Morddömde löparundret Pistorius släpps fri

Snart elva år har gått sedan Oscar Pistorius sköt ihjäl flickvän Reeva Steenkamp. På fredagen blir den sydafrikanske före detta löparstjärnan villkorligt frigiven – med strikt bevakning fram tills han avtjänat hela sitt straff.

Oscar Pistorius under förhandlingarna i högsta domstolen 2016. På fredagen släpps han villkorligt fri. Arkivbild.

Oscar Pistorius under förhandlingarna i högsta domstolen 2016. På fredagen släpps han villkorligt fri. Arkivbild.

Foto: Shiraaz Mohamed/AP/TT

Friidrott2024-01-04 19:05

Oscar Pistorius sköt ihjäl Reeva Steenkamp genom en badrumsdörr i parets hem i Sydafrikas huvudstad Pretoria på alla hjärtans dag 2013.

Han har hela tiden hävdat sin oskuld och påstått att han misstog flickvännen för en inbrottstjuv som gömde sig i badrummet. Men trots det dömdes han i slutet av 2014 till fem års fängelse för mordet – ett straff som senare skärptes till 13 år och fem månader.

Oscar Pistorius var fram till mordet ett affischnamn inom friidrotten. Han fick båda fötterna amputerade som spädbarn och tog bland annat sex guld i Paralympics. 2012 blev han "Blade Runner" med hela världen när han som förste benamputerade löpare tilläts ställa upp i sommar-OS i London.

Strikt bevakning

37-årige Pistorius har två gånger ansökt om att bli villkorligt frigiven.

I november förra året beviljades hans ansökan och på fredagen släpps han fri från ett fängelse i utkanten av Pretoria. Exakt tidpunkt och andra logistiska detaljer för hans frisläppande har inte offentliggjorts av "säkerhetsskäl", och han kommer liksom andra villkorligt frigivna i Sydafrika inte att tillåtas att ge några intervjuer.

Pistorius kommer fram till dess att han avtjänat hela sitt straff, i slutet av 2029, stå under strikt bevakning av kriminalvården. Han kommer till exempel inte utan tillstånd få lämna det område i Pretoria där han ska bo.

37-åringen måste dessutom genomgå ett program för att hantera problem med ilska och ett annat inom området mäns våld mot kvinnor. Han ska därtill utföra samhällstjänst.

Mamman: Förlåtit honom

Reevas Steenkamp mamma, June Steenkamp, sade efter det att Pistorius beviljats villkorlig frigivning att hon tvivlade på att han hade rehabiliterats, men att hon hade förlåtit honom.

– Jag skulle inte ha kunnat överleva om jag hade låtit min ilska styra allt. Jag är fortfarande rädd att resten av mitt liv kommer att vara ett svart hål av smärta och ensamhet, sade hon.

Fakta: Oscar Pistorius

Född: Den 22 november 1986 i Johannesburg.

Smeknamn: "Blade Runner" och "världens snabbaste man utan ben".

Främsta meriter: Sex guld i Paralympics i klassen T44. Silver på 4x400 meter vid friidrotts-VM i Daegu 2011.

Personbästa: 10,91 på 100 meter, 21,30 på 200 meter, 45,07 på 400 meter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!