Statistiken där IFK är i botten: "Det vi ska försöka klura ut"

Trots storförlust senast har IFK helt klart fått en bra start på damallsvenskan. Mittfältskuggen Fanny Andersson tror dock att laget skulle må bra av att äga mer boll.

På söndag ställs Fanny Andersson mot Piteå IF – laget där hon förra året var kapten.

På söndag ställs Fanny Andersson mot Piteå IF – laget där hon förra året var kapten.

Foto: Teodor Svensson

Fotboll2024-06-13 19:00

Nyheten i korthet

  • IFK Norrköping, trots en bra start på damallsvenskan, utmärker sig för lågt bollinnehav, vilket mittfältaren Fanny Andersson tror att laget skulle gynnas av att förbättra.
  • På söndag ställs IFK mot Piteå IF, ett lag som Andersson spelade för i två och ett halvt år och har insiderinformation om.
  • IFK har även det näst lägsta antalet passningar per match i serien, men det högsta genomsnittet för längsta passningar, vilket visar deras direkta spelstil och förkärlek för långbollar.

Medan resten av allsvenskan spelar mitt i veckan-omgång, är IFK Norrköping ett av två lag som står över. Laget valde nämligen att flytta bortamatchen mot Kristianstad, som egentligen skulle spelats nu i veckan, till efter sommaruppehållet.

Istället fick IFK-spelarna nöja sig med träning på PreZero Arena i Smedby.

– Det var bra energi i dag. Nu känns det som vi har hunnit lägga matchen mot Rosengård bakom oss, säger Fanny Andersson.

Nästa match spelas på söndag, då Piteå IF kommer på besök till Platinumcars Arena och dess nylagda matta. Piteå, som i fjol slutade på en fjärde plats och så sent som i maj vann guld i svenska cupen, har fått en desto trögare start på årets allsvenska. Inför torsdagens match mot Linköping ligger norrbottningarna på en tionde plats, med två poäng ner till kvalplats.

undefined
Tränare Tor Arne Fredheim tillsammans med "lag rosa" på torsdagens träning.

För Fanny Andersson blir detta möte lite extra speciellt. När hon skrev på för Norrköping i december hade hon spelat de senaste två och ett halvt åren i Piteå, där hon dessutom förärades med lagkaptensbindeln.

Efter träningen kunde man höra hur hon kom med några extra tips till lagkamraterna om vad de behöver se upp med på söndag.

– Jag tror ändå att de har ganska bra koll på hur Piteå spelar. Men det klart att jag kan komma med lite insiderinformation, säger hon.

Sett till statistiken är IFK och Piteå hittills två av seriens tre "sämsta" lag när det kommer till bollinnehav, med ett snitt på 42,1 respektive 42,9 procent.

– Det lär väl bli mycket fasta situationer och kontringar på söndag då. Nej, men Piteå är framförallt ett försvarsstarkt lag. Det blir ofta väldigt tuffa matcher där det är svårt att luckra upp dem. Så det är väl det vi ska försöka klura ut, hur vi gör mål på dem.

Även när det kommer till antalet passningar per match ligger IFK näst sist i serien. Bara Örebro har färre. Samtidigt är Norrköping det lag som i snitt slår längst passningar i hela allsvenskan. Något som visar deras direkta spelstil och förkärlek till långbollar.

– Just nu har vi två stora, starka forwards som vi försöker utnyttja. Men jag tror att vi som lag skulle må bra av att ha lite mer bollinnehav. I matcherna där vi haft det har vi kunnat fylla på med mer folk och variera vårt anfallsspel bättre. Vi får se vad det blir för matchbild mot Piteå, men generellt tycker jag att vi kanske kan ta vara på bollen lite mer än vad vi har gjort på senaste, säger Fanny Andersson.

Karta: PreZero Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!