressant lag.

Några brister?

– I spelet är det svårt att hitta något. Kanske att de har lite för mycket boll, men jag ska inte lägga mig i hur de ska spela. Samtidigt är de bollskickliga, så varför inte?

72 gånger har norrmannen varit i Afrika, en guldgruva under ett par årtionden i jakten på oslipade stjärnor. Att någon från den kontinenten hamnar på Östgötaporten i sommar anser Stig är en mindre sannolikt. Det skulle kräva en längre process.

– Det är en spännande marknad. Jag tror inte att vi kommer se så många afrikaner i IFK dock. – Men om man gör ett lite bättre jobb, kostar på sig ett par resor och får ett intryck av spelaren då är riskerna betydligt mindre. Men man vet aldrig hur någon fungerar när de kommer elfenbenskusten till Sverige och hamnar i en helt ny miljö, säger Nils.

Han anser dock att kombinationen med afrikanska spelare och Skandinavien varit god. Affärer som gagnat både klubbar och spelare eftersom rasismen i klubbarna är obefintlig och det finns en bättre struktur och ordning här.

– Resor du som spelare till Paris eller Belgiska andra- eller tredjeligan är det en betydligt mycket mer hänsynslöst och utnyttjande av spelarna.

– Men det finns brasilianare och afrikaner över hela världen som håller bra. Afrikaner har en dröm och det är bara att komma bort från sin kontinent. De skiter i om det är Montenegro eller Thailand eller Norge, bara de kommer bort. Titta bara på alla människor som sätter sig i överfulla flyktingbåtar. De är desperata, säger han med ett mindre roat uttryck i ansiktet.

Torbjörnsen kan bli en nyckelfaktor direkt när Europa League startar och sammanfaller med transferfönstret. Ingen period kommer påverka säsongen så mycket som de närmaste två månaderna.

Framgång i första och andra kvalet, då ställs truppen på prov parallellt med allsvenskt spel.

– Mister man tre spelare i fönstret så blir truppen belastad. Går IFK bra i Europa League så kommer de spela åtta matcher, utöver seriespelet, innan de är framme till gruppspelet i Europa League. Åtta matcher innan allvaret börjar är väldigt mycket, det kräver en del spelare faktiskt, säger Stig.

Skulle IFK ta sig till gruppspelet där de stora pengarna finns, gäller det att ha mer att gasa med.

– Du får åtta matcher till och det är ganska mycket på tre fyra månader. Det är långt dit men det är väl det alla klubbar drömmer om? Det är två saker du kan tjäna pengar på idag. Det ena är att sälja spelare och det andra eller att spela ute i Europa för där finns det tv-pengar. Allt hänger ihop, säger IFK:s scout som kommer vara delaktig i båda processerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle