Lämnar Sylvia med en önskan: "Ta tillvara på P19-laget"

Johan Roxström, 38, tränar inte Sylvia nästa säsong – men hoppas att ett gäng nyblivna svenska mästare utgör stommen i omstarten. "Ta tillvara på P19-laget", säger "Rocky".

Lämnar efter tre år. Johan Roxström har gjort sitt i Sylvia för den här gången och söker ett nytt ledarjobb.

Lämnar efter tre år. Johan Roxström har gjort sitt i Sylvia för den här gången och söker ett nytt ledarjobb.

Foto: Olle Peterson

Fotboll2023-11-21 06:00

Tre säsonger som ledare i Sylvia. Johan Roxström kommer inte att stanna kvar för en fjärde och lämnar med degraderingen till division 2. 

Inte helt ett eget beslut.

– Jag har trivts bra, men det kanske är dags för en ny röst. Det har varit en jäkla massa utmaningar och kanske inte de bästa av förutsättningar men det har varit lärorikt och jag har lärt mig massor, säger Roxström som värdesätter hjälpen han fått av Stefan Hellberg.

Hade du velat vara kvar?

– Jag är jättemotiverad att fortsätta vara tränare. Det hade varit kul att starta om och göra saker på ett annat sätt, med en annan tydlighet och struktur som jag vet att det redan pratas om internt. Men det här är ett avslutat kapitel för mig nu. Det är dags att starta ett nytt, säger 38-åringen.

undefined
Lämnar efter tre år. Johan Roxström har gjort sitt i Sylvia för den här gången och söker ett nytt ledarjobb.

I torsdags hade Adnan Ergül, Sylvias sportchef som blir kvar, och Tony Martinsson en avstämning. 

Signalen från IFK var av positiv natur, enligt både Roxström och Ergül. 

2023 fick en stökig start för Sylvias del och det blev också en tung sportslig säsong.

– Ja, det är som jag sagt tidigare att det skulle behövas mer tydlighet och struktur. Ett mer långsiktigt tänk. Det låter som båda klubbarna (IFK och Sylvia) vill gå tillbaka till hur det såg ut när samarbetet inleddes. Inte att man tar ett år i taget, det gynnar ingen. Det tar tid att få fram spelare till A-laget i IFK och det är jag övertygad om att det går att göra om man jobbar på rätt sätt, fortsätter Roxström.

Och ser en ljus framtid med IFK:s P19-lag som vann SM-guld för ett par veckor sedan. 

– De spelarna ska absolut sugas upp. Alla kommer inte att nå A-laget. Det är svårt, men det är viktigt att så många duktiga spelare som möjligt kan bli kvar i miljön på Parken. Skapa en bra träningsmiljö och att spela matcher på seniornivå är tuffare än P19. De äldsta i P19-laget (04:or) blir inte alla kvar i IFK. Jag hoppas att de kan gå till Sylvia. Det kan bli jättebra.

undefined
IFK P19 gick hela vägen och blev svenska mästare.

– Jag ser en struktur där Sylvia är det äldsta laget i IFK:s akademi, lite som Hammarby TFF är för Hammarby. Även om man också tar in spelare utifrån så kan de sättas i P19 och Sylvia i stället för att hamna någon annanstans. 

Johan Roxström hade gärna sett att spelare som Fritiof Hellichius och Ture Sandberg fått visa upp sig mer.

– Speciellt hur det såg ut under hösten i IFK. Ofattbart att de inte fått spela mer. Jag hoppas verkligen att fler spelare kan slussas upp till IFK nu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!