Smedby 90 år vill fira på en högre nivå

Tredje kvalet för Daniel Rann ska äntligen bli ett lyft. "Därför känns den här kvalplatsen extra kul. Att kunna ta det steget här", säger Smedbybacken.

Daniel Rann har kvalat nedåt och uppåt för sitt Smedby. I år är chanserna större än någonsin att gå hela vägen.

Daniel Rann har kvalat nedåt och uppåt för sitt Smedby. I år är chanserna större än någonsin att gå hela vägen.

Foto: Ulf Stråhle

Fotboll2019-10-03 21:59

3 oktober.

Smedby Idrottsförening såg dagens ljus, bildad av Olof Kornebäck, Gösta Waerme, Hans Mildén, Evert Nordgren och Ivar Nylund när höstmörkret sänkte sig.

Frågan är om de skulle känna igen sig, på dagen 90 år senare, en vanlig träningskväll?

En grupp ungdomsledare äter kvällsmacka till mötet efter träningen.

Klubbchef Niclas Fredriksson tackar efter en lång arbetsdag.

Alla jobbar på, som vilken dag som helst.

Damlaget som spelar om seriesegern i division 2 på söndag, joggar ned träningspasset. Herrlaget som ska kvala för division 2 på lördag går igenom motståndet i omklädningsrummet.

Sedan är det deras tur att kliva ut i höstkylan.

– Det är kanske inte den bästa tiden på året att träna på, säger Daniel Rann och drar på sig ett värmande tygstycke runt halsen före uppvärmningen.

24-åringen gjorde sin pojklagsår i IFK Norrköping men fick ryggproblem. Det blev omstart i Kuddby, där han hade kompisarna. En sväng i Lindö, division 3, Smedby samt Sleipner för att åter hamna i Sais.

Nu väntar tredje kvalet i klubben som han sakta växt ihop med.

– Smedby är ett bra lag att utvecklas i. Sedan har man givetvis lite ambitioner uppåt, därför känns den här kvalplatsen extra kul. Att kunna ta det steget här. Extra motiverande, säger Daniel Rann.

I fjol var Smedby nära att åka ut i första kvalrundan mot Växjö, med bortaförlust. Hemma vändes det till straffläggning om vilket lag som skulle ta nästa steg.

 – Klart man får lite rutin av kvalspel att ta med sig. Lite känslan av att det inte är slut förrän alla minuter har spelats. Då gick vi vidare på straffar. Nu i år har vi större trupp, mer bredd, säger han om kvalspelet som tog slut mot Hässleholm.

Det ligger en liten ironi hur nyckfull fotbollen kan utveckla sig. Han ratades i Sleipner som ung senior, nu kan han kvala uppåt med Smedby istället samtidigt som "Randigt" haft ett tungt år i trean.

– Jag fick väl kanske inte riktigt chansen där. Men samtidigt var Hampus Näsström och Mikael Mattsson mittlås då. De spelade så bra ihop. Det kan man egentligen inte säga något om, men det är klart att man då ville ha speltid.

Nu är han en del av stommen i herrlagets A-trupp, och lagkapten senaste omgången mot Vimmerby. 

Tränaren Jan Melle har jobbat hårt med att plantera lagets defensiv, det egna spelet och med att anpassa taktiken till motståndet. 

– Vi har Emanuel Arvidsson, Casper Frisk som gjort bra ifrån sig. Det är skönt, det är alltid lite målgaranti våra matcher även om vi inte alltid är det lag som styr spelet. Men vi har alltid en spelidé, följer den och gör mer mål än motståndaren. Det är väl det allt handlar om? Det är en trygghet, säger Daniel och fyller i.

– Johannes Isik finns framåt också. Men han har haft lite problem med skador. Nu har han kommit igång igen så det kan bli en faktor till. Isik är bra på att driva fram bollen och skapa lägen åt andra. Så vi har mer spets till framåt.

På lördag kommer Pukebergs BK till Mirum Arena, ett spelande lag  som blir det första utmaningen i division 2-jakten.

Damlaget hade matchboll om seriesegern i division 2, men tappade den till rivalen Kenty.

Efter helgens sista omgång byttes rollerna igen.

Vinner Smedby mot mittenlaget Mjölby FC vinner Smedby serien. 

 – Det är inte enkelt, Mjölby har flera bra tjejer. Men samtidigt har Kenty inte det heller så lätt mot Eksjö. Vi har legat högst upp i tabellen hela tiden, då har vi börjat spela längre och säkrare. Men det blev inte säkrare. Snarare tvärtom. Vi tappade vårt eget spel. När chansen kändes körd och vi spelade vårt eget spel igen så vann vi med 7– 0 istället. Det var inget snack då, säger damtränaren Niclas Schönberg inför söndagens match som blir den sista chansen för säsongen att kliva upp.

Det går bra.

En vanlig träningskväll i Smedbys 90-åriga historia.

Daniel Rann har kvalat nedåt och uppåt för sitt Smedby. I år är chanserna större än någonsin att gå hela vägen.
Daniel Rann har kvalat nedåt och uppåt för sitt Smedby. I år är chanserna större än någonsin att gå hela vägen.
Karta: Mirum Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!