Nya greppet: helt avgiftsfritt för yngre

Riksidrottsförbundet applåderar, kommunen likaså. Finspångs GK:s senaste förslag får enbart positivt bemötande.

En nöjd kvartett efter Finspångs GK:s beslut att låta barn och ungdomar spela gratis. Från vänster: Ulrik Bergmark, Björn Eriksson, Berit Martinsson och Jonas Abrahamsson.

En nöjd kvartett efter Finspångs GK:s beslut att låta barn och ungdomar spela gratis. Från vänster: Ulrik Bergmark, Björn Eriksson, Berit Martinsson och Jonas Abrahamsson.

Foto: Fredrik Rosander

Golf2019-11-25 20:45

Alla barn och ungdomar till och med 18 år får träna och spela helt gratis på Finspångs Golfklubb från och med 2020. Det lite ovanliga förslaget presenterades på en presskonferens på måndagseftermiddagen. Medlemmarna föreslås säga ja på höstmötet på torsdag.

I novembermörkret berättade ordförande Ulrik Bergmark om det nya greppet som ska locka Finspångsungdomarna till Vibergabanan framåt våren.

– Det här är en stor händelse för oss. Vi är ortens största idrottsförening och det går att cykla eller gå hit, vilket är en unik lokalisering för en golfklubb. På det sättet har vi fördelar. Hela Idrottssverige har svårt att locka ungdomar till föreningslivet, så vi ska ta bort alla hinder. Det blir inte bara avgiftsfritt utan vi har även utrustning så alla barn och ungdomar kommer kunna låna klubbor och annat helt utan kostnad, säger Ulrik, som tillägger att idrottande är bra både för hälsa och skolresultat.

Klubbchefen Jonas Abrahamsson har tagit fram ett ambitionsdokument för att satsningen ska bli så bra som möjligt. 

– Jag är uppväxt här på klubben, då var det som en stor fritidsgård här ute. Dit vill jag komma igen, men nu är det modernare tider och vi måste även ha andra aktiviteter än bara golf här, säger Abrahamsson.

Kommunfullmäktiges ordförande i Finspång, Berit Martinsson, var både glad och imponerad över att kommunens unga får den här möjligheten till ett avgiftsfritt golfande.

– Att man till och med får låna utrustning kan inkludera alla våra ungdomar för alla har inte råd att ha en sport, och sen kan det även bidra till att ungdomarna får nåt vettigt att göra och vi slipper ha dem springa ute på samhället. Det är mycket bättre att de får vettiga saker att göra på sin fritid. Det här är ett jättebra initiativ och jag hoppas fler föreningar kan ta efter, säger Berit.

Det lokala näringslivet stöttar satsningen ekonomiskt. I dagsläget har FiGK ett 50-tal i aktuell åldersgrupp, men på sikt vill man bli fler.

– Kan vi dubbla det till nästa år är det väldigt bra, säger Abrahamsson.

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet och tidigare landshövding i Östergötland, fanns på plats och hade mycket positivt att säga.

– Det här låter väldigt bra. Jag känner inte till nåt liknande inom golfen sen tidigare. Likheter finns med nattfotbollen i Norrköping, det är samma grundidé, säger Björn.

Golfkonfirmationer och paragolf är andra planer på sikt för FiGK.

Karta: Finspångs Golfklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!