Succésviten: IFK vinnare – med nyförvärvet i laget

Snabbheten har alltid varit en styrka hos IFK:s nya mittback Maya Antoine. Något tränaren Tor-Arne Fredheim inte varit sen med att dra nytta av. "Vi kan jobba med ett högre försvarsspel nu", säger han.

Maya Antoine har startat i IFK Norrköpings mittförsvar de tre senaste matcherna. Det har blivit tre raka segrar och bara två insläppta mål.

Maya Antoine har startat i IFK Norrköpings mittförsvar de tre senaste matcherna. Det har blivit tre raka segrar och bara två insläppta mål.

Foto: Henrik Jonsson

Fotboll2024-06-05 14:00

Nyheten i korthet

  • Maya Antoine, nyförvärvet i IFK Norrköping, har bidragit till tre segrar och endast två insläppta mål i de senaste matcherna.
  • Antoine anslöt till laget i mars och har sedan dess anpassat sig till det svenska spelet. Hon har bildat ett framgångsrikt mittbackspar med U23-landslagsspelaren Ebba Handfast.
  • Med 16 inspelade poäng efter åtta omgångar ligger IFK Norrköping femma i Allsvenskan. Antoine tror att laget har potential att etablera sig i toppen av tabellen.

Den kanadensiska mittbacken anslöt till IFK Norrköping i början av mars och det tog ett tag för henne att komma på fötter.

En inflammerad häl och stukad fot höll henne borta från spel i inledningen av säsongen. Dessutom hade hon inledningsvis vissa svårigheter att anpassa sig till sättet att spela här i Sverige.

– Jag är mer van vid man-man-markering och att följa min spelare varje gång de gör en löpning i stället för att försvara mer som en enhet. Det har helt klart varit en omställning och var lite tufft i början, men jag föredrar det här sättet att försvara tillsammans där alla kan täcka upp för varandra, säger Maya Antoine.

undefined
"Mina största styrkor? Försvarsförmågan, snabbheten och förmågan att läsa spelet", säger Maya Antoine.

Tor-Arne Fredheim berättar att de fått nöta en hel del positionsspel under de första månaderna.

Men nu verkar det sitta och IFK:s statistik med 22-åringen i laget talar sitt tydliga språk. Hon har fått starta de tre senaste matcherna mot Örebro, Vittsjö och LFC. Facit: tre segrar och två insläppta mål.

– Ärligt talat, hemligheten till succén är att det här är ett otroligt lag. Vi jobbar väldigt bra tillsammans, vi kommunicerar mycket, arbetar hårt, och vi har kommit ihop på ett bra sätt. När någon gör ett misstag så finns det någon annan där att täcka upp, säger Maya Antoine.

Hon och U23-landslagsspelaren Ebba Handfast har bildat ett framgångsrikt mittbackspar så här långt och kompletterar varandra väl, menar Maya Antoine. Hon själv som är snabb, stark i duellerna och läser spelet väl och Ebba Handfast som är stark i luften, positionssäker och skicklig med bollen. 

– Hon är en fantastisk spelare att spela med. Hon gör det väldigt lätt för sina medspelare. Hon kommunicerar väldigt väl och det är lätt att läsa hennes kroppsrörelser och jag känner att jag är väldigt beroende av det. När man inte har tid att snacka, är det så lätt att läsa vad hon gör och bara följa efter.

undefined
Maya Antoine ångrar inte att hon valde att komma till Sverige och spela. "Varje dag och varje match känner jag att jag blir bättre. Jag är verkligen glad att jag tog chansen att spela här", säger hon.

När Maya Antoine ska lyfta fram sin största styrkor är snabbheten en av de första saker hon nämner. Det rappa steget är något som funnits där sedan barnsben. Under sitt första år på high school sysslade hon även med friidrott och var sprinter. Men hon fick lägga ner den satsningen när fotbollen blev för krävande.

Är du snabbast i laget?

– Jag tror inte att jag är det. Jag tror Sabina Ravnell är snabbast, men vi har inte tävlat på det sättet.

Helt klart är i alla fall att Maya Antoines snabbhet gett IFK Norrköpings defensiv något nytt. Tränaren Tor-Arne Fredheim menar att de har kunnat förändra sitt försvarsspel med henne i elvan – och är imponerad av hur hon tagit för sig på planen.

– Det är enormt. Från att vara utanför truppen helt och hållet till att spela tre matcher och 90 minuter i varje och ha varit så duktig. Jag visste om hennes kapacitet. Hon är så stark i kroppen och snabb. Vi kan jobba med ett högre försvarsspel nu eftersom hon är så snabb, säger han.

IFK Norrköping ligger femma i den allsvenska tabellen med 16 inspelade poäng efter åtta omgångar och Maya Antoine tror att laget har alla förutsättningar att etablera sig som ett lag på den övre halvan.

– Jag tror vi kan åstadkomma mycket den här säsongen. Om vi bara fortsätter arbeta så hårt som vi gjort och fortsätter att pusha varandra så har vi en bra chans att vara ett av lagen i toppen av tabellen i allsvenskan, säger hon.

I nästa omgång väntar en rejäl utmaning för "Peking" som tar sig an serieledande Rosengård borta.

Karta: PlatinumCars Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!