Telos nyttiga månad efter hemkomsten

Hösten närmar sig, men för Christopher Telo är det snart vår. "Det börjar lukta april", säger han med ett skratt.

Christopher Telo har varit i IFK en månad nu, och börjar bli redo för att konkurrera om en plats i matchtruppen.

Christopher Telo har varit i IFK en månad nu, och börjar bli redo för att konkurrera om en plats i matchtruppen.

Foto: Johannes Stenlund

Fotboll2019-08-31 08:00

Det är ganska exakt en månad sen han återvände till Östgötaporten efter drygt två år i norska Molde. En tuff tid med en hel del skador och spel i endast fem ligamatcher.

– Det blev även en del cupmatcher i år, men såklart inte så mycket som jag hade hoppats, säger Telo en stund efter fredagsträningen.

När alternativet att vända hem igen dök upp tog han den chansen. 

– Det har varit en bra månad här, skönt att komma hem. Jag har fått lite tid att bygga upp mig igen. Jag kände att det behövdes, jag var i lite knackigt slag när jag kom hit men börjar känna mig bättre och mer och mer redo, säger Telo.

Efter senaste årens skadebekymmer har han inte kunnat träna för fullt hela tiden.

– För mig var det perfekt med en period med kontinuerlig träning först och främst här nu, att bara få träna innan man kastas in i för mycket. Men nu börjar jag känna att min försäsong är över och man vill vara med och bidra igen. Det börjar närma sig april här, säger Telo med ett leende.

När hösten närmar sig och allsvenskan ska avgöras blir det som vår på nytt för 29-åringen från Kimstad.

– Jag har byggt upp mig mer och mer den här månaden här, kunnat göra bättre och bättre träningar och nu börjar jag känna mig sugen, säger Telo, som fått chansen i cupmatchen mot Timrå och i en U21-match de senaste veckorna.

– Det har känts bra, det är ju matchtempo jag behöver och det får man av att spela matcher. 

Är du helt skadefri nu?

– Ja, det hoppas jag, men med en period med mycket skador bakom sig måste man bygga upp sig ordentligt, för att undvika skador i framtiden. Det har jag försökt göra nu, fått mycket hjälp av ”Falken” (fystränaren Marcus Falk Olander) och kört mycket extra och så.

Trots två år i Norge känner han sig lika hemma som förr på ”Porten”.

– Visst har det varit lite omsättning på spelare, men några är kvar och tränaren är kvar så mycket är sig likt. Det här är en klubb med människor som hela tiden tänker framåt, med olika spelsystem och hur man hela tiden kan förbättra spelet. Vissa klubbar är väldigt konservativa, det ska vara som det alltid har varit men här anpassar vi oss mycket till fotbollens utveckling, konstaterar han.

Nio omgångar återstår av allsvenskan, närmast hemma mot Hammarby på söndag. Två formstarka lag som jagar topplaceringar. IFK har fyra segrar och ett kryss på de fem senaste seriematcherna, och har hållit nollan i alla dessa. Hammarby har närmast öst in mål och vunnit sju av sina åtta senaste. 

– Man hoppas ju alltid vara något snäpp högre upp i tabellen men vi har ändå fem nollor i rad och ganska bra facit om man ser tillbaka 10-15 matcher så på så sätt ser det bra ut. Hammarby är också i bra form men vi har bra självförtroende här hemma så vi går in i matchen med en skön känsla, säger Telo.

Själv då, vad har du för målsättning med resten av säsongen?

– Såklart hoppas jag på att få spela, men jag kom hit mitt i säsongen och det är väl rimligt att tänka att jag kommer vara ännu mer förberedd till nästa år. Det är så dialogen har varit. Jag har känt att det varit positivt att stå utanför i början men nu har det börjat kännas bra på träningarna igen, och jag känner mig mer och mer i slag och då vill man såklart också vara med och bidra. Det hoppas jag de tycker också ju mer tiden går. Det är min målsättning.

Snart hoppas Telo få dra på sig IFK-dressen i allsvenskan igen.
Snart hoppas Telo få dra på sig IFK-dressen i allsvenskan igen.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!