Udda rollen – han ska ge IFK nya perspektiv

Magni Fannberg säger det gång på gång: Han har inget mandat i IFK Norrköping. Ändå kan den sportslige rådgivaren ha en nyckelfunktion när klubben försöker hitta nygamla vägar.

Magni Fannberg ser stor potential i IFK Norrköping, men inser att en hel del behöver förbättras. Islänningen, som egentligen ser sig mer som svensk, har signerat ett kort avtal som sportslig rådgivare: "Det finns extremt fina förutsättningar med akademin, regionen, samarbetet med Sylvia, ett damlag på högsta nivå, arenan och närheten till Stockholm. Det är extremt intressant."

Magni Fannberg ser stor potential i IFK Norrköping, men inser att en hel del behöver förbättras. Islänningen, som egentligen ser sig mer som svensk, har signerat ett kort avtal som sportslig rådgivare: "Det finns extremt fina förutsättningar med akademin, regionen, samarbetet med Sylvia, ett damlag på högsta nivå, arenan och närheten till Stockholm. Det är extremt intressant."

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-06-24 05:00

Nyheten i korthet

  • Magni Fannberg har tagit rollen som sportslig rådgivare för IFK Norrköping, där han kommer att arbeta nära sportchef Tony Martinsson.
  • Fannberg kommer att bidra med sin expertis och åsikter för att hjälpa klubben att hitta nya vägar, men noterar att hans roll inte har tillräcklig beslutsmakt.
  • Han har tidigare varit sportchef för norska IK Start och har även erfarenheter från AIK och Brommapojkarna. Han planerar att fokusera på att förbättra klubbens strukturer och arbetsprocesser.

Magni Fannberg sätter sig på Platinumcars arenas huvudläktare och blickar ut över planen, där assisterande tränaren Fredrik Landén ger instruktioner.

44-åringen lär ha mycket att säga till om i sin färska roll som sportslig rådgivare, där han ska jobba tätt med sportchefen Tony Martinsson.

– Jag ska komma med åsikter, men mina idéer måste förankras hos "Tonna" och ledningen i och med att rollen inte har tillräcklig beslutbefogenhet, säger Magni Fannberg.

– Under den här tiden måste jag nog få höra från ledningen, som har sitt mandat från medlemmarna, var klubben vill. Då får vi se om det kan vara intressant att med en mer formell roll leda det arbetet.

Avtalet gäller bara året ut. Tony Martinsson har tidigare uttryckt att det i första stadiet inte finns någon specifik detaljplan kring vad nyrekryteringen ska göra.

– Det blir alltid väldigt förenklat att säga att man ska sparka den, ta in nya spelare, ny tränare, sportchef och VD. Det absolut viktigaste för min del är att ha rätt arbetsprocesser och tydliga strukturer internt, innan man börjar sätta vilka människor som ska utföra rollerna. Jag ska hjälpa till med det, säger Magni Fannberg.

– Det har varit snack om spelarlogistiken. Det finns många saker att jobba med där, allt ifrån att sortera, komma med beslutsunderlag, ställa frågor om hur det kan påverka oss över tid och på kort tid. Men jag ska bara hjälpa till.

Även med att scouta spelare och lyfta potentiella nyförvärv?

– Nej, det ser jag inte formellt som min roll i början, men sen kan det bli så. Det är framför allt beslutsunderlaget, att se den större bilden. Varför ska vi göra vissa saker? Jag ska kontrollera att vi är säkra i våra beslut.

Du ska utmana och ifrågasätta?

– Ja, att tänka utifrån alla scenarier.

Upplever du att det finns tydlighet och struktur i IFK Norrköping?

– Ja, det finns struktur i alla klubbar, sen blir det lite mitt jobb att se om den är effektiv. Förhoppningsvis kan personalen känna sig tryggare med sina arbetsuppgifter och förstå hur deras vardag påverkar hur klubben växer och att resultaten i matcherna ska bli rätt.

Det låter som att du ska inta ett helikopterperspektiv?

