Det är mörkt och stilla ute i pittoreska Svärtinge. Inne i den fina sporthallen råder dock febril aktivitet. Till veckans träningspass har elva utespelare och en målvakt hittat.

Svärtinge SK:s nystartade innebandylag laddar för seriepremiär i division 2.

En historisk sådan.

Artikelbild

Initiativtagare till laget var Johanna Bertell och Cecilia Eriksson, båda två med ett förflutet i Linköping på SSL-nivå.

– Man har saknat att vara med i ett lag, att spela matcher. Vi tyckte att det skulle vara kul att starta upp och vi har fått med oss flera tjejer som vi har spelat ihop med tidigare. Det har även tillkommit några nya bekantskaper, säger Cecilia Eriksson.

Det viktigaste för Svärtinge SK är att ha roligt. Det är på frivillig basis att komma på träningar och spela matcher. Cecilia hoppas kunna locka till sig fler nya tjejer som vill börja spela innebandy i klubben.

Snittåldern i Svärtingetruppen är i sammanhanget hög och de flesta spelarna i laget är föräldrar.

Artikelbild

– Men när det väl är match, då kommer ju tävlingsdjävulen fram, så är det, säger Cecilia Eriksson och skrattar.

Någon järnkoll på motståndet i serien har Cecilia inte, och det tycker hon enbart är positivt.

Artikelbild

– Jag tror väl att vi kan klara oss ganska så bra. Vi får se hur mycket folk vi får ihop till matcherna, det kommer ju inte vara högsta prioritet hela tiden, säger Cecilia.

En av spelarna som lärde känna Cecilia och Johanna i Linköping är Sara Bergström. Hon lade ner sin aktiva spelarkarriär 2015.

Artikelbild

– Det känns kul att spela här. En träning i veckan är lagom. Jag har saknat innebandyn. Det var ju en stor del av ens liv så länge, laget blir som en andra familj, säger Sara Bergström.

Svärtinge har spelat två träningsmatcher, det har blivit en vinst och en förlust.

Artikelbild

Sitter takterna i?

– Haha, det är lite ringrostigt. Det har känts förvånansvärt piggt i fötterna. I senaste matchen siktade jag mot krysset, men bollen gick längs marken. Det blev mål ändå, men inte som jag ville. Siktet är inte det bästa just nu.

Artikelbild

Även om fokus ligger på glädje, så väcks något till liv när det är dags för match.

– Jag vill alltid vinna. Den instinkten finns kvar. Det gäller nog de flesta i laget. Men det är klart att jag inte tar lika hårt på en förlust nu som tidigare, säger Sara.

Artikelbild

I lördagens seriepremiär i division 2 väntar bortamatch mot Antvarden från Överum.

– Jag tror att vi kommer vara äldst i serien, säger Sara och lägger leende till:

Artikelbild

– Det var 17 år sedan jag började spela innebandy. Mot Antvarden kommer jag att möta flera spelare som inte ens är 17. Det är lite speciellt.