Stort minus för IFK på grund av de ryska miljonerna

De ryska fordringarna påverkar IFK:s resultat för 2022. I årsredovisningen finns en reservation på 35 miljoner kronor som osäkra fordringar vilket gör att utfallet blir ett minus på drygt 20 miljoner kronor. "En försiktighetsåtgärd", säger ordföranden Sakarias Mårdh.

Sakarias Mårdh ser att IFK gjort ett bra år, även om faktumet att man tvingas reservera beloppen för de ryska miljonerna som osäkra gör att det ändå blir ett minus på 20 miljoner kronor drygt i årsredovisningen.

Sakarias Mårdh ser att IFK gjort ett bra år, även om faktumet att man tvingas reservera beloppen för de ryska miljonerna som osäkra gör att det ändå blir ett minus på 20 miljoner kronor drygt i årsredovisningen.

Foto: Peter Holgersson

Fotboll2023-03-08 19:29

Kommande onsdag håller IFK Norrköping sitt årsmöte. En vecka innan släppte klubben, enligt stadgarna, alla handlingar inför mötet där även årsredovisningen ingår. Trots ett starkt år på intäktssidan tack vare spelarförsäljningar är det några delar som ändå påverkar resultatet negativt. 

Dels ökade personalkostnader mot budget.

Och inte minst en svår situation gällande de ryska fordringarna som enligt handlingarna handlar om försäljningarna av Pontus Almqvist till Rostov (återstår 7,5 miljoner kronor) och Sead Haksabanovic till Rubins Kazan (återstår 27,5 miljoner kronor). 

De 35 miljonerna totalt har man valt att bokföra som osäkra och det påverkar därmed årsredovisningen negativt. "De kan återföras när betalningar från Ryssland kommer", står det.

Det gör att resultatet för 2022 går från ett plus på drygt 14,6 miljoner till ett minus på 20,3 miljoner efter avskrivningar och finansnetto. 

– I grund och botten är 2022 ett bra år, innan vi hade reserverat det här var det en vinst på mellan 14 och 15 miljoner. Reservationen är inte en del av driften utan en försiktighetsåtgärd som vi vidtar under tiden som det här behandlas av Fifa och Cas (idrottens skiljedomstol). Då bokar vi upp det som osäkert, säger ordföranden Sakarias Mårdh.

Hur stor är chansen att ni någonsin får de här pengarna?

– Vi är optimistiska att få rätt i de instanserna. Vi har fått rätt i alla instanser i Fifa och vår bedömning är att Cas kommer att gå på vår linje också. Utfallet av det kommer under våren.

Men därifrån till att klubbarna faktiskt kan och kommer att betala?

– En förening som går emot att betala efter ett sådant domslut i Cas får ett transferförbud i ett antal år och kan inte köpa eller sälja spelare nationellt eller internationellt. Det är ett starkt incitament för att betala. 

Att ni reserverar innebär att ni ändå ser en risk att ni inte får dem?

– Framför allt är det något som våra revisorer anser att vi ska göra när vi sitter i en sådan här process. Det innebär inte att vi ser att risken är större nu än för några månader sedan utan vi är fortsatt optimistiska att vi ska få rätt.

Om att det gör att resultatet för 2022 förvandlas från ett bra plus till ett stort minus säger Sakarias Mårdh:

– Absolut. I årsredovisningen är det så rent bokföringstekniskt. I verkligheten påverkar det egentligen ingenting just nu om det står plus 14 eller minus 20 där, det vi jobbar med funkar på samma sätt som innan. Den stora utmaningen för oss som för alla andra är att få in likviditet hela tiden. 

Däremot påverkar det likviditeten att ni inte får de pengar ni förväntat er?

– Så är det, vår planering med inbetalningar faller ju om inte de här kommer in. Så det gör ju att vi får jobba med likviditetsprognoser väldigt noga nu och framåt. Det är ingen akut risk i dagsläget men vi måste vara försiktiga med vilka investeringar vi gör så vi inte äventyrar likviditeten på lång sikt. 

Är det ett skäl till att ni har dragit i handbromsen lite när det gäller spelarförvärv och behöver banta truppen först?

– Vi måste titta på att inte ha så stora kostnader i driften. Det är därför vi har direktivet att truppen måste bantas. De vi har ska vara nära att kunna spela, spelare som inte är nära att kunna vara med i matchtruppen är bättre att de får en annan miljö samtidigt som vi sänker kostnaden.

Utfallet vad gäller marknadsintäkter är betydligt sämre mot budget 2022. IFK budgeterade med drygt 28 miljoner i intäkter men det blev 18 miljoner.