– Ja, det kan man säga. Till en början i alla fall. Jag måste vara tydlig med att jag egentligen bara är en rådgivare utan större mandat, men det är tydligt vad jag önskas bidra med i den här rollen.

undefined
Magni Fannberg har figurerat i olika roller i olika sammanhang, senast som sportchef i IK Start: "Det var en klubb som kom från klar ägarstruktur där det hade spenderats väldigt mycket pengar. Jag var med i en övergång som handlade om att bli en förening som gick väldigt mycket på hållbar klubbdrift över tid."

Första kontakten mellan IFK och islänningen togs redan i höstas. I december lämnade Magni Fannberg sportchefsrollen hos norska kaosklubben IK Start. När parterna, ömsesidigt, gick skilda vägar skrev Magni Fannberg ett långt meddelande på X där han bland annat beskrev att "oron och splittringen som präglade IK Start" gjorde det omöjligt för honom att stanna.

När han nu kommer till en ny klubb som upplevt roligare dagar frågar vi om snåriga situationer ändå tilltalar honom.

– En del säger att AIK är en turbulent klubb, men det var extremt harmoniskt när jag var där. Jag drog många lärdomar när jag kom till Start, och tycker inte att man ska be om en lätt resa. Jag har samlat på mig erfarenheter som kan vara till nytta, säger han.

– Det är inte många klubbar i allsvenskan som är super happy med sin ligaplacering. Alla har utmaningar. Det gäller att se lösningar. Även om det var turbulent i IK Start föryngrade vi truppen, ökade truppvärdet och spelade med lokala spelare och det yngsta laget i Norge. Det kan kanske rädda klubbens existens över tid.

Magni Fannberg flyttade till Sverige 2009 och har varit herrlagstränare och akademitränare i Brommapojkarna, utvecklingschef i AIK och norska Brann samt haft olika roller i den isländska fotbollsfabriken.

Han har ett stort intresse för hur spelet på och utanför planen korrelerar med varandra.

Klubbdrift, som han själv uttrycker det.

– Jag kommer definitivt påpeka och definiera för klubben hur sporten ska generera pengar. Det är fakta att klubben har gått lite av spåret där. Man sliter i tabellen och spelar inte egna unga spelare, som kanske varit framgångsfaktorn ekonomiskt och sportsligt de senaste åren.

– Vi måste spela fler yngre spelare. Det finns bara två vägar: sportslig framgång, helst med spel i Europa, eller att sälja spelare. Det är så sporten kan generera pengar. Klubben har visat det, går man tillbaka i tiden och ser när försäljningarna har skett och vilka spelare som sålts för större summor så är det yngre spelare.

Har du pratat med tränaren Andreas Alm innan du tackade ja till uppdraget?

– Jag har snackat med Alm om saker och ting, men jag är framför allt rådgivare till "Tonna" och ledningen.

Hur är det att komma in och tycka mycket, men inte ha mandat?

– Det är inte så svårt i det korta perspektivet, förändringsprocesser tar tid och är inget du ändrar från en måndag till tisdag.

undefined
Magni Fannberg planerar inte för att bli tränare igen. Han vill hellre ge bättre förutsättningar för framtidens coacher: "För att de ska få ut sitt bästa är det kanske snarare brist på det strategiska arbetet i klubbledningar i framför allt Norge och Sverige. Vi ser hur mycket längre Danmark har kommit och hur fotbollsindustrin drivs där."

På pappret har Magni Fannberg varit arbetslös i ett halvår. Om han legat på latsidan?

Det verkar inte så.

– Jag har föreläst, hjälpt till med fortbildningar, varit med familjen och tränat. Jag har varit mycket i telefon och snackat med kollegor i branschen. Jag har varit rådgivare på heltid utan att få betalt kan man säga.

Vad har samtalen och föreläsningarna handlat om?

– Jag har föreläst om ligastrukturer, truppvärden, tränarutveckling och liknande. Samtalen kan ha varit referenser på spelare och tränare, tankegångar kring sammansättningar av tränarteam. Jag har hjälpt till med rekryteringar av tränare till klubbar. Back office-grejer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!