Underlagsbyte att vänta på Östgötaporten

Hemmaplan används för mycket. IFK kommer tvingas ta femmiljonerskostnaden och lägga nytt konstgräs tidigare än planerat. "Vi har haft ett övernyttjande", säger Peter Hunt.

Poplulärt och nött underlag.

Poplulärt och nött underlag.

Foto: Johanna Wilkens

Fotboll2019-10-30 11:14

Sommaren 2018 placerades det nya konstgräset på Östgötaporten ut. 

Det är slitet och kan snart behövas bytas. Det innebär ett par miljoner i kostnad för IFK Norrköping.

– Vi har haft ett övernyttjande, konstaterar Peter Hunt som inte är särskilt förtjust i utvecklingen.

Leverantören av konstgräset garanterar 2 000 timmar över fem år. 

– Man ska kunna spela 10 000 timmar. Kommunen har kanske hyrt ut 3 300 timmar. Det är egentligen inte reglerat i vårt hyresavtal. Du kan ju tänka dig själv om man spelar i princip nästan 50 procent mer än vad man ska göra. Även vad det innebär för oss kostnadsmässigt med vatten, uppvärmning och städning, menar Peter Hunt. 

Simon Thern var redan i somras ute och kritiserade standarden på konstgräset som visade tydliga tecken på slitage redan efter ett knappt år. 

Nu har det passerat ett par månader till med nästan oavbruten aktivitet.

– För mig är det underlaget inte tillräckligt bra för allsvensk fotboll. Alla konstgräsplaner vi varit på i år har varit bättre än den, då anser jag att man borde se efter det. Hellre det, än att bedriva verksamhet 24 timmar om dygnet på den planen, sa mittfältaren till Sporten

Slitaget är en fråga som varit uppe på ledningsnivå, och hur man ska kunna undvika att så snabbt nöta ned underlaget.

– Vi får kritik från lag, spelare och inte minst våra egna. Ska vi kunna presentera ett gott underlag för att spela allsvensk fotboll på så måste vi tänka om, men jag tror vi blir drabbade på 4-5 miljoner i ny plan. Om inte nu till säsongen så senast till 2021. Definitivt ett år tidigare än vad vi hade räknat med, fortsätter IFK-basen.

Och efterlyser en annan fördelning för att komma tillrätta med situationen. 

– Vi får försöka fördela på ett annat sätt. Tanken är ju att hela ungdomssidan och akademin ska upp till Himmelstalund. Då blir det ju en avlastning på Östgötaporten. Sedan får vi se hur det blir med hall och allt annat. 

– Vi har varit tvingade att investera ganska mycket pengar i vändkors, belysning och snart en ny matta igen. Den kommer inte hålla, kanske i ett år till –  max och de är ingenting vi hade räknat med, säger Peter Hunt.

IFK:s ordförande Peter Hunt.
IFK:s ordförande Peter Hunt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!