Roland satte svårslaget rekord

Eldsjälar, veteraner och så finns det gubbar av det lite hårdare virket. Roland "Gatta" Svensson hoppade in i sexan, och skrev in sig i lokala fotbollshistorien.

Veteranen som gjorde comeback på fotbollsplanen, 42 år efter att han spelade i allsvenskan, Roland "Gatta" Svensson, med spelarna i Hageby.

Veteranen som gjorde comeback på fotbollsplanen, 42 år efter att han spelade i allsvenskan, Roland "Gatta" Svensson, med spelarna i Hageby.

Foto: Ahmed Atallah

Fotboll2019-09-23 14:30

Enligt Östergötland FF:s statistiker Matz Lagerman fanns det ett antal veteraner med i målrekordmatchen mellan Tigris och Chile VIP som slutade 36–1. En utespelare var över 55 år och målvakten var 63 år i det förlorande laget.

Nu har det åldersmässiga rekordet slagits.

Med god marginal.

Roland "Gatta" Svensson, 69 år, klev in i den andra halvleken borta mot Österviking och var delaktig i Hagebys 3–2-seger på Petersburgs naturgräs i division 6 östra.

– Jag skulle inte spela men hade dobbsskorna i bakluckan och det var ont om folk. Det gick ju bra, säger den hårda backen som hade sina största dagar i karriären var i IFK Norrköping och Derby då de spelade i allsvenskan.

För mer än 42 år sedan.

Det talas om att veteraner ibland kan vara pappa till spelarna, i det här fallet snarare farfar.

Stålfarfar?

– Nu hoppade jag in och dirigerade, som jag brukade göra på planen. Det är så att de flesta mest tittar på när de spelar fotboll på den här nivån så de kan behöva någon som talar om vad de ska göra. Sedan har jag alltid varit den typen av spelare som mer gav, än tog stryk på planen, säger "Gatta".

Eldsjälen, som länge varit engagerad i Hageby och prisats av Norrköpings Kommun för det 2016, tackar naturgräset.

– Hade det varit konstgräs vet jag inte hur det hade gått. Nu kunde jag använda mina gamla skruvdobb som jag alltid spelat med. Hade jag haft dem på konstgräs och fastnat med foten i underlaget kunde det bara sagt "tjopp", så kunde jag ha brutit mig.

Hur håller du dig i form?

– Mycket beror på dansen. Jag dansade i går kväll (dagen efter inhoppet i Hageby) och jag ska dansa på Borgen imorgon. Jag brukar hålla i gång non-stop under de timmar det varar, säger rekordspelaren.

Egentligen är det en fantastiskt fotbollsresa som "Gatta" gjort. Den kanske största upplevelsen var inhoppet på San Siro mot Milan med IFK Norrköping på 1970-talet.

– Det blev oavgjort där, så torskade vi hemma. Det var inte många minuter jag var med, men det brukar bita på grabbarna när jag berättar det, säger Hagebys eldsjäl.

Ett tag var han för ensam i klubben, nu ser det ljusare ut. 

– Jag tänkte sluta för att par år sedan. Jag betalade skulder och allting. På förbundet är jag känd, jag kasated upp 35 000 kronor och kastade upp pengarna. Ta det ni vill ha bara jag får kvitto på det, berättar "Gatta" om klubbens tunga år.

Nu kan han hoppa in bara för att det är kul.

Roland "Gatta" Svensson.
Roland "Gatta" Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!