Sylvias öde påverkar kuggen: "Jag kan lämna nu"

Tydliga defensiva mönster, en lång förlustfri svit och kvalplatsen inom räckhåll. Stevan Beko trivs i Sylvia, men blickar fortsatt mot IFK Norrköping.
– Jag ser mig absolut inte i division 2 nästa år, säger mittbacken.

Stevan Beko har startat samtliga matcher med Sylvia i division 2. Han har även fått speltid i IFK Norrköpings U21-lag: "Jag tycker att jag är på den nivån, minst sagt."

Stevan Beko har startat samtliga matcher med Sylvia i division 2. Han har även fått speltid i IFK Norrköpings U21-lag: "Jag tycker att jag är på den nivån, minst sagt."

Foto: Axel Lundell

Fotboll2024-10-11 09:30

Nyheten i korthet

  • Stevan Beko, mittback i fotbollsklubben Sylvia, uttrycker sin vilja att lämna klubben om den inte går upp till Ettan. Han blickar mot IFK Norrköping.
  • Sylvia har haft en framgångsrik säsong och har möjlighet att säkra en plats i kvalet till Ettan vid kommande match mot Åtvidaberg.
  • Trots framgången och Bekos bidrag till den, säger han att han inte ser sig själv i division 2 nästa år och att han kan lämna Sylvia nu om han vill.

Bandagen på vänsterhanden och vänsterknäet tyder på att Stevan Bekos kropp är härdad. I Sylvias 2–1-seger mot Huddinge i lördags spelade han hela matchen. Så även i IFK Norrköpings U21-möte med Brommapojkarna i måndags. 

På söndag väntar Åtvidaberg när Sylvia har möjligheten att säkra en plats i kvalet till Ettan. 

– I somras tror jag vi var sju lag som fajtades om andraplatsen. Det är riktigt kul att vara här nu. När det gällde som mest visade vi kvalité, säger Stevan Beko. 

– I våras hade vi väldigt tufft på bortaplan, men det har vi förbättrat. Tretton raka utan förlust och minst insläppta mål säger något, speciellt när Haninge typ kört igenom hela ligan. 

Vad ligger till grund för det lyckade försvarsspelet? 

– Mycket träning på försvarsspel, speciellt under hösten. Vi har en bra tränare som gått igenom allt väldigt noggrant. I många matcher har vi haft ledningen med uddamål mot slutet och haft 20-25 inlägg mot oss i andra halvlek, men vi har varit på rätt plats och nickat borta varje. Det är inte bara backlinjen, det är kollektivet som gjort det bra.  

undefined
I den 82:a minuten av IFK:s U21-match mot Brommapojkarna fick Stevan Beko en smäll och blev liggande, men fortsatte spela. Han märkte av det täta matchandet: "Det kändes kanske lite i minut 75, men det är ingen fara."

Under fredagskvällen kan Arameisk-Syrianska bli avhängt från kvalkampen om de tappar poäng borta mot Nacka. Med två omgångar kvar har tabellfyran Nyköping en minimal chans att gå om Sylvia.  

Inför säsongen lämnade Stevan Beko Hammarbys organisation, där han spelade några matcher för HTFF i Ettan. Mittbacken har varit tydlig med att han skrev på för Sylvia i hopp om att så småningom bli placerad i samarbetsklubben IFK Norrköping. 

– Jag tränade inte med IFK innan sommaren på grund av deras antal spelare, men när truppen blev tunnare fick jag göra några träningar, säger han. 

– I Sylvia är vi verkligen på en bra väg, men kommer vi till kvalet blir det tuffa matcher. Efter säsongen får vi se vad som händer. Mitt mål har varit att komma till IFK, och det är fortfarande målet. 

20-åringen, som fyller år i december, har ett optionsår i kontraktet med Sylvia. 

– Jag kan lämna nu om jag vill och kunde lämna i somras till en klubb i högre division. Jag har även möjlighet till ett år till, säger han.

Hörde någon klubb av sig i somras eller du menar att klausulen fanns i avtalet? 

– Det var bara i avtalet. 

Det fanns inget intresse från andra klubbar i somras? 

– Nej. 

Finns intresse nu? 

– Det kan jag inte svara på tyvärr. 

Kan du tänka dig att stanna i Sylvia om ni blir kvar i division 2? 

– Nej. Det har varit ett bra år med bra matcher, men jag ser mig absolut inte i division 2 nästa år. Jag ser mig högre upp än så, minst sagt. 

Stevan Beko upplever att personer inom IFK Norrköping uppskattar hans egenskaper. 

– Men vi har ingen dialog om nästa år. De tänker på sitt just nu, de har några tuffa matcher kvar och har mycket fokus där. Det är kanske inte rätt läge att gå in i en diskussion. Återigen: nu har jag mest fokus på att ta upp Sylvia till Ettan med grabbarna.   

undefined
"Om vi tänker utöver Sylvia har jag haft bra insatser i U21, tycker jag. Det har varit kul att få spela med spelare från allsvenskan. Jag märker att det är lite skillnad. Mest tekniskt skulle jag nog säga, och deras tempo med bollen", säger Stevan Beko.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!