– Vi har inte budgeterat det riktigt på det sättet förut, därför hade vi inne konsulter för att bygga upp den här budgeten förra året och vissa budgetposter har inte slagit riktigt på det sättet. Man överskattade nog den delen något samtidigt som vi exempelvis la över hela souvenirförsäljningen på dotterbolaget Parken Event och Arena så de intäkterna finns där. Marknadsintäkterna följer dock ganska väl de prognoser vi haft internt under året, säger Sakarias Mårdh.

Det är inte ett tecken på att ni sålt för dåligt?

– Nej, vi har nog sålt ganska i paritet med tidigare, men jag tror att man överskattade möjligheten att öka marknadsintäkter när vi la den budgeten. Det är inte lägre än tidigare, det går uppåt när man dessutom lägger till souvenirförsäljningen på några miljoner från PEA.

Posten för personalkostnader är också betydligt högre än budget under 2022. Budgeterade 68 miljoner blev nästan 83 miljoner kronor. 

– Tittar man på personalkostnader är det så att i värvningarna som gjordes 2022 ligger också sign-on med i sin helhet det året man signar en spelare. Ett avtal som exempelvis gäller i fyra år kan ha en ganska stor sign-on-kostnad som ligger direkt. Det gör att personalkostnaderna går uppåt. Det är alltså inte bara i driften utan även stora klumpsummor, säger Sakarias Mårdh.

När det kommer till budgeten för det kommande året ser de siffrorna ännu tuffare ut. IFK har budgeterat med ett minus på 27,5 miljoner efter avskrivningar, trots förväntade ökningar i både marknads- och publikintäkter. 

– Ja, och det är för att vi inte har budgeterat med några försäljningar av spelare i stort sett under 2023. Vi tänker att kommer det försäljningar så ska det läggas som en pluspost. Däremot vill vi kunna visa att det är det här driftsunderskottet i IFK per år, så här mycket kostar det att driva verksamheten om vi tar bort spelarförsäljningar. I dagsläget avser det här driften för 2023.

Det är samtidigt tufft om ni ska gå minus 27 miljoner varje år, då är kapitalet snart förbrukat?

– Ja, och det visar också att vi är beroende av att sälja spelare. Ibland tycker folk att det är tråkigt att vi säljer men det är det som gör att vi överlever över tid. Om vi inte säljer går vi minus mellan 20 och 30 miljoner per år. Sedan jobbar vi för att få ner det, men det är den tråkiga verkligheten för elitfotbollen, att det ser ut så här på många håll. 

Vad kan ni göra åt det utan att bli sämre som fotbollslag?

– Fotboll är kärnverksamheten. Vi tittar på stödverksamheterna, vi har andra bolag i koncernen som går plus, de tillkommer och stärker upp verksamheten. Vi har ett fastighetsbolag som går plus, event- och restaurang går plus och gymmet gör ett blygsamt plus. Ser man till koncernen som helhet ser det bättre ut men det är inte med i de handlingar som presenteras inför årsmötet.

Det finns en transferintäkt på tio miljoner bokförd i budgeten för det kommande året?

– Det är sådana vi redan gjort (Jonathan Levi och Linus Wahlqvist Egnell bland annat), vi har sålt spelare i det här transferfönstret. Då ligger de med där, men i övrigt budgeterar vi inte för några fler försäljningar i år. Om det händer så gör det men vi förbereder medlemmarna för att det är så här det ser ut om det inte händer. 

IFK gör också en större satsning på damsidan efter det historiska allsvenska avancemanget. 

– Absolut. Men det är en hygienfaktor att vi ska ha ett bra damlag också. Vi är stolta att vara en av de första klubbarna med lag i allsvenskan på både herr- och damsidan. Sedan gäller det att hitta sätt att öka intäkterna på båda sidorna. 

Det egna kapitalet i koncernen är nu på drygt 137 miljoner kronor. 

Inför årsmötet har det också inkommit några motioner. Ett par av dem:

Tre medlemmar vill att IFK aktivt tar ställning mot VAR. IFK-styrelsen svarar att "VAR-frågan och eventuellt beslut ska hanteras av SEF och EFD och att IFK Norrköping inte aktivt ställer sig bakom införandet av VAR i Sverige. 

En motion handlar om att tillsätta en nomineringskommitté som ska lägga fram förslag på valberedning på årsmötet. Styrelsens svar är att avslå förslaget men att samtidigt styrelsen ges i uppdrag att ta fram förslag på reviderade stadgar och förbättrad informationshantering runt valberedningen.

Fortfarande väntar IFK på 27,5 miljioner kronor för Sead Haksabanovic från ryska Rubins Kazan.
Fortfarande väntar IFK på 27,5 miljioner kronor för Sead Haksabanovic från ryska Rubins Kazan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!