"Det blir för mycket till slut"

Peter Warma och två ledamöter i Tjalves styrelse lämnade friidrottsektionen. "När man inte följer egna beslut hotas föreningsdemokratin".

Peter Warma klev av friidrottssektionens styrelse. Orsaken är bristerna internt i Tjalve. Att styrelsen inte följer sina egna beslut och den bristfälliga kommunikationen. "Det blir för mycket till slut", säger Warma han.

Peter Warma klev av friidrottssektionens styrelse. Orsaken är bristerna internt i Tjalve. Att styrelsen inte följer sina egna beslut och den bristfälliga kommunikationen. "Det blir för mycket till slut", säger Warma han.

Foto: Pär Andersson

Friidrott2019-09-04 17:30

Efter måndagens styrelsemöte lämnade friidrottsektionens styrelseordförande Peter Warma sin uppdrag. 

Peter var mångårig ordförande i tidigare IK Norrköping Friidrott. Efter sammanslagningen med Tjalve, har Peter varit ordförande i Tjalves friidrottssektion under tre år. Efter vårens årsmöte satt han som ledamot.

Men nu är den resan slut.

Orsaken till splittringen är enligt Warma inte något enskilt beslut eller fråga, mer en långvarig process över hur föreningen fungerar internt.

– Jag umgås inte med någon i styrelsen privat. Jag anser inte heller att en styrelse eller förening ska vara överens i alla frågor, utan att det snarare är bra om det inte är så. Det skapar en dynamik. Men när beslut väl har fattats så ska man gå efter det.

– Det är flera olika orsaker till att vi kliver av. Men det blir för mycket till slut. Framförallt handlar det om att styrelsebesluten inte följs av klubben själv. Det och avsaknaden av fullständig information när beslut ska fattas som jag tycker är en fara för föreningsdemokratin i klubben, säger Peter Warma som kommer fortsätta med sina tränaruppdrag inom friidrotten.

Samtidigt som Peter lämnar friidrottsstyrelsen tar också två ledamöter till samma steg. De båda bekräftar bilden som den tidigare ordförande ger, men vill inte kommentera det offentligt.

Samtidigt pågår en intern diskussion om hur föreningen som idag består av friidrott och orientering, ska se ut och verka i framtiden. Nya arenan ger stora möjligheter för friidrotten. Samtidigt har det varit svårt att få ihop ekonomin i sektionen, trots ett antal arrangemang. Tjalve har en god ekonomi i grunden och relativt låga medlemsavgifter. Men friidrotten har svårt att anpassa driften. En tidigare projektanställning har gått ut, en fast kanslitjänst efter pensionsavgång har inte ersatts. Idag finns en 80 procentig sportchefstjänst som sköts av Ellinor Stuhrmann.

Anna Palmerius som är både förenings- och friidrottsordförande i Tjalve vill inte ta upp dragkampen som uppstått mellan henne och Peter Warma.

Vill du kommentera kritiken mot hur Tjalve fungerar internt?

– Nej. Det blir aldrig vackert överhuvudtaget. Jag vill inte gå ned på en sådan nivå. Det är han som valt att gå ut offentligt. Jag har läst på sociala medier och vill inte kommentera det han skrivit. Vi har helt enkelt olika syn på hur en ideell förening ska drivas, säger hon och fortsätter.

– Vi är i ett förändringsarbete där vi försöker jobba fram hur vi ska organisera oss i framtiden. Det gör vi tillsammans med Sisu, idrottsutbildarna som stöd.

Karta: Sprängstensgatan 20
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!