"Tror att det hade funnits en möjlighet"

Avslutningen i Norge blev dramatisk. Framtiden? Eric Smith skulle definitivt kunna tänka sig allsvenskan igen. "Absolut", säger förre IFK-mittfältaren.

Eric Smith under tiden i IFK Norrköpings tröja. Mittfältaren hymlar inte med att han skulle kunna tänka sig en återkomst.

Eric Smith under tiden i IFK Norrköpings tröja. Mittfältaren hymlar inte med att han skulle kunna tänka sig en återkomst.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Fotboll2019-12-03 12:00

Tiden i belgiska KAA Gent har inte blivit som Eric Smith hade tänkt sig när han lämnade IFK. Speltiden har blivit knapp. Under hösten blev han därför utlånad till norska Tromsø IL. Där avslutades säsongen i helgen – med att Smith och laget åkte ur eliteserien.

I ett sanslöst drama blev man till slut näst sist efter 1–1 hemma mot Stabaek i slutomgången.

– Det är tufft såklart. Jag har lärt känna människorna där som kommer behöva vara kvar. Det är jobbigt att se dem så ledsna, de brinner verkligen för fotbollen, säger Smith till Sporten.

Avslutningen blev också dramatisk på många sätt. Sex lag var direkt inblandade i den tighta bottenstriden. Något mål hit eller dit i någon av matcherna hade kunnat ändra på allt.

Men krysset blev till slut ödesdigert för Tromsø. 

– Speciellt tungt som det blev. Vi var så pass mycket bättre, men den ville inte in, bollj-veln, säger Smith med ett luttrat skratt.

– Innan jag kom hade laget förlorat några matcher med stora siffror. Därför var inte målskillnaden på vår sida heller. Men sett över en hel säsong på 30 matcher får man vad man förtjänar. Varenda resultat gick emot oss i sista omgången, under en period i söndags var det sex lag på exakt samma poäng, säger Smith som är nöjd med sin egen tid i klubben.

Även om det slutade som det gjorde. Han har fått värdefull speltid. Även i sista omgången spelade han nästan hela matchen i det väderkaos som rådde.

Snön vräkte ner över hemmaarenan Alfheim i norra Norge.

– Vår match avbröts en stund för att planen skulle skottas. De två senaste hemmamatcherna har varit lite speciella, det var ändå inte lika kallt den här gången, men mer snö. Förra hemmamatchen var det tolv minusgrader, då var det inte lätt att få igång benen. Jag har spelat i bättre väder om man säger så.

Vad som händer nu vet Eric Smith egentligen inte. Han har varit öppen med att situationen i Belgien inte varit hållbar, där han inte fått spela i princip någon A-lagsfotboll alls.

Utlåningen till Tromsø går i alla fall ut vid årsskiftet och om inget annat händer ska han vara tillbaka i Gent i januari.

– Som det ser ut just nu är det vad som kommer att ske. Sedan har jag varit rätt öppen med att få till en flytt, men de ska vilja också. Det var lite på gång i somras men dels var de väl inte nöjda med buden och dels ville de inte att jag skulle gå till ett för bra lag. Det hade inte sett bra ut för dem om jag sedan hade gjort det bra i en bra klubb ... Det brukar vara så att om man är i frysboxen brukar en klubb vilja bli av med en men så har det riktigt inte varit här, säger Smith.

– Jag har tänkt att nästa klubb ska vara en klubb där jag vet att jag har höga chanser att få spela. Det kommer jag att prioritera de närmaste åren.

Kan du tänka dig allsvenskan igen?

– Absolut!

IFK? Det var lite på gång i somras?

– Det var det faktiskt. Men det blev inget då. Jag skulle absolut inte ha något emot det nu.

Om IFK fortsatt är intresserat återstår att se men Smith bekräftar att man håller kontakten.

– Om de vill eller inte vet jag inte, det får du fråga dem. Men jag tror väl att det hade funnits en möjlighet i alla fall. Troligen kommer det inte att bli någon jättesnabb lösning oavsett vad det blir, men man vet aldrig heller. Ibland kan det gå på några minuter också, säger Eric Smith som kom till IFK 2016.

Han såldes till KAA Gent under 2018. Kontraktet där går ut sommaren 2022.

Eric Smith åkte ur norska högsta ligan, eliteserien, med Tromsø i helgen.
Eric Smith åkte ur norska högsta ligan, eliteserien, med Tromsø i helgen.
Mittfältaren

Namn: Eric Anders Smith.

Född: 8 januari 1997.

Längd: 1,91 meter.

Klubbar i karriären: Halmstad BK 2014–2015, IFK Norrköping 2016–2018, KAA Gent (Belgien) 2018–, Tromsø IL (Norge) 2019.

Landskamper: 6 U17- och 8 U19 för Sverige.

Karta: Alfheim Stadion
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!