Smiths dubbla kamper: "Besviken"

Bänkad i IFK - och utanför landslaget. Det var inte så här Ian Smith, 21, såg säsongen. "Frustrerande", säger mittfältaren.

För ett år sedan var Smith med i Costas Ricas landslagstrupp.. Nu har mittfältaren det betydligt jobbigare.

För ett år sedan var Smith med i Costas Ricas landslagstrupp.. Nu har mittfältaren det betydligt jobbigare.

Foto: David Iwung

Fotboll2019-08-29 18:45

Ian Smiths 2018 rullade på utan enda riktig motgång. Doldisen som hämtades in från Santos de Guápiles slog sig in i Jens Gustafssons lag och övertygade med  en skön blandning av löpstyrka och fin bolltouch. Innan han och IFK Norrköping kom överens om en förlängning av kontraktet över 2022 så kom 21-åringen med i Costa Ricas VM-trupp. Det var många som hade höga förväntningar på yttermittfältaren efter succéåret –  som inte alls blivit lika roligt.

–  Just nu är det lite svårt. Jag spelar inte alls, det vill jag såklart och försöker jobba hårt varje dag för att vara redo när chansen kommer. Det är bara att jobba och se när coachen bestämmer sig för att ha med mig på planen, säger Ian Smith efter torsdagens smålagsspel. 

Är du besviken? 

–  Ja. Förra året var verkligen bra för mig. Min omställningsperiod gick bra och jag spelade mycket matcher och de gick bra. Det är klart man är besviken. Efter en sådan säsong vill man ha mer och kanske ta nästa steg. 

Frustrerande?

– Ibland känns det så. Det är bara fortsätta jobba, jag vet att min chans kommer. 

Hur gör du: Pratar du med någon?

–  Håller fokus. Gör vad de vill att jag ska göra. 

2019 visar statistiken tolv starter  för Ian Smith. På dessa har det inte blivit en enda poäng. Lars Krogh Gerson har tagit hand om yttermittfältspositionen till höger.

Har du fått nog med chanser?

– Det är ett konstigt år. Jag startade åtta matcher sedan blev jag skadad i ljumsken, var borta i tre matcher och efter det har jag suttit på bänken. 

Har det varit aktuellt att lånas ut?

–  Jag tror inte det. Jag tror inte att coachen vill det. Vi får se, svarar Ian Smith.

Jens Gustafsson om Ian Smiths tunga år:

–  Med tanke på hans unga ålder så kan det gå¨upp och ned. Det måste man respektera men det är klart att vi jobbar på för att han ska hitta tillbaka. Jag har på näthinnan Häcken borta i sista matchen och hur han fullständigt pulveriserade Paulinho. Då var han (Smith) verkligen i sitt esse.

Märker du på Ian att han har det tungt?

–  Nej, det kan jag inte säga. Alla spelare jobbar på. Sedan går det upp och ned, självförtroendet. Men vi gör allt vi kan för att Ian ska ta fart igen och bli bättre.

Samtidigt som IFK-mittfältaren krigar på för att hitta formen och ta tillbaka sin startplats finns det tankar på landslaget.

Det betyder mycket för 21-åringen - men så länge han är bänkad är det inte aktuellt att bli uttagen.

–  Det är svårt. Vi har en ny coach och han sa för att bli uttagen måste jag spela. Jag hade noll minuter i Europa League men jag vet att chansen kommer.

Är det extra press på dig med tanke på landslaget?

–  Jag skulle säga motivation. Landslaget är allt för mig och jag är stolt när de ringer. Jag vet att jag måste jobba hårt här och starta matcher så ringer dom. 

Ian Smith nöter på i väntan på att det ska lossna. Här i tvålagsspelet med Pontus Almqvist på torsdagens träning.
Ian Smith nöter på i väntan på att det ska lossna. Här i tvålagsspelet med Pontus Almqvist på torsdagens träning.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!