Hela Italien och serie A står på paus. De flesta ligor har stängt för publik, de som inte gjort det funderar på att göra det.
Klart att diskussionerna tar fart, tre veckor före den allsvenska premiären.
Manager Jens Gustafsson vill inte uttala sig alls om farsoten som drabbar stora publikarrangemang, men bekräftar att det är det första som dyker upp när spelarna kommer till omklädningsrummet. Managern själv vill invänta utvecklingen.
– Jag förhåller mig bara till vad vi vet. Blir det andra beslut så får vi ta det då, sa han på förmiddagen.
Simon Thern är lika följsam, till de beslut som kommer att fattas när de politiska partierna och Folkhälsomyndigheten
– Det går inte att undvika med tanke på att allt fokus medialt är just mot corona. Det är klart att man ska vara aktsam. Om det nu beslutas om att det ska spelas inför tomma läktare så får man väl göra det, tills det har lugnat ned sig.
Vad tror du om att spela inför tomma läktare?
– Det är väl tre veckor kvar till allsvenskan? Skulle det inte vara så att det är omöjligt får man acceptera läget. Det handlar inte bara om oss nu, det handlar om hela världen. Alla fotbollsligor förutom några få spelar med publik. Senast var det Norge och Danmark som kommer spela utan. Klart att det blir tufft för klubbarna som får spela utan intäkter, det kan drabba dem hårt, säger Thern.
Hur motiverad kan man bli som spelare, utan publik?
– Självklart är det roligt med publik. Men samtidigt är det tre poäng vi spelar om. Du kanske hellre spelar bortamatcher utan publik. Möta Bajen borta med noll i publiken istället för 23 000 åskådare blir lite annorlunda, psykologiskt, säger Thern och fortsätter.
– Det blir neutral plan för alla. Det kanske blir så att lag som normalt är lite starkare hemma, de kanske inte är lika starka, eller lite mer jämnt än vad det skulle varit. Även om kvalitén på de flesta lagen är bra i allsvenskan.
Risken att själv utsättas för smitta?
– Får man det så får man ta det vartefter. Det är trots allt 100 000 i världen som smittats. 300-400 i Sverige. Klart att det är en bra bit tidsmässigt fram tills dess det når oss, även om det skulle kunna ske snabbt. Man får leva i nuet, ta de åtagande som myndigheterna vill att man ska följa. Man kanske inte ska utsätta sig allt för mycket i de miljöer det kan finnas i, som kollektivtrafik och sådant där. Man får hålla sig undan.