Jönssons sköna SM-succé – efter tunga perioden

Nytt personligt rekord och SM-guld. Tjalves stavhoppare Linus Jönsson kunde summera en rätt hygglig SM-helg i Uddevalla. "Riktigt kul", säger 18-åringen.

Linus Jönsson, Tjalve IF, tog SM-guld i stavhopp i Uddevalla på söndagen.

Linus Jönsson, Tjalve IF, tog SM-guld i stavhopp i Uddevalla på söndagen.

Foto: Carl Sandin

Friidrott2024-06-30 18:05

Linus Jönsson har en tuff period bakom sig där han plågats av en axelskada. Han opererade sig i oktober förra hösten och var sedan borta ett halvår efter det. 

– Jag gick in ganska lågt på grund av det, sedan blev det bara bättre och bättre och till sist hoppade jag med stavar som jag aldrig gjort tidigare, säger han.

Han gick in på 4,80 meter i finalen och klarade det direkt men behövde sedan tre försök på såväl 5,02 som 5,18 för att sedan varva upp ordentligt. Han tog 5,28 på andra försöket och klippte sedan både 5,38 och 5,43 i första försöket. 5,43 innebar ett nytt personligt rekord.

Linus gick en tuff kamp mot träningskompisen William Asker, Örgryte IS, som stannade på 5,33 och tog silver.

– Jag rankar det här riktigt högt. Det är det största jag gjort. Det är första SM-guldet på seniornivå så det är klart att det betyder jättemycket, säger Linus.

Värt att poängtera är att världsettan Armand Duplantis inte deltog i tävlingen. Linus gjorde sedan två försök på 5,48 och ett på 5,50 men lyckades inte ta sig över de höjderna.

Hur firar du det här nu?

– Det blir nog inte så mycket firande. Det är en ny tävling redan på torsdag. Då är det Karlstad GP. Men det stora mål sedan är JVM i Lima i Peru i augusti. Målet är att ta medalj där, säger Linus Jönsson.

För höjdhopparen Joakim Wadstein gick det desto tyngre. Norrköpingssonen som numera tävlar för Mölndals AIK tog sig till final och klarade 1,97. Det räckte till en delad åttondeplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!