Så bedömer han chansen att nå Europa

Jens Gustafsson ser fram emot toppmötet med Hammarby - och att se supertalangen Ishaq Abdulrazaq i träning igen.
Jens Gustafsson ser fram emot toppmötet med Hammarby - och att se supertalangen Ishaq Abdulrazaq i träning igen.

Kan IFK knipa en Europaplats - ändå? "Jag tror definitivt det kommer hända saker under hösten", säger Jens Gustafsson.

Fotboll 30 augusti 2019 13:30

LÄS MER: Titta, vem som är tillbaka i IFK

LÄS MER: Smith – om dubbla kamperna

LÄS MER: Överlever IFK-sviten Hammarbys offensiv?

Det är en formtopp som innebär fyra segrar och ett kryss på de fem senaste men vad som kanske imponerar mer är att IFK Norrköping stängt igen bakåt i fem raka matcher. Nytt klubbrekord. "Peking" är välmående och på uppgång - precis som Hammarby.

När Jens Gustafsson pratar om söndagens viktiga toppmatch får han något drömskt i blicken. Det finns ett rejält drag runt dusten som kommer locka storpublik. 

–Ska man se två lag som attackerar så tror jag att vi är de lagen. Det finns säkert fler, men både Hammarby och IFK gör det. Vi har växt i vårt sätt att göra det. Inte minst i sista matchen (5-0 mot Helsingborg). 

–Det känns väldigt bra att gå ut mot Hammarby. De måste vara formstarkast i allsvenskan och har också växt under en period, kanske lite längre än vad vi har gjort. De ser väldigt bra ut, varnar Jens Gustafsson.

Förra årets match på Östgötaporten var också upphaussat. Det slutade mållöst och Bajen var försiktiga med att öppna upp sig.

För att de hade respekt för er? 

 –Det tror jag inte var tanken. Precis som vi vill de ta taktpinnen, oavsett var de är någonstans.

Det är två lag som behöver vinna?

– Matchbilden är ju så. Det kommer väl vara full fart tror jag, svarar Gustafsson.

Med den fina svit som Kamraterna har på slutet så är det bara fyra upp till Hammarby som just nu har sista Europaplatsen. 

Med nio omgångar och 27 poäng kvar att spela om har IFK häng – och fem hemmamatcher kvar.

Kan ni vara med att slåss om det? 

–Jag tänker inte så mycket på det på det viset. Det är klart att lagen som ligger över oss har vunnit hela tiden och varit väldigt starka måste jag säga. Det är en väldigt tvådelad allsvenska idag men jag är imponerad av Malmö och AIK som gjort det väldigt bra trots deras Europatid. Vi har också gjort det bra under den tiden men vårt bekymmer ligger längre bak i tiden. 

Starten?

–Ja, det var alldeles för mycket kryss. Det tog för lång tid innan vi växte in i det. Jag ser ju att möjligheten finns. Det kommer definitivt att hända saker under hösten. Det gäller att vi ser fram emot nästa match. Att vi gör en liknande prestation som mot Helsingborg. Sedan tar vi nästa, nästa så får vi se. 

På ett individuellt plan är det ett par spelare som ser starkare ut än vad de gjort innan. Sead Haksabanovic är det bästa exemplet.

– Vi har funnit en bättre balans i laget som gör att vi kommer bättre till rätta med spelarna. De får använda sina bästa egenskaper ofta. Sedan går formen, kolla Sead (Haksabanovic), upp och ned. Han förtjänar att det har lossnat, han har jobbat stenhårt, säger Jens Gustafsson. 

I veckan blev det klart att Eric Smith lämnar sin jobbiga situation i Gent utan speltid för att ta fart på lån i Tromsö. Mittfältaren avslöjade för Sporten tidigare att han och IFK pratade under sommaren.

–Eric och jag har alltid kontakt, men inte specifikt på det sättet. Vi är väldigt nära, förklarar Jens Gustafsson. 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa