Så vill Wahlqvist se att IFK går vidare

Linus Wahlqvist kan bara avvakta röran i IFK Norrköping och se vad som händer. "Jag hoppas vi kommer ut starkare på den andra sidan", säger backen.

Linus Wahlqvist följer med spänning vad som ska hända i IFK Norrköping framöver.

Linus Wahlqvist följer med spänning vad som ska hända i IFK Norrköping framöver.

Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Fotboll2020-12-20 13:04

Sju tunga tapp på två veckor inom föreningen följdes av ett åttonde sent på lördagskvällen. Jens Gustafsson är inte längre manager i IFK Norrköping.

– Man hade det lite på känn, så som de senaste två veckorna har varit. Jens skickade ut ett sms till spelarna strax innan pressmeddelandet, sa som det var och önskade lycka till och allt det där. Det var så vi fick reda på det. Även om det var i samförstånd, eller att han fick sparken, så är det ju så här det fungerar inom fotbollen. Både för spelare och tränare. Jag har varit med om det i Tyskland tre–fyra gånger och det är alltid tråkigt när det händer. Det är klart att man tar åt sig som spelare också, det är ändå vi som är på planen, säger Linus Wahlqvist.

24-åringen som kom tillbaka från Dynamo Dresden i somras har haft Jens Gustafsson som ledare i två sejourer i IFK.

– Men första gången jag hade honom var med U21-landslaget, en kort period. Jag har alltid tyckt om Jens, annars skulle jag ju inte ha kommit tillbaka till IFK heller. Han har gjort jättemycket bra för klubben och har stor del i alla miljoner som har trillat in också. Det är klart, vi har inte vunnit något SM-guld under hans period men det är mycket annat som har blivit mycket bättre. Han ska ha stort tack för mycket. Men det är svårt, det handlar om att vinna fotbollsmatcher också. Vi har förlorat en cupfinal och inte vunnit något guld under de här fem åren, det är väl det som saknas kanske.

Vad tänker du om managerrollen, är den övermänsklig?

– Jag är inte helt insatt men det handlar ju om allt från budgetar till spelarköp- och försäljningar och att vara tränare på planen. Det är ett tufft jobb och mycket för en person.

Linus Wahlqvist har inget givet namn som tänkbar ersättare för Jens Gustafsson. Däremot en form av profil.

– Jag vill att IFK fortsätter på spåret att få fram unga spelare, även invärvade unga spelare utan att det går till överdrift. Det är klart att man vill ha någon som fortsätter på det som Norrköping har byggt upp under de här senaste åren. Om man ser jämfört med övriga allsvenskan har vi varit bäst på det de senaste fem–sex åren. Jag är supporter i grund och botten också och man vill se att föreningen fortsätter på det med egna unga spelare.

Det var så du själv kom upp.

– Precis. Det finns vettiga som är med och bestämmer, Patrik Jönsson till exempel, som också har gått igenom klubben på det sättet. Han vet också hur viktigt det är med egna unga spelare.

Innan Jens Gustafsson försvann var det alltså ytterligare sju (!) personer som lämnade klubben av olika anledningar: idrottsskadeterapeuten Dale Reese, massören och allt-iallon Stefan Thordarson, assisterande tränaren Stefan Hellberg, marknadschefen Robin Bornehav, klubbdirektören Jens Magnusson, SLO:n Fredrik Nilsson och sist fysioterapeuten Marcus Linnér.

De personerna rör spelartruppen i olika hög grad men Linus Wahlqvist kan bara konstatera att det är en rekordrörig tid i IFK just nu.

– Det är aldrig kul att läsa om när folk inte mår bra, även om det inte har rört den sportsliga delen direkt. Man vet väl om att de jobbar för fullt just nu med att få allt på plats.

Har du någon åsikt i alla turer runt Peter Hunt, som har fått kritik från olika håll?

– Nej. Jag håller mig tyst om det jag inte kan påverka så mycket. Jag set till det sportsliga just och sen får de som är bäst på andra saker sköta det. 

Linus Wahlqvist

Född: 11 november 1996 i Norrköping.

Klubbar: Eneby BK (–2009), IFK Norrköping (2009–2018, 2020–), Dynamo Dresden (2018–2020).

Landslaget: 6 A-landskamper, 29 U21, 17 U19, 28 U17.

Meriter: SM-guld 2015, brons i U17-VM 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!